Nacionalni park Brijuni – ulazak u potpuni novi svijet prirodnih ljepota

Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni jedan je od najljepših i najpoznatijih hrvatskih nacionalnih parkova koji se od ostalih parkova razlikuje u činjenici da je gotovo u potpunosti kultiviran od strane čovjeka i stvoren kao njegovo mjesto odmora i uživanja. Iako oblikovan namjenski, napravljen je u sinergiji s prirodom što mu daje posebno skladni i pitomi izgled. Da, da, iako mnogi vjeruju da ljudska ruka samo uništava prirodu, ovdje jasno vidimo da nekad može raditi u skladu s njom.

Ovo prekrasno mjesto stvoreno za ladanjski odmor jedan je od najuređenijih nacionalnih parkova u Europi i prati ga odlična reputacija, potvrđena od strane mnogih poznatih ličnosti koje su se odmarale na Brijunima i opisale svoj boravak kao nezaboravno iskustvo. NP Brijuni mnogima je najdraže mjesto za odmor i razonodu upravo zbog toga što je daleko od budnog oka promatrača.

Brijunsko otočje i nacionalni park koji se smjestio u Istarskoj županiji sastavljen je od čak 14 otoka i otočića koji su se tijekom prošlosti odvojili od istarskog kopna. Razvedenost naše divne obale omogućila je nastanak prekrasnih fenomena od kojih je jedan upravo NP Brijuni.

Brijuni su i danas popularno odredište turista i ljubitelja prirode, a ubrzo ćemo otkriti i zašto. U nastavku razgovaramo o povijesti Brijuna, flori i fauni, najljepšim znamenitostima te poveznicama koje ovaj prekrasan nacionalni park ima s umjetnošću.

Nacionalni park Brijuni - pogled iz zraka
Foto: Nacionalni park Brijuni

Nacionalni park Brijuni – povijest u par crtica

Kako su Rimljani otkrili rajski otok Brijune

Priča o Brijunima počinje još u doba Rimljana, koji su ostavili svoj trag na Brijunima u obliku ostataka raskošnih rimskih vila, termi i hramova. Ljepota i plodnost mjesta utjecala je na njihove odluke pa su se Brijuni brzo razvili u carsku rezidenciju okruženu bogatim uređenim vinogradima i rodnim maslinama. Car Vespazijan bio je jedan od najaktivnijih korisnika ovog ladanjskog odmarališta.

Tijekom kasnijih stoljeća Brijuni su bili samo mjesto za eksploataciju drva, kamena i soli sve do 18. stoljeća, kada se potpuno zaboravlja na ovaj skup istarskih otoka. Mnogi povjesničari misle kako je to zapravo sreća u nesreći jer bi NP Brijuni zu suprotnom bili u potpunosti iskorišteni i uništeni.

Austrijski vizionar mijenja izgled Brijuna

No, 19. stoljeće nosi veliku prekretnicu u razvoju Brijuna, zaslugom tada poznatog austrijskog magnata Paula Kupelwiesera, koji je kupio cijeli teritorij Brijuna i odlučio ga pretvoriti u najvelebnije ladanjsko mjesto u Hrvatskoj.

Njegova odluka da Brijune pretvori u turističko mjesto pokazala se odličnim poslovnim potezom, a nakon građevinskih radova, krčenja i sadnje bilja Brijuni su se pokazali u svom pravom svjetlu. Napokon je sva njihova ljepota postala dostupna i široj populaciji… Polako, ali sigurno!

Turisti su počeli otkrivati Brijune, a austrijski vizionar počinje graditi hotele i infrastrukturu. Uređene su šetnice, parkovi, kupališta, bazeni, a ne nedostaje niti najfinijih gastronomskih specijaliteta, odličnih vina i maslinovog ulja. Lako je uočiti da su Brijuni zapravo prava oaza za one koji žele odmor, a ne žele da isti bude u gradskoj vrevi – ovdje možete upoznati cijeli novi svijet, barem tako kažu turisti.

