Močvarni zmijinac – kritično ugrožena biljka Gorskog kotara

Močvarni zmijinac ili zmijanac je biljka koja pripada rodu otrovnih trajnica, a danas se u Hrvatskoj može pronaći jedino na planinskom prostoru Gorskog kotara. U Hrvatskoj se vodi kao kritično ugrožena i strogo zaštićena biljka te je kao takva uvrštena u Crvenu knjigu vaskularne flore Hrvatske.

Jarkocrveni plodovi koje treba izbjegavati

Močvarni zmijinac je višegodišnja biljka iz porodice kozlaca koja pripada skupini otrovnih biljaka, kao i neki ostali kozlaci. Njeno stanište su kisela tla bogata dušikom pa joj najviše odgovaraju močvarni dijelovi listopadnih šuma. Močvarnih dijelova u Hrvatskoj ima mnogo, ali ne u Gorskom kotaru gdje ova vrsta prvenstveno obitava. Zbog toga nije previše rasprostranjena i njeno je širenje onemogućeno.

Riječ je o biljci uspravnog držanja koja obično naraste do visine od četrdeset centimetara. Njen je podanak debeo i šuplji ali je duži nego čitava biljka na površini. Zmijinac ima lijepe, velike i sjajne, kožaste i srcolike listove koji su na vrhu pomalo ušiljeni. Listovi su dugački oko deset centimetara, a toliko je obično dugačka i peteljka.

Zmijinac cvjeta u proljetno-ljetnom periodu, od svibnja do srpnja, a njegovi su cvjetovi žutozelene boje, okruženi velikim listom bijele boje koji se često naziva tulac. Nakon cvjetanja na biljci se stvaraju jarkocrvene bobice koje u sebi nose po nekoliko sjemenki, a vrlo su otrovne.

Močvarni zmijanac u Hrvatskoj

U Hrvatskoj ju se može pronaći u Primorsko-goranskoj županiji, u cretnoj vegetaciji jelove šume s rebračom u području Sungerskog luga i Mrkoplja. Kritično je ugrožena zbog nestajanja prijelaznih cretova i uništavanja njenog staništa. Cretovi su rijetka i iznimno vlažna zaštićena staništa koja nestaju isušivanjem i rušenjem drveća.