Vrste i staništa

Visibaba – prvi i najljepši vjesnik proljeća

Krhka i očaravajuća, visibaba je jedna od najljepših proljetnica našeg kraja i jedna od biljki koju je bilo potrebno zaštiti iako je prilično rasprostranjena. Njena je zaštita uvedena kako bi se spriječilo nestajanje njenih staništa, s obzirom na to da je riječ o biljci koja bi zbog svoje ljepote bila vrlo brzo previše iskorištavana u komercijalne svrhe.

Bijeli ukrasi šuma i livada

Visibaba ili Galanthus nivalis je najranija i najljepša proljetnica koja dolazi iz porodice sunovrata, a njeno prvo pojavljivanje je obično već u siječnju, bez obzira na hladne temperature ili snijeg. Visibaba je višegodišnja trajna zeljasta biljka koja se razvija iz lukovice, a naraste do visine od 15 centimetara. Ima dva lista na dnu stabljike, a na njenom samom vrhu se nalazi bijeli cvijet čija je glavica spuštena u smjeru tla. Ovaj nježni cvijet se sastoji od šest latica od kojih tri velike okružuju unutarnje tri manje stvarajući posebno lijepu ravnotežu u cvijetu.

Visibaba se razmnožava putem sjemenki koje raznose mravi i vjetar, a sjemenke se nalaze u tobolcu sa sjemenkama. Visibaba voli sjenovita i vlažna staništa pa ju najčešće možemo uočiti u vlažnim šumama i gajevima, a često ju se može pronaći i uz obale rijeka. Visibaba je jedna od najomiljenijih vrtnih proljetnica pa se često uzgaja i sadi u vrtovima.

Visibaba je slabo otrovna biljka pa se s njom mora postupati s određenom dozom opreza. Ipak, neki njeni dijelovi se iskorištavaju za izradu Bachovih cvjetnih kapi. Riječ je o ljekovitim kapima koje se koriste za liječenje depresije, potištenosti i melankolije, ali nju ne treba pripremati na vlastitu ruku.

Iz lukovica visibabe je također izolirana jedna vrsta alkaloida za kojeg je ustanovljeno da usporava napredovanje Alzheimerove bolesti i demencije.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *