14. europska Noć šišmiša

20.08.2010.

14. europska Noć šišmiša

Europska noć šišmiša obilježava se već 14 godina širom Europe pod okriljem Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (EUROBATS). U Hrvatskoj će se Europska noć šišmiša ove godine obilježiti u Parku prirode Kopački rit, Parku prirode Medvednica, Nacionalnom parku Brijuni, Zoo vrtu Zagreb te u Gradu Rijeci.

U subotu 28. kolovoza Javna ustanova Park prirode Medvednica organizira besplatan posjet špilji Veternici od 10 do 16 sati. Program se nastavlja na Medvedgradu od 18 do 24 sata. U medvedgradskoj kuli bit će postavljena izložba na temu šišmiša, a svi usvojitelji moći će potražiti svoga šišmiša među 618 dosad usvojenih. Posjetitelji će moći pomoću ultrazvučnog detektora slušati glasanje šišmiša, sudjelovati u zabavnim radionicama, kušati šišmiš koktele i zalogaje, a osiguran je i besplatni prijevoz minibusom. Svoj će rad predstaviti i udruge koje se bave istraživanjem i zaštitom šišmiša.

U petak 03. rujna Europska noć šišmiša obilježit će se i u Nacionalnom parku Brijuni. Javna ustanova NP Brijuni organizira u prijepodnevnim satima edukativne radionice za djecu u vrtićima, a navečer na otoku Veliki Brijun i slušanje šišmiša uz pomoć ultrazvučnog detektora te predavanje o šišmišima.

U subotu 04. rujna održava se tradicionalna Noć šišmiša u Zoo vrtu Zagreb. Od 18 do 22 sata posjetitelje očekuje potraga za šišmišima pomoću ultrazvučnog detektora, edukativni kutci i radionice na kojima će moći saznati sve o šišmišima i njihovom načinu života, štandovi na kojima će se predstaviti različite udruge i organizacije, koncert, mađioničar i žongleri sa vatrom, izbor najmaštovitije maske i brojne druge zabavne aktivnosti.

U obilježavanje Europske noći šišmiša po prvi puta se uključuje i Grad Rijeka u suradnji s Prirodoslovnim muzejom iz Rijeke i Hrvatskim biospeleološkim društvom. Program će se odvijati u prostorima Prirodoslovnog muzeja i u Parku Nikole Hosta. Predviđeno je predavanje i projekcija francuskog filma o šišmišima, igra za djecu, likovne radionice, te praćenje šišmiša pomoću ultrazvučnog detektora. Europska noć šišmiša u Rijeci održat će se 04. ili 11. rujna, a točan datum i konačni program moći ćete saznati na Internet stranici www.rijeka.hr.