Čemu služi staklenik i kakvi staklenici postoje? (8 vrsta)

staklenik

Staklenik je struktura koja vam dobro dođe kada želite uzgajati biljke u kontroliranom okruženju. Staklenik može pomoći u povećanju rasta biljaka i proizvodnje voća, pa čak i omogućiti uzgoj biljaka koje inače ne bi preživjele u vašoj klimi.

Dok razmišljate o tome da ga nabavite, vrijedi napomenuti da su različiti staklenici idealni za različite svrhe, biljke i situacije.

Iz tog razloga, tip staklenika koji ćete odabrati prvenstveno će ovisiti o vašim specifičnim potrebama. Neki će u nekim situacijama odgovarati specifičnostima lokacije bolje od drugih.

U nastavku donosimo sve prednosti staklenika i tipove staklenika koji su dostupni na tržištu, kako biste mogli donijeti informiranu odluku prilikom kupnje staklenika.

Čemu služi staklenik?

Staklenički uzgoj je tehnološki fenomen s puno prednosti. Sljedeće naglašava važnosti staklenika u uzgoju hrane:

Staklenici nam daju veću kontrolu nad okolišem u kojem rastu naše biljke

Nekada je bilo nezamislivo da ćemo ikada moći manipulirati okolišem u kojem raste naša hrana, i bili smo u potpunosti prepušteni silama prirode. Međutim u današnjem svijetu, koji je posljednjih desetljeća obilježen efektima klimatskih promjena, ne iznenađuje da smo morali pronaći nove načine kojima ćemo se pobrinuti za sigurnost svoje hrane.

U stakleniku se može kontrolirati temperatura, vlažnost zraka, navodnjavanje, količina svjetla i sjene i drugi čimbenici koji mogu utjecati na rast i razvoj biljaka.

Staklenici mogu prevladati specifične ekološke nedostatke u poljoprivrednoj proizvodnji

Postoje određeni nedostaci s kojima se poljoprivrednici susreću u svom radu. Ovi nedostaci značajno utječu na poljoprivrednu proizvodnju.

Nedostaci uključuju kvalitetu tla, kratke vegetacijske sezone, nedovoljno Sunčeve svjetlosti, vremenske nepogode i još mnogo toga. Ti čimbenici ne mogu utjecati na biljke u stakleniku jer im staklenik i upravljanje njime pružaju potrebnu zaštitu.

Usjevi se u stakleniku mogu uzgajati tijekom cijele godine

U posebnom stakleničkom uzgoju mogu se uzgajati specifične kulture poput paprike, luka i rajčice bez obzira na godišnje doba. Razno cvijeće i povrće može se uzgajati u staklenicima u teškim ili nepovoljnim uvjetima prije nego što se presade vani kada vanjski uvjeti postanu povoljni.

Zato je car Tiberije svakodnevno uživao u svojim krastavcima, a dinastija Joseon također je mogla uživati u mandarinama unatoč zimi.

Moderni staklenici opremljeni su boljom tehnološkom opremom pa nude bolje rezultate od onih iz davnih vremena. Možemo uživati u hrani koja raste i mirisati naše cvijeće bez obzira na vanjske uvjete.

Staklenici dopuštaju ulaz određenim oprašivačima

Oprašivanje je i dalje potrebno, osobito u hortikulturi. Staklenik može dopustiti određenim oprašivačima (obično su u pitanju bumbari) ulaz, dok istovremeno štiti svoj sadržaj od štetnika. Umjetno oprašivanje može se koristiti za postizanje ovog podviga.

Staklenici mogu koristiti hidroponiku

Hidroponika je tehnološka tehnika u poljoprivredi kojom se biljke umjesto u tlo stavljaju u vodu koja sadrži sve potrebne hranjive tvari u odgovarajućem omjeru. Time se štedi značajna količina vode, troškova, a poljoprivredni proizvodi u kraćem roku dolaze u veći oblik. Hidroponija prevladava i problem prostora.

Staklenici pružaju zaštitu svom sadržaju

Ponekad priroda može podivljati. Staklenici čuvaju svoj sadržaj sigurnim od određenih prirodnih katastrofa kao što su suša, ekstremna hladnoća, erozija, poplava, itd. Poznato je da ove prirodne katastrofe tjeraju suze na lica poljoprivrednika i cijele nacije.

Onečišćenje okoliša može dovesti do pada poljoprivredne proizvodnje. Međutim, staklenik nudi potrebnu sigurnost vašim biljkama za pravilan rast i razvoj.

Što je sve potrebno za funkciju staklenika?

Mnogo je prednosti staklenika, bez obzira na tip koji odaberete. Staklenici pružaju kontrolirano okruženje koje je idealno za biljke.

