Dana 22. svibnja 2010. obilježen je Dan zaštite prirode

24.05.2010.

Dana 22. svibnja 2010. obilježen je Dan zaštite prirode

U sklopu obilježavanja Međunarodne godine biološke raznolikosti, u subotu, 22. svibnja, na Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj i Međunarodni dan biološke raznolikosti, u zagrebačkom parku Maksimiru održan je bogat edukativni program o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti. Organizator događanja bilo je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske u suradnji s Državnim zavodom za zaštitu prirode, časopisom Geo, Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i javnom ustanovom „Maksimir“.

Ove se godine po prvi puta Hrvatska pridružila Globalnom Akcijskom Danu (GEO-akcijski dan), koji se obilježava u gotovo 35 zemalja svijeta. Cilj ovog događaja je edukacija javnosti o važnosti očuvanja i održivog korištenja biološke raznolikosti, kroz bogat i edukativan program. Tijekom cijeloga dana javnost je u Maksimiru imala priliku upoznati  bogatstvo biološke raznolikosti grada Zagreba, što je uključivalo upoznavanje ptica, vodozemaca, šišmiša, biljnih vrsta i drugih skupina. Organizirano je vođenje grupa pod stručnim vodstvom više od dvadeset hrvatskih stručnjaka koji su zajedno s prisutnima proveli inventarizaciju vrsta Parka Maksimir, kao doprinos zajedničkoj globalnoj akciji. Razlozi ugroženosti i važnost očuvanja vrsta prirode Republike Hrvatske prezentirani su na štandovima u Parku, a najmlađi su mogli sudjelovati u brojnim radionicama i igraonicama (primjerice, u nagradnoj igri tipa potrage za blagom s naslovom „Uhvati biološku raznolikost“, izradi kućica za ptice i šišmiše) te pratiti projekcije filmova.

Nacionalni parkovi i parkovi prirode uključili su se u obilježavanje Međunarodne godine biološke raznolikosti te su 22. svibnja, na Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićena područja posjetiteljima ponudila brojna prigodna događanja i besplatne sadržaje pod nazivom „Vikend otvorenih vrata“.