Petrov križ – jedina čemerikovka u Hrvatskoj

Petrov križ ili Paris quadriofolia je trajnica iz roda ljiljana i jedna je od rijetkih biljaka iz porodice čemerikovki koja raste u Hrvatskoj. U narodu je često poznat kao vranino oko i ubraja se u otrovne biljke proljetnice.

Petrov križ je ime dobio zbog svog neobičnog izgleda koji podsjeća na križ. Raste u skupinama, a odgovaraju mu tla bogata humusom i rahla. Može ga se naći u mnogim šumskim zajednicama, od zimzelenih do bukovih. Voli sjenovita i polu-sjenovita područja, s obzirom na to da joj ne odgovara izravna sunčeva svjetlost.

Ova biljka trajnica može narasti do visine od 40 centimetara, uključujući puzeći podanak. Na uspravnoj i goloj stabljici se nalaze četiri široka eliptična i ušiljena lista koja su smještena u obliku križa po čemu je biljka dobila i ime. Biljka ponekad razvije i više od četiri cvijeta, ali je to prilično rijetko.

Cvijet će se na Petrovom križu pojaviti početkom travnja i to u obliku neuglednog žutog cvijeta koji će cvasti sve do lipnja da bi se kroz određeni vremenski period pretvorio u plod. Mesnata tamnomodra boba je plod koji dozrijeva usred ljeta, u srpnju ili kolovozu.

Biljka za razmnožavanje treba pomoć vanjskih faktora koji raznose sjemenke, a to su u njenom slučaju vjetar i razni kukci. Petrov križ je zaštićena vrsta, ali je ujedno i biljka otrovnica. Najotrovniji joj je plod, a samo nekoliko modrih bobica može izazvati poremećaje probave, grčeve i povraćanje.