Brijuni se polako pretvaraju u mjesto u kojem prevladava raskoš za sva osjetila. Brzi turistički razvoj od Brijuna je napravio popularnu destinaciju koja je neko vrijeme izdavala i vlastiti časopis “Brioni Insel Zeitung”. Brijuni su postali popularni i kao lječilište, kao arheološka znamenitost (otisci stopa dinosaura i gmazova, rimske ruine i dr.), ali i kao mjesto koje potvrđuje društveni status uglednih posjetitelja.

Brijunsko carstvo Josipa Broza Tita

Iako su Brijuni stradali za vrijeme 2. svjetskog rata, ubrzo su obnovljeni i nanovo rođeni te postali glavna rezidencija predsjednika Josipa Broza Tita. Sagrađene se dodatne vile, Vila Brijunka i Bijela Vila u kojima su odsjedale poznate osoba iz svijeta politike, filma i sporta, a mnoge su bile i iskreno bliske sa samim predsjednikom i dolazile su kao gosti na njegov poziv.

I danas su Brijuni vrlo poznata i popularna turistička destinacija, koja očarava svojim prirodnim ljepotama, florom i faunom te uređenim šetnicama. Toliko se posebnosti nalazi ovdje: stablo masline staro više od 16 stoljeća, 170 autohtonih biljaka, mnoštvo životinjskih endemskih vrsta, bal dupina i još mnogo toga što ostavlja bez daha! Stoga nije neobično da su Brijuni još i danas u samom vrhu posjećenosti i da su jednako omiljeno mjesto ljudi svih godina i porijekla jer stvaraju posebno ugodnu i mirnu atmosferu stvorenu za opuštanje.

Flora i fauna koju posjeduje Nacionalni park Brijuni ostavlja bez daha

Ako se odlučite posjetiti ovo rajsko mjesto posebno će vas oduševiti bogati biljni i životinjski svijet koji je toliko raznovrstan i očaravajući da se ponekad čini nevjerojatnim koliko se različitih vrsta našlo na jednome mjestu.

Pejzažni parkovi su dragulj Brijuna

Fauna je kruna ovog nacionalnog parka i to je prvo što će primijetiti svaki posjetitelj. U cijelom području obalne Hrvatske ne postoji veća površina crnike i bora nego na Brijunima, s tim da neka stabla crnike imaju krošnje raspona i do dvadeset metara što stvarno oduzima dah. Mnogi primijete da je velik dio krošnji drveća oblikovan u oblik kišobrana, ali nema vrtlara koji je za to zadužen – njegov posao obavlja divljač koja brsti niske grane i tako stvara ovaj nadnaravni pejzaž.

Velik dio Brijuna pretvoren je u pejzažne parkove s mediteranskim obilježjima, a među njima je svakako najpoznatiji Brijunski mediteranski vrt koji se prostire na više od 17 tisuća m2. Vrt je svakako melem za oči i dom više od 170 autohtonih biljnih vrsta, od običnijih do egzotičnih no jednako vrijednih, a prilikom posjete uz svaku ćete biljku pronaći i pločicu s imenom i QR kodom koji će vas naučiti sve što treba znati o njoj.

Mnogi neće propustiti fotografirati ni autohtonu istarsku maslinu koja je zasađena na tom mjestu prije 1600 godina i svojim izgledom dominira čitavim prostorom.

Zaštićenu faunu Brijuna vrijedi pogledati

Brijunsko otočje je poznato i po svojoj fauni, jer nema mnogo mjesta na svijetu koje vas može upoznati s toliko različitih životinjskih vrsta. Tijekom šetnje prekrasnim šetnicama susrest ćete jelene lopatare, vjeverice, čigre ili čaplje, dok istovremeno na Brijunima postoji i Zoološki vrt još od početka 20. stoljeća. Na sjeveru se nalazi Safari park u kojem možete susresti mnoge egzotične vrste kao što su ljame, zebre i slonovi. Suživot svih ovih vrsta i sklad u kojem obitavaju nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

zebra u NP Brijuni
FOTO: UNSPLASH

Tu je i Etno park u kojem obitavaju domaće autohtone životinjske vrste kao što su boškarin i istarski magarac. Dakle, dostupne su i neke lokalne životinje, a ne samo one koje dolaze iz drugih dijelova svijeta!

