XV Godišnji seminar čuvara prirode Republike Hrvatske na Kamenjaku

 Kamenjak

Godišnji seminari čuvara prirode Republike Hrvatske već tradicionalno održavaju se kroz zadnjih petnaest godina u kontinuitetu. Cilj okupljanja ove službe čiji djelatnici obavljaju nadzor u zaštićenim područjima prirode je unaprjeđenje rada, razmjena znanja i iskustva te stvaranje osjećaja pripadnosti ovoj službi. Godišnji seminari održavaju se svaki put u drugom zaštićenom području, odnosno u javnoj ustanovi koja je domaćin skupu. Tako čuvari prirode imaju priliku upoznati druga zaštićena područja, njihove prirodne vrijednosti u različitim dijelovima Hrvatske.

Ovogodišnji petnaesti seminar službe čuvara prirode održan je 7. i 8. svibnja 2015. godine u Premanturi, a domaćin skupa bila je javna ustanova „Kamenjak“ općine Medulin.

Osim Ministarstva zaštite okoliša i prirode, projekta NIP (EU Natura 2000 Integration Project) u organizaciji ovog seminara sudjelovalo je Državni zavod za zaštitu prirode, te djelatnici javne ustanove „Kamenjak“.

Na seminar se odazvalo preko stotinu sudionika. Ovaj višetematski seminar bio je usmjeren na jačanje suradnje između čuvarskih službi na nacionalnom nivou i na regionalnoj razini. Također, seminar ima za cilj povezati čuvare prirode i razvijati odgovornost prema službi i svijest o važnosti očuvanja prirode kao javnog dobra od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku.

Gosti na ovom seminaru bili su predstavnici nadzornih službi iz Italije i Slovenije. Talijansku službu predstavljali su Glavni rendžer regionalnog parka „Maremma“ pokrajine Toskane i umirovljeni predstavnik službe „Corpo Forestale dello Stato“. Slovensku službu predstavljali su nadzornici iz regionalnog parka „Škocjanske jame“. Gosti su održali izlaganja u kojima su predstavili svoje parkove, njihove prirodne vrijednosti, organizaciju službe te istaknuli probleme s kojima se susreću u poslu i načine njihova rješavanja.

Predstavnici Državnog zavoda za zaštitu prirode upoznali su nazočne o Programu edukacije službi u zaštićenim područjima u koje su uključeni i čuvari prirode. Također su dali kratki pregled događanja na Svjetskom kongresu zaštićenih područja (Sydney, Australija) koji se održao krajem prošle godine. O aktivnostima rendžerskih službi iz cijelog svijeta koje su sudjelovale na ovom kongresu, sudionike našeg seminara upoznao je predstavnik Udruge „Hrvatski rendžer“, te prezentirao dio australskih zaštićenih područja.

Vezano za aktivnosti i važnije slučajeve iz prakse naših čuvara prirode održana su izlaganja o problemu sakupljanja smilja na području Primorsko goranske županije i izlaganje o posljedicama ledoloma stabala te saniranja štete na šumskom ekosustavu nacionalnog parka Risnjak.

S obzirom na neposredno uključivanje čuvara prirode u zbrinjavanje bolesnih i ozlijeđenih morskih kornjača (protokol), zajedničko izlaganje održale su predstavnica Državnog zavoda za zaštitu prirode i Centra za morske kornjače Aquariuma Pula.

 Sva izlaganja na ovom seminaru dostupna su na sljedećoj poveznici .

Domaćin sljedećeg seminara bit će javna ustanova nacionalnog parka „Plitvička jezera“.