Gospina papučica – mirisna rijetka orhideja

Ova posebna vrsta orhideje među najrjeđim je vrstama u Europi, ali i svijetu i zbog toga je strogo zaštićena svugdje, pa i u Hrvatskoj. Njena posebnost dolazi iz izgleda njenog cvijeta koji podsjeća na papučicu, a isti joj je taj izgled donio i latinski naziv Cypripedium , što prevedeno znači Venerina obuća. Venera je bila jedna od najljepših božica pa ovaj cvijet može s ponosom nositi njeno ime.

U Hrvatskoj ju se može pronaći na područjima gdje je priroda barem još malo netaknuta, u šumama i šikarama Like i Gorskog kotara gdje može bez straha izrasti u prelijep cvijet. Gospina papučica kao svoj dom ima šume planinskih i pretplaninskih staništa ali je bitno da raste na vlažnom području i da izbjegava izravno sunce. Odgovara joj i kamenito tlo s vapnenačkom podlogom.

Ova je orhideja rasprostranjena po cijelome svijetu, ali je nažalost svugdje jednako ugrožena. Nju je u prošlosti najviše ugrožavala njena ljepota pa je zbog nje bila skupljana za uzgoj i dovedena na rub egzistencije.

Ljepota koja oduzima dah

Za ljubitelje cvijeća pogled na ovu prekrasnu biljku u prirodi je jedinstveno i nezaboravno iskustvo jer su oni svjesni koliko je rijetka ova orhideja i da je to možda jedini put da će ju vidjeti u njenom prirodnom staništu.

Gospina papučica je trajnica koja polako raste iz debelog podanka iz tla. Njena je stabljika puna dlačica, a naraste do visine od šezdeset centimetara pritom ostajući jako uspravna i zaobljena. Na stabljici raste i nekoliko svijetlozelenih listova, koji također narastu prilično veliki. Listovi su nepravilnog eliptičnog oblika jer se na njima nalaze valoviti rubovi. List je čvrst i prepun žila kojima se ova prekrasna biljka rehidrira.

Ono što posebno oduzima dah kod ove vrste orhideje je njen poseban cvijet. Veliki cvjetovi rastu na samom vrhu stabljike, a približite li im se dovoljno blizu osjetit ćete zanosan miris koji stvarno jako podsjeća na marelicu.

Glavni dio cvijeta je njena „cipelica“, žute boje, koja izgleda neobično napuhano. Na vrhu cipelice nalazi se medna usna jake limunsko žute boje, okružena ocvijećem smećkaste boje. No ovdje čarolija ne prestaje jer se unutar samog cvijeta nalaze i dva prašnika što je pomalo fenomen s obzirom na to da sve ostale orhideje na čitavom svijetu imaju samo jedan prašnik.

Gospina papučica  i njena borba za opstanak

Priroda kao da je znala da će ova divna biljka koju je stvorila biti ugrožena pa je u papučice stvoren poseban alat za preživljavanje: klopka za kukce. Ne, ova biljka nije mesožderka, već je priroda na poseban način osigurala njeno preživljavanje. Kad kukci slete na njenu mednu usnu i uđu u cvijet više se ne mogu vratiti istim putem jer je latica jako glatka već  mora krenuti dublje u prašnik s kojeg će pokupiti pelud ili ga ostaviti. To je oprašivanje koje nikada ne prestaje.

Gospina papučica vodi bitku i s rastom jer joj treba jako puno vremena da izraste u razvijeni cvijet; zna proteći i do jedanaest godina dok ne naraste prvi cvijet. A on cvijeta samo tijekom svibnja i lipnja. Gospina papučica je jedna od najsporije rastućih biljaka na čitavoj planeti.