Štiteći biljke od ekstremnih vremenskih uvjeta, staklenici pomažu u produljenju vegetacijske sezone i omogućuju rad u vrtu tijekom cijele godine. Osim toga, staklenici mogu zaštititi biljke od štetočina, omogućujući vam uzgoj organskih proizvoda bez upotrebe štetnih kemikalija.

Viša temperatura staklenika je posljedica Sunčevog zračenja koje može proći kroz stakleni krov i zidove. Stoga je u stakleniku toplije nego vani tijekom čitave godine. Efekt staklenika primjerice, koji se odnosi na štetne plinove koji zarobljavaju toplinsko zračenje Sunca u atmosferi planete, dobio je naziv upravo po principu djelovanja ovakve strukture.

Biljke trebaju svjetlo, tople temperature, zrak, vodu i hranjive tvari kako bi preživjele i rasle. Različite biljke imaju različite zahtjeve za svaku od ovih potreba. Staklenik funkcionira tako da u pravilu ispunjava prva dva zahtjeva za vaše biljke, ali zadnja tri ovise o vama. Ipak, specifičnosti lokacije ponekad će tražiti od vas i druga unaprjeđenja sustava.

Ventilacija

Ventilacija je jedna od najvažnijih značajki potrebnih za uspješan staklenik. Primarni razlog zbog kojeg je potrebna odgovarajuća ventilacija je taj što se koristi za regulaciju vlažnosti i temperature na razinu koja se smatra optimalnom.

Ventilacija je također neophodna kako bi se osiguralo kruženje zraka. To pomaže u sprječavanju nakupljanja biljnih patogena. Također, pravilna ventilacija osigurava dovoljan dovod svježeg zraka potrebnog za disanje biljaka i fotosintezu. Također ohrabruje ulaz oprašivača među stakleničke usjeve. U staklenicima se za postizanje odgovarajuće ventilacije koriste recirkulacijski ventilatori i računalno kontrolirani ventilacijski otvori.

U staklenicima se zna akumulirati vlaga, stoga je neophodno osmisliti ventilacijske sustave. Izvor: Unsplah

Grijanje

Toplina je jedna od bitnih značajki staklenika. To je zato što biljke moraju ostati na toplom da bi dobro rasle. Međutim, ova značajka se smatra jednom od najskupljih operacija u staklenicima diljem svijeta.

Struktura staklenika projektirana je tako da čuva toplinu, ali u određenim uvjetima Sunčeva energija nije dovoljna, primjerice tijekom oblačnih dana, zimi ili noću. Stoga je potrebna dodatna toplina. Većina staklenika koristi električne ili prirodne peći za zagrijavanje zraka. Ova se radna jedinica strogo nadzire i regulira kako bi se postigla potrebna količina topline za biljke.

Hlađenje

Kada biljkama u stakleniku postane pretoplo, potrebno je hlađenjem smanjiti toplinu. To se može učiniti ručno ili na automatizirani način. Ručno znači da su instalirani otvarači prozora (mogu biti rudimentarni poput najobičnijih ručki) kako bi topliji zrak izašao iz strukture. U računalnom načinu elektronički upravljači mogu pomoću računala nadzirati i regulirati temperaturu podešavanjem rada peći u stakleniku.

Rasvjeta

Tijekom dana, Sunčeva svjetlost može ući u staklenik kroz krov i prozore. Međutim, Sunčeva svjetlost nije dostupna noću, ali neki staklenici koriste svjetla za uzgoj (često LED svjetla) koja se često uključuju noću kako bi biljkama dali svjetlo 24/7. To pomaže u povećanju prinosa određenih usjeva.

Obogaćivanje ugljičnim dioksidom

Koncept korištenja ugljičnog dioksida za obogaćivanje biljaka u uporabi je već gotovo cijelo stoljeće. Mnogi staklenici koriste opremu za kontrolu razine ugljičnog dioksida u strukturi. To je zato što obogaćivanje ugljičnim dioksidom osigurava biljkama ugljični dioksid koji im je potreban i potiče skladištenje vode u staklenicima. Poznato je da ovo povećava prinose biljaka.

Kakvi sve staklenici postoje?

Jedan primarni način klasificiranja staklenika je promatranje njegovog strukturnog oblika ili stila. Svaka struktura ima prednosti i nedostatke koje vrijedi razmotriti prije kupnje.

Staklenici mogu biti samostojeći ili spojeni na zgradu ili drugi staklenik. Neke su strukture prikladnije za uzgoj u velikim razmjerima, dok druge najbolje funkcioniraju kada je prostor ograničen. Evo opcija:

1. Staklenici sa zabatnim krovom

Najčešći i najjednostavniji dizajn staklenika je sa zabatnim krovom. Izvor: Unsplashed

Tradicionalna zabatna konstrukcija, s ravnim zidovima i kosim krovovima koji stvaraju trokutasti zabat na oba kraja strukture, dobro funkcionira za staklenik. To je najčešći dizajn, koji pruža puno Sunca i prostora za kretanje unutra. Lako ga je izgraditi, dobro funkcionira i za velike staklenike kao i za male koji stanu na trijem ili verandu.