U Fazaneriji su prije obitavali fazani, ali sad je to mjesto u kojem vladaju purani, are i kakadui. Brijuni su dom i mnogim manjim vrstama, kukcima kao što su leptiri, cvrčci i vretenca, ali i šišmišima kojih na Brijunima ima više od deset vrsta.

Posebna atrakcija posjetiteljima svakako predstavlja divljač koja krasi brijunske pašnjake, parkove i šume. Jeleni i mufloni najčešće su uočeni predstavnici divlje faune, a pauni u parkovima očaravaju posjetitelje svojom raskošnom ljepotom.

Brijunski ptičji svijet protkan je pjevom mnogih vrsta, na manjim otočićima koji su postali njihovo omiljeno mjesto za stvaranje doma i gniježđenje. Čigre, galebovi i posebno morski vranci pronašli su svoje mjesto u bogatoj flori Brijuna.

Na Brijunima se nalazi i zaštićeni ornitološki park koji je postao utočište i mnogim doseljenim pticama koje su pronašle svoju oazu za život. Ovo je močvarno područje idealno mjesto za čaplje i rode koje su izdaleka došle u svoj novi dom.

Nerijetko je Hrvatska dom vrlo različitim životinjskim vrstama, a razlog zašto je to tako leži u savršen geografskom položaju, varijacijama koje su dostupne u klimi, ali i biljnom svijetu koji je dovoljno bogat da nahrani ovako širok spektar vrsta. NP Brijuni često se prezentiraju upravo kao savršen inkubator za mnoge, prekrasne životinjske vrste.

Bogatstvo brijunskog akvatorija

Mnogi turisti ne znaju da je 80% ukupne površine nacionalnog parka zapravo – more. A to je more bogato mnogim ribljim vrstama: zubacima, škrpinama, oradama i drugim cijenjenim ribama.

U dubinama mora svoju sigurnu luku su pronašle mnoge alge i koralji, ježinci i zvjezdače. Ipak, ovaj dio faune koju prezentiraju Brijuni ipak nije dostupna golim okom, stoga na ljude često veći impakt ostavljaju upravo kopnene životinje.

“Pluća mora”, odnosno livade morske cvjetnice također su značajni dio morskog biljnog bogatstva jer se protežu unedogled unutar morskih brijunskih putova i daju život mnogim vrstama koje tamo obitavaju. Najrasprostranjenija morska cvjetnica u Jadranskom moru jest posidonija, a riječ “livada” zaista jako dobro opisuje kako izgleda morsko dno ovog nacionalnog parka.

Posebno je dragocjen Brijunski akvatorij kao važno mrijestilište riba i dom zaštićenim životinjskim vrstama. Najčešće viđamo morske kornjače i dupine koji uživaju u sigurnosti kristalno čiste vode.

Dolaskom na Brijune ulazite u potpuno drugačiji svijet u kojem vlada sklad svih živih vrsta, u harmoniji s čovjekom. Strani turisti posebno uživaju u ovom terapeutskom iskustvu pa se rado vraćaju u ovaj park svake godine te tako bježe od užurbanog života u civilizaciji.

Arheološke znamenitosti Brijuna nadmašit će vaša očekivanja

Jedinstveni sklad i prirodna ljepota Brijuna nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, ali bez daha će vas svakako ostaviti i bogata povijest ovog mjesta i njene znamenitosti. Da, Brijuni zaista obiluju raznim ljepotama.

Brijuni imaju jedinstvenu arheološku baštinu među kojima je najstarija poluzemunica nastala u mlađem kamenom dobu, a slijede ju gradine s bedemima iz brončanog doba.

Rimljani grade posebne nastambe, tzv. “ville rusticae”, koje su koristile kod proizvodnje vina i ulja koja su oni iznimno cijenili. Njihovi ostaci se i danas nalaze na Brijunima.

