Fast Fashion – zagađivač koji ne posustaje

Modna i tekstilna industrija nisu industrije kojih se prvo sjetimo kada govorimo o negativnom utjecaju industrije na okoliš, ali upravo su one jedne od najvećih zagađivača na svijetu. Proizvodnja tekstilnih odjevnih predmeta uvelike je pretjerana, a razlog takvoj proizvodnji je upravo naša ovisnost o kupovini odjeće i praćenju mode, te odbacivanju odjeće za koju smatramo da više nije u trendu. 

Takva situacija dovela je do ogromnog povećanja proizvodnje odjevnih predmeta i stvorila „Fast Fashion“ koja dominira u svjetskoj industriji. Posljedica takve „brze mode“ je sve jača proizvodnja zbog koje raste korištenje otrovnih kemikalija u proizvodnji koje su pogubne za ljude koji rade s njima i za okoliš u koji se te kemikalije ispuštaju kroz otpadne vode.

Fast Fashion – brza moda koja donosi brzu zaradu

Svi poznati modni kreatori i svjetski brendovi složili su se da se modna industrija kreće u krivom smjeru te da je potrebno usporiti kako bi se smanjio negativni efekt mode no nitko još nije napravio prvi korak jer kako se dobrovoljno odreći velike zarade koju modna industrija donosi?

Navike se mogu promijeniti te se može utjecati na proizvodnju u smislu zabrane korištenja raznih kemikalija i okretanje organskoj industriji, a najbolji primjer za to je životinjsko krzno. I dok je osamdesetih godina modna pista bila nezamisliva bez životinjskog krzna, bundi i ostalih zimskih kreacija danas je to smanjeno na minimum upravo zbog bolje razvijene ekološke društvene svijesti koja je dovela do te radikalne promjene.

Najveća želja svih ekološki osviještenih trendsetera jest stvaranje tekstilne industrije koja ne ugrožava etičke i ekološke vrijednosti i koja je usmjerena na usporavanje konstantnih promjena u modnim trendovima. Prijašnje kolekcije uključivale su kolekcije koje su se ravnale prema godišnjim dobima dok neke modne kompanije u novije doba stvaraju više kolekcija u godini nego što godina ima mjeseci. Zara svake godine predstavi čak 20 kolekcija!

Jedina prihvatljiva modna industrija je ekološki osviještena industrija

Najveći tekstilni proizvođači nalaze se u Aziji, čemu je djelomično kriva i Europa koja je svoju industriju preselila upravo na to područje kako bi smanjila ekološko zagađenje u svojim zemljama i zbog jeftinije proizvodnje i radne snage.

Zemlje koje su prve na top ljestvici proizvođača odjeće su Indija, Kina i Bangladeš, pri čemu Kina drži fantastičnih 50% ukupne godišnje proizvodnje tekstila u cijelome svijetu. Nažalost, tolika proizvodnja Kini je donijela i najveću zagađenost. Mnogi kupci odjevnih predmeta nisu svjesni koliki je razmjer proizvodnje dok se s njima ne podijele neke šokantne brojke kao što je na primjer broj koji nam kaže da se u Kini svake godine baci nekoliko milijuna tona tkanine koja je greškom obojena krivom bojom.

S obzirom na to da je proizvodnja masovna i da želi biti što ranije izrađena i isporučena krajnjem korisniku uz povoljnu cijenu, događa se da taj ceh plaća upravo jeftina radna snaga koja ju proizvodi i okoliš koji trpi posljedice takve neumjerene i kemikalijama bogate proizvodnje.

Proces proizvodnje tkanine iznimno je prljav i daleko od onoga što mi zamišljamo pa se mnogi s pravom zapitaju kako je modna industrija održiva ako se pamuk za odjeću tretira pesticidima, ako su boje koje se koriste za bojanje tekstila otrovne i ako se velika količina odjeće odbacuje.

Organski pamuk je odlično rješenje za gore navedeni problem ali je njegova proizvodnja vrlo skupa i upravo je to razlog zašto već godinama sustavno pada proizvodnja organskog pamuka u svijetu – jednostavno nije ekonomski isplativa.

Modna održivost je moguća – evo koji brendovi biraju bolji put

Da su modna održivost i stvaranje odjevnih predmeta koji su bazirani na etici i ekologiji mogući, dokazali su neki svjetski poznati brendovi koji su napravili iznimne kolekcije s minimalnim nepoželjnim učincima na okoliš.

Održiva moda ne uključuje samo korištenje održivih materijala ili onih materijala koji su izrađeni od organskih materijala već uključuje i odgovornost prema svim sudionicima procesa, od proizvođača do distributera, a posebice radnika. Takva moda uključuje i ozbiljna promišljanja o korištenju kemikalija i pesticida te potiče zaštitu prirode koja je ugrožena ispustom tih kemikalija u vodu i tlo. Bitno je naglasiti i da je potrebno zaštiti i zrak jer velika količina čađe (milijuni tona) zagađuju zrak upravo zbog potreba tekstilne industrije.

Stella McCartney

Poznata britanska dizajnerica Stella McCartney u suradnji s modnim magnatom Adidas dizajnirala je popularne tenisice Stan Smith koje su u potpunosti izrađene od umjetne kože. Njena kompanija se već više od 10 godina trudi stvarati etičke i ekološki osviještene kolekcije koje imaju minimalan utjecaj na okoliš.

Adidas 

Adidas se udružio s neprofitnom eko organizacijom Parley, čiji je rad usmjeren na zaštitu oceana, i proizveo i prodao milijun pari cipela koje su u potpunosti izrađene od plastike prikupljene na svjetskim plažama. Poznate Deerupt tenisice napravljene su od reciklirane plastike skupljene s plaža prekrasnih Maldiva.

H&M

2013. godine H&M je startao s potpuno novom inicijativom diljem svijeta, a ona se bazira na prikupljanju nepotrebne odjeće. Tako svaki kupac u njihovom dućanu može predati neželjenu odjeću izrađenu od bilo kojeg materijala i predati je u trgovini te tako dobiti 15% popusta pri sljedećoj kupovini.

Osim toga, kompanija je dizajnirala i novu Conscious Exclusive kolekciju koja potiče kupce na kupnju održivih modnih komada.

Inditex

Inditex je tvrtka čiji je najpoznatiji brend Zara najzastupljeniji od svih njihovih brendova, a 2016. godine pokrenula je kampanju koja je također usmjerena na stvaranje kolekcija koje su izrađene od recikliranih komada.

E-bay 

Poznata svjetska online trgovina poznata je po tome što potiče prodaju i kupnju recikliranih odjevnih predmeta kako bi što manje odjeće završilo na deponijima i smetlištima.

Jeste li znali…

  • Da se na uzgoj pamuka, koji je posađen na samo 3% zemljine površine, svake godine potroši 10% ukupne količine poljoprivrednih kemikalija i čak 20% cjelokupne količine insekticida.
  • Da je Kina najveći proizvođač pamuka na svijetu, nakon čega dolaze Indija, Pakistan, SAD i Brazil.
  • Da je modna industrija drugi po redu najveći zagađivač okoliša na čitavoj planeti.
  • Da tekstilna industrija emitira više stakleničkih plinova nego cijelo svjetsko zrakoplovstvo.
  • Da je 2013. godine u Bangladešu došlo do velike tragedije koja je uzrokovala smrt 1123 radnika u tekstilnoj industriji. Uzrokovana je urušavanjem zgrade koja se nije održavala i imala je velike sigurnosne propuste.
  • Da švelje u Indiji cijeli dan šiju odjeću za nadnicu od 1 eura dnevno.