Vrste oblaka i njihove karakteristike (9 vrsta)

Vrste oblaka i njihove karakteristike (9 vrsta)

Oblaci su fascinantna i uvijek prisutna značajka naše Zemljine atmosfere, plijeneći našu pozornost svojim oblicima i bojama koji se neprestano mijenjaju. Ove vidljive mase kapljica vode ili kristala leda lebdeći u zraku igraju ključnu ulogu u vremenskim i klimatskim sustavima našeg planeta. U ovom članku predstavit ćemo vrste oblaka, istražit ćemo njihov nastanak, klasifikaciju i značaj u prirodnom svijetu.

Vrste oblaka
Shutterstock

Kako nastaju oblaci?

Vrste oblaka kroz proces koji uključuje transformaciju vodene pare u sitne kapljice vode ili kristale leda u atmosferi. Osnovni koraci formiranja vrsta oblaka uključuju nekoliko bitnih stvari o kojima ćemo pričati u nastavku.

Da bi se oblaci formirali, mora postojati vlaga u atmosferi u obliku vodene pare. Vodena para je u biti voda u svom plinovitom stanju i nevidljiva je golim okom. Osim toga, stvaranje vrsta oblaka često počinje kada se zrak diže. Postoji nekoliko mehanizama pomoću kojih se zrak može podići prema gore.

Konvekcija

Sunčevo zagrijavanje Zemljine površine uzrokuje podizanje toplog zraka blizu tla. Kako se ovaj topli zrak penje, hladi se i može dosegnuti svoju točku rosišta, što dovodi do stvaranja različitih vrsta oblaka. Kumulusni oblaci, koji su pufnasti i obično povezani s lijepim vremenom, često nastaju konvekcijom.

Frontalno podizanje

Kada se topla zračna masa susretne s hladnijom zračnom masom, topliji, manje gusti zrak je prisiljen uzdići se preko gušćeg, hladnijeg zraka. Ovo podizanje zraka može rezultirati stvaranjem vrsta oblaka i često je povezano s padalinama.

Orografsko podizanje

Kada je vlažan zrak prisiljen da se penje iznad uzdignutog terena kao što su planine, on se hladi dok se diže. Ako zrak dosegne svoju temperaturu rosišta tijekom ovog procesa, oblaci se stvaraju na privjetrinskoj strani planina. Ova vrsta oblaka naziva se orografsko podizanje.

Adijabatsko hlađenje

Kako se zrak diže u atmosferu, dolazi do pada tlaka. Zbog toga se zrak širi i hladi. Kada se zrak ohladi na temperaturu rosišta, vodena para u njemu počinje se kondenzirati u sitne kapljice vode ili kristale leda. Ovo je ključni korak u formiranju vrsta oblaka.

Nukleacija

Molekulama vodene pare potrebna je površina na kojoj se kondenziraju kako bi formirale kapljice ili kristale leda. Te se površine nazivaju jezgre kondenzacije oblaka (CCN) ili jezgre leda, ovisno o tome dovode li do stvaranja kapljica vode ili kristala leda. CCN mogu biti sitne čestice kao što su prašina, aerosoli ili čak druge kapljice oblaka.

Rast oblaka

Nakon što počne kondenzacija, više molekula vodene pare veže se za rastuće kapljice oblaka ili kristale leda. Ovaj proces rasta kapljica ili kristala nastavlja se sve dok je zrak zasićen (sadrži dovoljno vlage). Kapljice oblaka mogu biti veličine od nekoliko mikrometara do nekoliko desetaka mikrometara.

Vrste oblaka

Vrste oblaka koji nastaju ovisi o različitim čimbenicima, uključujući temperaturu i nadmorsku visinu na kojoj nastaje, kao i veličini i koncentraciji kapljica oblaka ili kristala leda. To dovodi do klasifikacije oblaka u različite vrste kao što su cirusi, kumulusi, stratusi i nimbusi.

Važno je napomenuti da se oblaci mogu formirati na različitim visinama u atmosferi, od blizu površine Zemlje do visoko u troposferi, pa čak i u stratosferi. Specifični uvjeti u atmosferi, uključujući temperaturu, vlažnost i kretanje zraka, određuju vrstu oblaka koji se razvijaju. Oblaci nisu samo lijepi i stalno se mijenjaju, već također igraju ključnu ulogu u našim vremenskim i klimatskim sustavima utječući na temperaturu, oborine i distribuciju energije u atmosferi.