Na zapadnoj strani Brijuna postoje arheološki dokazi o postojanju naselja Franaka, Mlečana i drugih naroda koji su putovali Jadranom i naseljavali plodna područja.

Značajan sačuvani dio graditeljske baštine je naselje oko Brijunske luke, u kojem se nalaze crkvice, kula i kaštel. Fortifikacijski objekti izgrađeni su u doba Austrougarske i imale su veliki obrambeni značaj. Neke od spomenutih su Fort Tegetthoff i Fort Brioni, a među glavnim atrakcijama ovih ratnih utvrda su pet topova koji su preostali iz tog doba.

Nacionalni park Brijuni i umjetnost idu ruku pod ruku

Prekrasno otočje, kao što je Brijunsko, zaslužilo je biti dom i prekrasnim umjetničkim djelima koja će obilježiti ovo mjesto kao neopisivo iskustvo.

Umjetničke skulpture u parkovima

Stoga su Brijunski parkovi postali domovi skulpturama poznatih umjetnika koje su se potpuno uklopile u prirodno okruženje otoka.

Značajne skulpture uključuju “Rad” i “Caritas”, a radi se o divnim alegorijskim djelima Caspara C. Zumbuscha.

rad i caritas
FOTO: np-brijuni.hr

Tu je i brončana skulptura Kupačica, koju je izradio slovenski umjetnik Boris Kalin, sredinom 20. stoljeća, a nalazi se u glavnoj brijunskoj luci.

Poznati umjetnik Dušan Džamonja izradio je skulpturu Golub mira, u spomen Josipu Brozu Titu koja krasi nacionalni park, a izrađena je od zavarenih lanaca.

Prekrasna skulptura slona Sonya, napravljena u prirodnoj veličini, uspomena je na dar indijske premijerke Indire Ghandi koja je poklonila ovu plemenitu životinju Nacionalnom parku.

Svaka od ovih skulptura djeluje monumentalno i jedinstveno pristaje u svoj okoliš.

Nacionalni park Brijuni i izložbe koje vode kroz povijest parka

Izložbe su još jedna atraktivna umjetnička strana Brijuna i pričaju povijest Brijuna i ljudi koji su bili važni za razvoj otoka i parka.

Jedna od njih je izložba kopija glagoljičkih natpisa i freski koja je izložena u crkvicu sv. Germana. U pitanju su najznačajniji kameni natpisi s područja Istre i Kvarnera i upoznat će vas s bogatom književnom i umjetničkom stranom ovog područja.

Tu je i izložba fotografija “Josip Broz Tito na Brionima” koja govori o životu jugoslavenskog predsjednika na otoku od 1947. do 1979. Uz ovu se izložbu veže još jedna, izložba imena “Prirodoslovna zbirka”. Ova fascinantna izložba sastoji se od dvjestotinjak primjeraka prepariranih životinja koji su bili poklonjeni Josipu Brozu i koji su živjeli na otoku. Nakon uginuća su preparirani i smješteni u diorame u okruženje koje odgovara njihovom prirodnom staništu.

Jedna je izložba posvećena i Paulu Kupelwieseru, čovjeku s vizijom koji je močvarni malarični otok pretvorio u popularno ljetovalište i omiljenu turističku destinaciju. Izložba govori o njegovom radu, idejama i ulaganjima u Brijune.

Nacionalni park Brijuni i hodanje stopama brijunskih dinosaura

Daljnje uživanje u arheološkim znamenitostima pružit će vam Brijunski kredni park i hodanje stopama dinosaura.

Veli Brijuni ponose se s čak četiri lokaliteta na kojima je otkriveno više od dvije stotine otisaka stopala dinosaura iz mezozoika.

Po riječima stručnjaka Brijunski dinosauri su se smjestili u razdoblje krede pa se park naziva “krednim parkom”.

Otisci dinosaura na Brijunima otkriveni su davne 1925. godine, ali su pomnije proučeni i ispitani krajem 20. stoljeća.

