22. svibnja - Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan bioraznolikosti

22.05.2013.

22. svibnja - Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan bioraznolikosti

Ujedinjeni narodi proglasili su 22. svibnja Međunarodnim danom bioraznolikosti kako bi skrenuli pozornost na ulogu bioraznolikosti u održivom razvoju, a Hrvatski sabor je 2003. godine, donošenjem Zakona o zaštiti prirode, odredio da se na Međunarodni dan bioraznolikosti obilježava i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj.

U nedjelju, 26. svibnja, u zagrebačkom Parku Maksimir, odvijat će se već tradicionalna manifestacija obilježavanja Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj koji zajednički organiziraju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Državni zavod za zaštitu prirode, Javna ustanova Maksimir i časopis Geo.

U Parku Maksimir će se od 10 do 17 sati održavati informativno-edukativni program o važnosti očuvanja prirode. Posjetitelji će pod stručnim vodstvom imati priliku upoznati bogatstvo bioraznolikosti parka, promatrati ptice, vodozemce, gmazove, pauke ili mrave, upoznati se s biljnim vrstama Maksimira, a najmlađi posjetitelji će moći sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama. Sve informacije o programu događanja moći ćete dobiti na informacijskim mjestima na ulazu u Park Maksimir. Za dječju nagradnu igru „Uhvati bioraznolikost“, koja počinje u 11 sati, prijave za sudjelovanje primaju se na istom mjestu od 10 sati.

Ove je godine Međunarodni dan bioraznolikosti posvećen odnosu vode i bioraznolikosti (Water and Biodiversity), što se ujedno poklapa i s UN-ovim obilježavanjem 2013. godine kao Međunarodne godine suradnje na području voda. Očuvani ekosustavi, među kojima posebno šume i močvare, osiguravaju čistu vodu, kao jednu od najvažnijih usluga ekosustava (ecosystem services). Stoga će u Paviljonu Jeka posjetitelji imati priliku pogledati izložbu fotografija Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav, prostranog riječnog ekosustava duž rijeka Mure, Drave i Dunava, koji predstavlja iznimno značajan ekosustav u pogledu vode u Hrvatskoj.

Duž glavne maksimirske aleje bit će postavljena izložba o europskoj ekološkoj mreži Natura 2000, koja objedinjuje područja važna za očuvanje europskih ugroženih vrsta i stanišnih tipova. Ulaskom u Europsku uniju, 1. srpnja ove godine, Republika Hrvatska će postati dijelom ove najveće mreže zaštićenih područja na svijetu.

Više informacija o zaštiti prirode u Republici Hrvatskoj te Međunarodnom danu bioraznolikosti doznajte na www.mzoip.hr, www.dzzp.hr, www.natura2000.hr i www.cbd.int