Formiranje oblaka
Shutterstock

Klasifikacija i vrste oblaka

Oblaci se klasificiraju u nekoliko tipova i skupina na temelju njihovog izgleda, nadmorske visine u atmosferi i procesa koji ih formiraju. Svjetska meteorološka organizacija (WMO) priznaje sveobuhvatan sustav klasifikacije oblaka koji grupira oblake u nekoliko primarnih kategorija.

Perasti oblaci (Ci)

Nadmorska visina: Visoka vrsta oblaka, obično iznad 6 000 metara.

Izgled: Cirrusi su tanki, izgledaju kao pramenovi i pernatog su izgleda. Sastoje se prvenstveno od kristala leda.

Značaj: Cirus oblaci često ukazuju na lijepo vrijeme, ali mogu biti preteča nadolazećih vremenskih promjena.

Kumulusni oblaci (Cu)

Nadmorska visina: Tipično se formiraju na niskim do srednjim nadmorskim visinama.

Izgled: Kumulusi su pufnasti, bijeli oblaci s dobro izraženom bazom. Često imaju izgled poput pamuka.

Značaj: Kumulusni oblaci povezani su s lijepim vremenom, ali mogu prerasti u kumulonimbuse, što dovodi do grmljavinske oluje.

Stratus oblaci (St)

Nadmorska visina: Niske do srednje nadmorske visine.

Izgled: Stratus oblaci formiraju se kao jednolični slojeviti slojevi koji prekrivaju nebo. Imaju dosadan, sivkast izgled.

Značaj: Stratus oblaci često su povezani s oblačnim ili maglovitim uvjetima i mogu donijeti slabe oborine.

Nimbus oblaci (Nimbus)

Nimbus je izraz koji se koristi za označavanje oblaka koji proizvode oborinu.

Primjeri:

Nimbostratus (Ns): To su gusti, sivi oblaci koji prekrivaju nebo i donose stalne, kontinuirane oborine.

Kumulonimbusi (Cb): To su visoki oblaci koji mogu doseći visoko u atmosferu i povezani su s grmljavinom, jakom kišom, munjama, a ponekad i tučom.

Uz ove primarne vrste oblaka, postoje kombinacije i varijacije koje dodatno klasificiraju oblake:

Stratokumulusni oblaci (Sc)

Nadmorska visina: Niske do srednje nadmorske visine.

Izgled: Stratokumulusni oblaci pojavljuju se kao sloj malih, kvrgavih oblaka djelomično oblačnog ili prošaranog izgleda.

Altokumulusni oblaci (Ac)

Nadmorska visina: Srednje nadmorske visine.

Izgled: Altokumulusni oblaci obično su bijeli ili sivi, sastavljeni od malih, zaobljenih oblačnih masa, često raspoređenih u redove ili mrlje.

Cirrostratus oblaci (Cs)

Nadmorska visina: Visoki oblaci.

Izgled: Cirrostratus oblaci su tanki i često prekrivaju nebo prozirnim velom. Mogu stvoriti aureolu oko Sunca ili Mjeseca.

Cirokumulusni oblaci (Cc)

Nadmorska visina: Visoki oblaci.

Izgled: Cirocumulus oblaci izgledaju kao mali, bijeli, mrljasti oblaci s fino namreškanim izgledom ili izgledom skuše.

Kondenzacijski tragovi

Ovo nisu prirodni oblaci, već nastaju kada se vodena para iz motora zrakoplova smrzava u ledene kristale u hladnim gornjim slojevima atmosfere. Često se pojavljuju kao tanki, linearni oblaci iza visokoletećih zrakoplova.

Oblaci igraju značajnu ulogu u vremenskoj prognozi jer njihova prisutnost, vrsta oblaka i promjene u izgledu mogu pružiti važne tragove o nadolazećim vremenskim uvjetima. Razumijevanje klasifikacije oblaka pomaže meteorolozima u predviđanju vremenskih obrazaca i pojava, što je čini bitnom komponentom znanosti o atmosferi.

Zanimljivosti o oblacima
Shutterstock

Zanimljive činjenice o oblacima

Oblaci nisu samo meteorološke pojave; oni su zadivljujuća prirodna čuda koja su stoljećima nadahnjivala umjetnost, književnost i znanstvenu znatiželju.

Varijabilnost formiranja oblaka: Ne postoje dva potpuno ista oblaka. Beskonačne kombinacije temperature, vlažnosti i zračnih struja stvaraju golemu lepezu oblika i veličina oblaka, čineći svaki oblak jedinstvenim.