Dinosaur će vas dočekati na molu brijunske luke čim siđete s broda, i to kao troprsti otisak stopala utisnut u vapnenački blok iz otočkog kamenoloma. Ovaj će vam se doček sigurno svidjeti.

Zašto su Brijuni idealno mjesto za aktivni odmor?

Za turiste koji više od svega cijene aktivnost tijekom odmora i žele se baciti u nove avanture Brijuni pružaju puno mogućnosti.

Biciklizam i BicikliRAJ

Ako ste ljubitelj biciklizma i želite otkriti čari otoka vožnjom na dva kotača ne brinite – bit će to rajsko putovanje. To je naime slogan Nacionalnog parka namijenjen biciklistima koji će koristiti njihovu biciklističku stazu “BicikliRAJ”.

Dužina biciklističke staze na otoku je 13 kilometara, a vodit će vas kroz razna područja otoka. Vidjet ćete sve bitne dijelove otoka, od Safari parka i Zoološkog vrta, golferske staze, šume pa do arheoloških nalazišta i uvala. Bicikl unajmljujete na otoku na period od četiri sata, i uključuje ulaznicu za Nacionalni park.

Ova je biciklistička ruta posebno omiljena obiteljima s djecom jer je promet na otoku inače ograničen pa je vožnja ugodnija i bezbrižnija.

Raznolike morske aktivnosti

U ponudi su naravno i vožnje brodom ili čamcem, a možete iznajmiti i gliser tijekom boravka na Brijunima.

Brijuni su već godinama omiljena nautičarska destinacija, a jedna od najpopularnijih je uvala sv. Nikole na Malom Brijunu.

Volite li roniti? Brijuni vas mame na ronjenje s tri ronilačke lokacije: Grunj, Sv. Jerolim i Peneda.

Sv. Jerolim je otok koji pruža odlične mogućnosti za ronjenje i uživanje u bogatom akvatoriju. Izgled podvodnog svijeta na ovoj ronilačkoj lokaciji izuzetno je atraktivan za podvodne fotografe.

Grunj je lokacija za ronjenje na istoimenom otoku, također vrlo bogatog podmorja i netaknute morske divljine.

Otkrijte poučne staze koje krije Nacionalni park Brijuni

Najpopularnija ronilačka lokacija je kod rta Peneda, a svoju popularnost duguje platou na dubini od šest metara koji se spušta do tridesetak metara u dubinu, sa škrapama. Na tom mjestu možete uživati u jatima riba i bogatom Brijunskom akvatoriju punom prekrasnih boja stvorenih od crvenih i zelenih algi, spužvi i koralja.

Želite li se kretati, ali pritom i naučiti nešto i otkriti zbog čega je NP Brijuni perjanica hrvatskog turizma prošećite poučnim stazama i otkrijte čar ovog mjesta.

Vrlo popularna poučna staza je pješačko-poučna staza “Brijunske kamene priče” koja se proteže od glavne luke do rta Glavina. Staza prolazi napuštenim kamenolomima i vodi do podzemnih tunela u nedovršenoj austrougarskoj bateriji Femina. Tunel se razgledava pomoću svjetiljki i sa zaštitnim kacigama.

podvodni put Brijuni
FOTO: np-brijuni.hr

Jedinstvena i najatraktivnija brijunska poučna staza je podmorska poučna staza koja se nalazi u uvali Verige na Velom Brijunu. Staza je duga 500 metara i nije vrlo zahtjevna pa je mogu prijeći posjetitelji svih dobi što traje otprilike 45 minuta. Staza prikazuje hidroarheološke lokalitete kao što je dio rimske vile pod vodom, predivne populacije spužvi, algi, riba i koralja. Posebno je iskustvo i pogled na strogo zaštićenu endemsku vrstu školjki – perisku.

Osobitost ove podmorske poučne staze je i audiodoživljaj u moru jer je svaki posjetitelj opremljen posebnim disalicama koje prenose informacije vodiča na kopnu. Možete unajmiti i fotoaparat za podvodno snimanje i ovjekovječiti ovo nezaboravno iskustvo.