Dan dinosaura na Brijunima – za sve male i velike dinosauroljupce

Dana 09. travnja 2022. godine, u Nacionalnom parku Brijuni, održat će se edukativno-zabavna manifestacija DAN DINOSAURA. Za sve dinosauroljupce, male i velike, pripremljen je bogat program na temu dinosaura i paleontoloških vrijednosti Nacionalnog parka Brijuni i okolnog područja. Posjetitelje očekuju stručna predavanja, priče i prezentacije, igre i kreativne radionice te obilazak paleontoloških lokaliteta na Velikom Brijunu. 

Program se provodi na otvorenom, u centru Velikog Brijuna i na paleontološkim lokalitetima na kojima je pronađeno više od 200 otisaka stopala dinosaura, strašnih gmazova koji su Zemljom vladali u razdoblju mezozoika. 

Na paleontološkim lokalitetima vas očekuju studenti paleontologije koji će vam objasniti sve o stopama, njihovom nastanku i očuvanju te koje sve spoznaje paleontolozi dobivaju putem fosilnih tragova. Do lokaliteta Barban, koji se nalazi na sjevernom dijelu Velikog Brijuna, u samoj blizini Safari parka, posjetitelje će prevoziti turistički vlakić. 

Posjet lokalitetu Ploče, koji se nalazi na poluotoku Zelenikovac, organizirat će se u dva navrata, u 13:00 i 15:30, kao stručna vodstva za manje grupe. Predbilježba za sudjelovanje bit će moguća po dolasku na Veliki Brijun, na Info-punktu. Obilazak traje 1 h i uključuje šetnju u duljini 1 km. 

Edukativni dio programa obuhvaćat će stručna predavanja za djecu i odrasle, priče za najmlađe, zabavne pokuse te edukativne štandove i plakate.

Kreativno-zabavni dio programa uključivat će crtanje i bojanje, izradu dino maski i dino stopa, dino tetovaže i paleontološki pješčanik.

Edukativno-zabavni program Dana dinosaura počinje u 11 i 30 sati, a cijena ulaznice za odrasle iznosi 100 kuna, za djecu od 7 do 18 godina, 70 kuna, a djeca mlađa od 7 godina mogu besplatno sudjelovati. Ulaznice se nalaze u prodaji na web shopu NP Brijuni pod nazivom POSEBNA DOGAĐANJA. Treba napomenuti da je ulaznice za pse moguće kupiti na blagajni u Fažani (Brionska 10), a psi se mogu kretati na mjestima predviđenim Pravilima ponašanja.

Osim edukativno-zabavnog programa, Nacionalni park Brijuni, povodom Dana dinosaura pripremio je i likovni natječaj.

“Dragi dinosauroljupci, povodom održavanja Dana dinosaura u Nacionalnom parku Brijuni, pozivamo male umjetnike (do 12 godina) da nam pošalju svoje likovne radove s temom dinosaura. Budite kreativni i maštoviti, a mi ćemo Vaše radove izložiti u „Dino galeriji“ na Velikom Brijunu, 9. travnja 2022. godine. Najbolja tri rada, po ocjeni žirija, nagraditi ćemo paketom ulaznica za Nacionalni park Brijuni (2 odrasle i 1 dijete).”, poručili su iz NP Brijuni.

Likovni natječaj traje do 4. travnja 2022. godine, a radove treba poslati na adresu JUNP Brijuni (za “Dino galeriju”), Brionska ulica 10, 52212 Fažana. Na radove je potrebno napisati ime i prezime, adresu i dob.