Oblaci mogu brzo putovati: Iako se može činiti da oblaci lijeno plutaju nebom, oni se zapravo mogu kretati prilično brzo. Neki oblaci mogu putovati brzinom od 48 do 97 kilometara na sat u gornjoj atmosferi.

Visine oblaka variraju: Oblaci se mogu formirati na različitim visinama u atmosferi. Na primjer, cirusni oblaci mogu se naći visoko iznad 6 000 metara, dok se slojeviti oblaci obično formiraju bliže površini Zemlje.

Najviši oblaci: Kumulonimbusi, povezani s grmljavinskim olujama, mogu doseći impresivne visine, ponekad se protežući do stratosfere. Ovi visoki oblaci mogu se popeti na više od 15 000 metara.

Oblaci mogu biti prilično teški: Sadržaj vode u oblacima može biti znatan. Kumulusni oblak volumena kilometar puta jedan kilometar puta jedan kilometar može sadržavati stotine tona kapljica vode.

Oblaci i umjetnost: Oblaci su stoljećima bili popularna tema u umjetnosti. Poznati umjetnici poput Johna Constablea i J.M.W. Turner je često prikazivao oblake na svojim slikama kako bi uhvatio raspoloženje i atmosferu krajolika.

Promatranje oblaka je zabava: Promatranje oblaka za mnoge je ljude opuštajuća i kontemplativna zabava. To je način povezivanja s prirodom i uživanja u ljepoti neba koja se neprestano mijenja.

Nomenklatura oblaka: Imena oblaka često imaju latinske korijene. Na primjer, “cirrus” znači “kovrčad kose”, “cumulus” znači “hrpa”, a “stratus” znači “sloj”.

Klasifikacije oblaka: Svjetska meteorološka organizacija (WMO) priznaje službeni sustav klasifikacije oblaka koji kategorizira oblake u različite tipove i vrste oblaka na temelju njihovog izgleda i nadmorske visine.

Formiranje oblaka i duge: Duge se često pojavljuju kada sunčeva svjetlost stupa u interakciju s kapljicama vode u zraku. Lom i disperzija sunčeve svjetlosti kroz te kapljice stvaraju dugine boje na pozadini neba i oblaka.

Zasijavanje oblaka: Znanstvenici su eksperimentirali sa zasijavanjem oblaka, procesom u kojem se tvari poput srebrnog jodida ili suhog leda uvode u oblake kako bi potaknule oborinu. Ovo je korišteno u pokušajima povećanja padalina u sušnim područjima ili smanjenja tuče u jakim olujama.

Računalstvo u oblaku: U svijetu tehnologije “računalstvo u oblaku” postao je široko korišten izraz. Odnosi se na praksu korištenja udaljenih poslužitelja, kojima se često pristupa putem interneta, za pohranu, upravljanje i obradu podataka.

Imenovanje oblaka: Oblaci se ponekad imenuju na temelju svojih karakteristika. Na primjer, “jutarnji oblaci slave” odnose se na rijedak meteorološki fenomen gdje se dugi oblaci u obliku cijevi formiraju u određenim regijama, ponajviše u Australiji.

Nebo
Shutterstock

Zaključno, oblaci su izvanredne i stalno promjenjive značajke naše atmosfere koje su stoljećima fascinirale ljude. Ova prirodna čuda nastaju kroz složenu međuigru vlage, strujanja zraka i temperature, stvarajući široku paletu oblika i veličina. Od pramenastih cirusa do pufastih kumulusa koji su prošarani nebom, svaki oblak priča jedinstvenu priču o stanju atmosfere.

Oblaci nisu samo meteorološke pojave, već i izvori umjetničke inspiracije i kulturnog značaja. Prikazivani su u umjetnosti, književnosti i folkloru kroz ljudsku povijest, često simbolizirajući ljepotu, misterij i stalno promjenjivu prirodu našeg svijeta.

Nadalje, oblaci igraju ključnu ulogu u vremenskim i klimatskim sustavima našeg planeta. Oni utječu na regulaciju temperature, obrasce padalina i ukupnu energetsku ravnotežu Zemlje. Proučavanje oblaka ključno je za prognozu vremena i naše razumijevanje Zemljine atmosfere.

Dok gledamo u nebo i oblake kako prolaze, podsjećamo se na dinamičnu i međusobno povezanu prirodu našeg prirodnog svijeta. Oblaci su svjedočanstvo čuda prirode i naše stalne znatiželje o silama koje oblikuju naš okoliš. I dalje nas inspiriraju i osvajaju, čineći ih trajnim izvorom fascinacije i ljepote u našim životima.