Dekorativni kamen na 5 načina: priroda u tvom domu

Bilo da vas je dekorativni kamen okupirao u procesu renoviranja ili tek imate velike planove za njega, sigurni smo da će vam današnji članak pomoći u procesu stvaranja svog idealnog doma.

Možda nismo svi ljubitelji dizajna interijera, ali gotovo svi smo ljubitelji prirode. Priroda ima svoj umirujući, meditativni efekt koji svakako na svakog od nas djeluje na pozitivan način. Zbog toga se i u dizajnu i u arhitekturi razvila potreba za prirodnim materijalima koji donose dozu mira i ugode.

dekorativni kamen
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ako do sada uopće niste čuli za dekorativni kamen, sigurni smo da ste ga barem vidjeli, ali niste sigurni da se tako naziva. Neke od primjera možete pogledati na https://www.pietraproject.hr/dekorativni-kamen. Dakle, kamenom se dekorira i izvana i iznutra, a najnoviji krik “mode” u interijeru je i kameni namještaj.

U nastavku ćemo s vama podijeliti pet zanimljivih načina kako kamen može postati dio vašeg doma. Za svakoga se može naći neka opcija, a o ukusima se, naravno, ne raspravlja.

Zašto dekorativni kamen?

Prije no što se bacimo na konkretne primjene kamenih dekoracija, možda se pitate zašto je korištenje kamena uopće dobra ideja. Pa, za početak, kamen je prirodan materijal koji stvara ugodan i topao ambijent. Kao što je već rečeno, priroda jednostavno ima taj efekt na ljude i potpuno je logično da je kamen onda jedan od poželjnih materijala u “mirnim” domovima.

Kamen je također izuzetno elegantan, ali i svestran. Vidjet ćete da vam prva asocijacija na kamen ne treba nužno biti “sivo”, već da postoji veliki izbor materijala koje možete integrirati u svoj dom. Osim toga, kamen je dobar izolator.

Još jedan razlog zašto izabrati kamen jest – dizajneri interijera ga obožavaju. Ako surađujete s dizajnerom, svakako se s njima konzultirajte u vezi nijanse, teksture, glatkoće i prirodnosti materijala kojeg ćete koristiti.

Ne smijemo zaboraviti i zadnju stavku, a to je originalnost. Kamen u vašem domu praktički ga čini unikatnim. Postoje li dvije iste teksture negdje na svijetu? Ne bismo rekli. Površina kamena slična je otisku prsta.

5 načina da kamen uvedete u svoj dom

U nastavku ćemo vam pokazati pet odličnih ideja koje će kamen u vaš dom uvesti na jedan prirodan i jednostavan način. Sigurni smo da o nekim stavkama s liste niste ni razmišljali!

kamena kada
FOTO: SHUTTERSTOCK

1. Dekorativni zidni kamen.

Za početak moramo spomenuti kamene obloge. Oni su svakako jedan od najpopularnijih načina rada s kamenom, prvenstveno zbog toga što u potpunosti promjene prostor na vizualnoj razini. Soba može vrlo lako postati luksuzna i unikatna samo ako na zid stavite ispravnu nijansu i teksturu kamena!

2. Podni kamen.

Ovo je nešto što malo češće viđamo, a nerijetko se u luksuznim interijerima podni kamen koristi u kupaonici i ostavama. Hrabri se na podni kamen odlučuju i u kuhinjama, ali i u dnevnim prostorijama. Imajte na umu da takav kamen može zajedno sa zidnim kamenom ipak izgledati pomalo grubo i rustikalno, ali ako je to izgled koji želite, znate kako ga dobiti.

3. Kada u kamenu.

Što se proizvoda od kamena tiče, nekako su najpopularnije dekoracije i proizvodi za kupaonu. Kameni umivaonik ili kada mogu u potpunosti promijeniti izgled vaše kupaone i od obične sobe pretvoriti ju u pravu malu oazu odmora.

4. Grubi kameni namještaj.

Danas se nerijetko rade i grubi komadi kamena koji služe kao stolići, noćni ormarići ili neka vrsta skulpture. Prostor koji je većinski napunjen tkaninom ponekad može biti siromašan teksturom pa takav namještaj može biti jednostavna, ali praktična opcija za podići izgled sobe.

5. Kameni detalji.

Ne zaboravite na upotpunjavdanje izgleda malenim detaljima. Kamene zdjele, dekoracije i okviri mogu biti odličan način da recimo kameni pod povežete sa zidom, a da ne morate oblagati cijeli zid. Želimo balansirati teksture po visini.

Zaključak

Dekorativni kamen prije je možda bio neobičan pothvat, a danas je znak dobrog ukusa. Osim što ga možete u svom domu iskoristiti na brojne načine, možete birati i između brojnih tekstura, boja, gruboća i razina prirodnosti.