Zajednička Ministarska deklaracija o suradnji pet država na očuvanju i održivom korištenju područja rijeka Mura-Drava-Dunav

25.03.2011.

foto: http://wwf.panda.org/

Ministar kulture mr. Jasen Mesić potpisao je u ime Republike Hrvatske Zajedničku Ministarsku deklaraciju o suradnji pet država na očuvanju i održivom korištenju područja rijeka Mura-Drava-Dunav.

U Gödöllőu, u Mađarskoj, na sastanku ministara zaštite okoliša Europske unije, a u okviru mađarskog predsjedanja, potpisana je Zajednička Ministarska deklaracija o pripremi za osnivanje prekograničnog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav između pet zemalja Republike Austrije, Republike Hrvatske,  Republike Mađarske, Republike Slovenije i Republike Srbije.

Deklaraciju je u ime Republike Hrvatske potpisao ministar kulture mr. Jasen Mesić, u ime Republike Austrije ministar poljoprivrede, šumarstva i okoliša Nikolaus Berlakovich,  u ime Republike Mađarske ministar ruralnog razvoja Sándor Fazekas, u ime Republike Slovenije ministar okoliša i prostornog planiranja Roko Žarnić, a u ime Republike Srbije ministar okoliša i prostornog planiranja Oliver Dulić. 

Nastavljajući proces iniciran od Republike Austrije u 2010. godini, Republika Mađarska, kao predsjedavateljica Europske unije, potiče realizaciju zajedničkog projekta država regije Mura-Drava-Dunav za nominaciju prekograničnog rezervata biosfere prema kriterijima UNESCO Program Čovjek i biosfera (Man and Biosphere-MaB). Deklaracijom se naglašava značaj provođenja zajedničkih strategija očuvanja i održivog korištenja područja rijeka Mure, Drave i Dunava, na kojima se prostiru već postojeća zaštićena područja, mreže Natura 2000, ramsarski lokaliteti te druga močvarna i vlažna područja čije očuvanje zahtijevaju međunarodni ugovori te nacionalni propisi. 

Deklaracija o suradnji pet država na očuvanju i održivom korištenju područja rijeka Mura-Drava-Dunav, nastavlja se na ranije potpisanu Zajedničku deklaraciju o uspostavi prekograničnog rezervata biosfere između Republike Hrvatske i Republike Mađarske, potpisanu od strane ministra kulture Republike Hrvatske i ministra zaštite okoliša i voda Republike Mađarske 17. rujna 2009. godine.

Kao preduvjet za nominaciju prekograničnog rezervata biosfere između Republike Hrvatske i Republike Mađarske prema UNESCO, Republika Hrvatska je u veljači 2011. godine proglasila Regionalni park Mura – Drava (NN 22/11), čime su ostvarene pretpostavke za nastavak bilateralne suradnje s Republikom Mađarskom, te za novu inicijativu za nominaciju prema UNESCO u koju se uključuju još tri države, a koja bi se nadogradila na već postojeću bilateralu.