Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje projekata iz područja zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti

04.07.2011.

Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje projekata iz područja zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti

U utorak, 05. srpnja 2011. godine, s početkom u 14:00 sati u Velikoj dvorani Ministarstva kulture, Runjaninova 2., održat će se Potpisivanje ugovora o korištenju sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za financiranje projekata iz područja zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti.

Putem Natječaja Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz 2010. godine (Narodne novine 89/10) omogućeno je korištenje 1,5 milijuna kuna za provedbu 28 projekata javnih ustanova i jedinica lokalne samouprave iz područja zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne raznolikosti te za obrazovne i istraživačke projekte zaštite prirode. Ovo je nastavak višegodišnje suradnje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Ministarstva kulture u potpori i provedbi projekata zaštite i očuvanja biološke i krajobrazne  raznolikosti Republike Hrvatske. Naime, Fond je od 2004. godine sudjelovao u provedbi 126 projekta kojima se pruža podrška očuvanju i zaštiti biološke i krajobrazne raznolikosti, a za što su dodijeljena sredstva u iznosu od preko 18 milijuna kuna. Posebno je važno istaknuti projekte koji imaju za cilj ispunjavanje obveza Republike Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji.

Zaštita i očuvanje prirode osiguravaju postojanost temeljnih vrijednosti i potencijala za daljnji razvitak Republike Hrvatske, kao i njenu afirmaciju u europskom okruženju kao zemlje s razvijenom svijesti o značaju očuvanja prirodnog bogatstva, koja promišljenim i održivim korištenjem osigurava višestruke razvojne pravce, stoga je zaštita i očuvanje prirode danas prepoznata kao jedan od ciljeva RH i u Strategiji Vladinih programa.