2. Staklenici s A-okvirom

Slično strukturi u stilu zabata i još lakšu za izgradnju, klasični A-okvir ima dugačke nagnute krovove koji se protežu sve do tla. A-okvir povećava količinu ulazne svjetlosti, ali prostor i protok zraka ograničeni su ispod dijelova krova blizu tla. A-okviri su obično bolji za skladištenje nego za rast.

Zahtijeva minimalnu potrošnju materijala, a može biti prilično jeftin i jednostavan za izradu. Ako koristite drveni okvir i plastičnu oblogu, ovi se staklenici mogu izgraditi gotovo besplatno. Štoviše, zahtijevaju malo iskustva u gradnji. Imajte na umu da zbog široke baze i uskog vrha može biti teže manevrirati unutar njih. A protok zraka nije uvijek idealan u niskim rubovima i uskim kutovima.

3. Polytunnel staklenici

Izrađen od niza polukružnih obruča, takozvani „polytunnel“ je struktura koju je lako izgraditi. Krajeve obruča pričvrstite na temeljne ploče ili ih zabodite u zemlju, a oni automatski formiraju nosače za zidove i krov.

Konstrukcija polytunnela izvodi se s nizom polukružnih obruča. Izvor: Pexels

Ovakve obručne strukture idealne su za pokrivanje dugih redova biljaka i pružaju više prostora u blizini unutrašnjih zidova nego u strukturi A-okvira. To omogućuje dodatni prostor za rast vaših biljaka i omogućuje vam udobniji pristup. Moraju biti prekriveni nečim fleksibilnim poput polikarbonatne folije.

Za razliku od šiljastih krovova zabata i A-okvira, snijeg se može taložiti na okviru polytunnela. Dakle, snijeg ili veća količina kiše moraju se ukloniti kako bi se spriječila prekomjerna težina i moguća oštećenja strukture.

4. Staklenici s gotičkim lukom

Staklenici s gotičkim lukom izvrstan su izbor za one koji traže elegantan, atraktivan dizajn.

Zidovi su uokvireni aluminijskim ili čeličnim stupovima koji se graciozno savijaju kako bi se spojili sa sljemenom i formirali šiljasti krov, koji podsjeća na srednjovjekovnu katedralu.

Graciozna struktura ovog stila ne samo da izgleda lijepo, nego i omogućuje vašem stakleniku da lako odbacuje snijeg i kišu, kao i da učinkovito apsorbira svjetlost. Izgradnja gotičkih lukova još uvijek je prilično jednostavna, iako je krajnji rezultat estetski veoma ugodan.

5. Staklenici s geodetskom kupolom

Geodetska kupola je nevjerojatno jaka struktura koja se dobro drži u teškim vremenskim uvjetima, energetski je učinkovita i također je vrlo efektna i estetski ugodna.

Njihova konstrukcija malo je kompliciranija od nekih drugih stilova. Kupolasta struktura stvorena je korištenjem niza trokutastih oblika, koji zahtijevaju precizne mjere i specifične kutove. Međutim, ovaj tip staklenika izdržat će i najgore vremenske uvjete i vašem će vrtu pružiti vrhunsku izloženost svjetlu.

Staklenik s geodetskom kupolom u Singapuru. Izvor: Pixabay

6. Prigrađeni staklenici

Svi prethodno spomenuti staklenici su samostojeće strukture. Prigrađeni staklenik je pričvršćeni staklenik koji koristi jedan zid vašeg doma ili druge građevine kao dodatnu potporu, tj. oslanja se na postojeći zid. Ovi staklenici su izvrsni za one koji nemaju veliko dvorište ili se nalaze u urbanoj sredini. Također su izvrsni za sve koji žive u vjetrovitoj ili olujnoj klimi, jer vaša kuća pruža dodatnu stabilnost.

Ako gradite takav staklenik, važno je da odaberete zid okrenut prema jugu uz koji ćete graditi. Na taj način vaš vrt može primati Sunčevu svjetlost tijekom cijelog dana umjesto da bude osuđen na stalno sjenovito mjesto.

7. Zasjenjeni staklenici

Svrha većine staklenika je osigurati tople, sunčane uvjete za vaše biljke. To čine tako da zarobe što više svjetla i topline unutar stakleničke strukture. Neke strukture, međutim, dizajnirane su za zaštitu vaših biljaka od previše Sunca, pružajući prilagodljive razine sjene.

Tipični staklenici izgrađeni su sa staklenim ili plastičnim zidovima i stropovima. Međutim, zasjenjeni staklenici koriste različite vrste tkanina za sjene kako bi filtrirale onoliko malo Sunčeve svjetlosti koliko je potrebno. Zasjenjeni staklenici savršene su za biljke koje vole sjenu kojima je potrebna zaštita od jakih Sunčevih zraka. Ovaj tip staklenika idealan je za priobalno područje.

