4 savjeta za zeleniju i zdraviju spavaću sobu

Kako bi trebala izgledati spavaća soba koja je opremljena ekološki što prihvatljivije, a uz to ima i pozitivan učinak na vaše zdravlje? Najvažnije je odabrati prikladne materijale i izbjeći izvore potencijalno otrovnih učinaka.

Ekološki tekstil

Neki se tekstil obrađuje kemijski, s muljem iz kanalizacije ili zračenjem, pa ga se teško može nazvati ekološkim. I zasigurno ga ne želimo u spavaćoj sobi – kad pod poplunima provodimo cijelu noć. Prikladniji su organski materijali poput pamuka, konoplje ili vune. Idealno u organskoj kvaliteti. Prema nizu studija, vuna čak poboljšava kvalitetu sna. Dakle, naši savjeti glase ovako:

  • Ne štedite na posteljini – vaša će se investicija isplatiti duljim vijekom trajanja i dobrim osjećajem da ste učinili nešto za sebe i planet.
  • Obratite pažnju i na pidžame, za koje vrijede iste preporuke kao i za posteljinu i plahte.
  • Ne podcjenjujte ni utjecaj ostalog tekstila u spavaćoj sobi – zavjesa, tepiha itd.
  • U spavaćoj sobi izbjegavajte proizvode od kože i antilopa koji se obrađuju zahtjevnim kemijskim procesima.

Kvalitetan drveni krevet

Kreveti su izrađeni od mnogih vrsta materijala od metala preko PVC -a do drveta. Upravo je kvalitetan drveni krevet komad namještaja u koji se isplati uložiti. Drvo je samo po sebi ekološko – posebno kada dolazi iz šuma kojima se održivo upravlja. Osim toga, poboljšava kvalitetu zraka u prostoriji tako što upija vlagu iz previše vlažnog zraka i ispušta je u suhi zrak.

Savjet za još bolji san: Potražite krevet od limba bora. Esencije ovog stabla koriste se i u aromaterapiji, te povoljno utječu na kvalitetu sna i cjelokupno raspoloženje.

Minimum toksina

Izbjegavajte sve potencijalno toksične učinke u spavaćoj sobi:

    • Otrovne zidne boje – radije birajte boje na bazi vode koje se općenito označavaju kao ekološki prihvatljive.

    • Otrovni madraci – odaberite madrac od ovčje vune, organskog pamuka, konjske dlake, kokosa, konoplje ili lanenih vlakana. Većina madraca od pjene izrađena je od materijala koji mogu oslobađati štetne hlapljive organske spojeve.

    • Pod – pri odabiru novog poda saznajte je li doista siguran i bez štetnih tvari.

Biljke

Žive biljke imaju neosporno pozitivan učinak na naše zdravlje i raspoloženje. Zato ne bi smjele nedostajati ni u našoj spavaćoj sobi. Međutim, većina biljaka noću troši kisik i proizvodi ugljični dioksid, što bi moglo pogoršati naš san. Stoga postoje prikladne vrste cvijeća za spavaće sobe, koje pohranjuju vodu u lišće i korijenje i proizvode kisik noću, za razliku od njihovih rođaka. To uključuje, na primjer, sukulente aloe veru ili yuccu. Prednost sukulenata općenito je ta što im ne treba puno vode i stoga su nezahtjevni za vašu njegu. Drugi noćni proizvođači kisika također su orhideje i gerbere.

Ako niste baš cvjećarski tip: Ako niste baš ni za brigu o kaktusima, objesite barem slike prirode u spavaću sobu. Idealno tako, da ih možete vidjeti iz kreveta. Zelene biljke, čak i ako su samo na slici, djeluju umirujuće.

(Sponzorirani članak)