8. Staklenici „na zub“

Dizajn “na zub” može biti sličan zabatu ili može imati lučni krov i stranice slične polytunnelu. Krov je s jedne strane viši od druge, stvarajući prostor za ventilacijske otvore koji se nalaze na najvišoj točki konstrukcije. Topli zrak iz staklenika može se dizati i izlaziti dok svježi zrak može puhati kroz ove otvore. Ovaj je dizajn nešto složeniji od osnovnog dizajna A-okvira i obruča i može koštati više za izradu.

Koji tip staklenika odabrati za svoje potrebe?

Svaki stil staklenika služi svojoj jedinstvenoj svrsi. Jedan može biti prikladniji za pružanje optimalnog protoka zraka; drugi može biti dizajniran da pruži najtoplije moguće uvjete staklenika. Jedan staklenik može biti savršen za određeni usjev, ali može loše služiti drugim vrstama biljaka.

Ili vam je, možda, manje stalo do stvarne funkcionalnosti staklenika. Umjesto toga, možda bi vas više zanimalo stvaranje vizualno ugodnog prostora za provođenje vremena uživajući u vašem vrtu. Poznavanje onoga što svaka vrsta staklenika može ponuditi pomoći će vam da odaberete pravi stil. Potrošit ćete samo onoliko koliko je potrebno, a svojim biljkama dati savršenu atmosferu u kojoj će uživati živjeti.

Prije izgradnje staklenika, zapamtite, stil staklenika koji odaberete nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir. Na atmosferu u unutrašnjosti utjecat će nekoliko čimbenika. Na primjer, ako živite u hladnoj klimi, možda ćete morati nadopuniti unutarnju temperaturu grijačima staklenika. Ovisno o svjetlosnim uvjetima, možda ćete morati uložiti u svjetla za uzgoj. Staklenik može pružiti zaštitu od vremenskih nepogoda, ali tropske i plodne biljke ipak zahtijevaju više njege u hladnijim područjima. Vaš staklenik možda neće održavati potrebnu razinu svjetla, temperature ili vlažnosti. U tom slučaju morat ćete dodatno opremiti svoj prostor kako biste stvorili okruženje koje vaše biljke zahtijevaju.

Na koje značajke trebate obratiti pozornost pri odabiru staklenika?

Mnogo je čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru staklenika. Najvažnije stvari na koje treba obratiti pažnju su veličina, vrsta materijala i vrsta ventilacije.

Veličina je važna jer morate osigurati da staklenik bude dovoljno velik da primi sve vaše biljke. Također biste trebali uzeti u obzir količinu prostora koji imate na raspolaganju. Ako imate malo dvorište, možda ćete htjeti odabrati manji staklenik ili prigrađeni staklenik.

Vrsta materijala je bitna jer će utjecati na trajnost i cijenu staklenika. Drveni staklenici su najtradicionalniji, ali su i najskuplji. Metalni i plastični staklenici su pristupačniji, ali nisu toliko izdržljivi.

Vrsta ventilacije je bitna jer će utjecati na temperaturu unutar staklenika. Ljeti u staklenicima može biti jako vruće, stoga je odabir staklenika s dobrom ventilacijom ključan. Staklenici s obručima (polytunneli) i staklenici sa zabatnim krovom dvije su vrste staklenika koji imaju izvrsnu prirodnu ventilaciju.

Koji je najbolji tip staklenika za mali vrt?

Najbolji staklenici za male vrtove su mini staklenici ili prigrađeni staklenici. Ovi staklenici savršeni su za manje prostore i mogu se lako premjestiti ako je potrebno.

Manji staklenici idealni su za manje površine i uzgoj hrane za vlastiti stol. Izvor: Pixabay

Koji je najbolji tip staklenika za vjetrovitu lokaciju?

Najbolji staklenici za vjetrovite lokacije su oni sa čvrstim metalnim okvirima koji ih drže čvrsto pričvršćenima u zemlji.

Osigurat će da se struktura ne prevrne pri jakom vjetru. Staklenici s plastičnim pločama također su dobra opcija jer je manje vjerojatno da će ih oštetiti jaki vjetrovi.

Kako mogu odabrati najbolje mjesto za staklenik?

Najbolje mjesto za staklenik ovisi o njegovoj namjeni. Hobi staklenik može ići gotovo svugdje, ali ako uzgajate povrće ili cvijeće za prodaju, morat ćete pronaći mjesto s puno Sunčeve svjetlosti i više prostora.

Sada kada znate različite vrste staklenika i koje značajke trebate tražiti, spremni ste odabrati onaj savršen za svoje potrebe!