Korisni savjeti kako smanjiti utjecaj na okoliš dok surfate Internetom

Internet je zaista u rekordnom roku promijenio živote mnogih. On danas utječe na načine kako komuniciramo, radimo, zabavljamo se, informiramo ili kupujemo. Ali istina je da Internet također ima ogroman utjecaj na naš planet. S jedne strane, proizvodnja mobitela, prijenosnih računala i drugih vrsta uređaja i opreme znači crpljenje minerala iz zemlje, a s druge strane, podatkovni centri koji koriste “cloud” tehnologiju troše velike količine energije zbog pohrane i stalnog protoka podataka. U 2015. godini je procijenjeno da je Internet odgovoran za 300 milijuna tona CO2 godišnje, a usporedbe radi, toliko bi se otpustilo kada bi cijelo Ujedinjeno Kraljevstvo dva puta letjelo za SAD i nazad. Zato je sada više nego ikad potrebno paziti što se tiče načina na koji koristimo Internet. Donosimo stoga neke od korisnih savjeta kako smanjiti utjecaj na okoliš koji nastaje dok surfamo Internetom.

Čuvajte svoje uređaje duže

Kad pomislimo na onečišćenje koje stvara Internet, često nam prvi na pamet padnu podatkovni centri i ogromna energija koju troše. Internet ne bi postojao bez svih računala, mobitela ili tableta koji nam omogućuju pristup mreži. I suprotno popularnom mišljenju, upravo je proizvodnja ovih uređaja najvažnija u ekološkom otisku Interneta na globalnoj razini.Svake godine kupujemo i odbacujemo ogroman broj različitih tehnoloških uređaja kako bismo bili povezani s Internetom, a najpovoljniji čin za okoliš koji možemo napraviti je ograničavanje ove potrošnje. Kako bi to proveli u djelo, morate dobro brinuti o njima i izbjegavati moguće štete. Ako vam uređaj služi za neke jednostavne zadatke kao što su gledanje filmova, dopisivanje ili igranje nekih jednostavnih igara kao onih s online poker Hrvatska, zaista nema potrebe kupovati novi u vrlo kratkom vremenskom roku.

Budite razumniji s pohranom podataka

Internetska rješenja za pohranu podataka poput “clouda” uzrokuju veliku potrošnju energije. Svaka fotografija ili podaci koje pohranjujete na mreži moraju se trajno sačuvati na poslužitelju koji se mora napajati. Svaki put kada želite pristupiti tim podacima, morate razmijeniti podatke s ovim poslužiteljem koji troši sve više energije. Stoga nemojte pohranjivati ​​sve podatke u “oblaku” i koristite lokalnu pohranu kad god je to moguće kako biste mogli smanjiti potrošnju energije povezane s korištenjem Interneta. Ovo je naravno, kao i svi savjeti korisno jedino ako se velik broj ljudi odluči poštivati ove smjernice. No, za početak, i jedna osoba čini promjenu.

Nemojte pretjerano streamati

Streaming je danas jedan od najvećih potrošača energije kada je riječ o korištenju Interneta. Mnogi se odlučuju sa svijetom podijeliti kako primjerice igraju neku igricu, sviraju instrument ili uče druge kako se nešto radi. Prijenos podataka u stvarnom vremenu za videozapise koji se često gledaju u kvaliteti visoke razlučivosti generira prilično veliku potrošnju energije. Jedan od najboljih načina za smanjenje potrošnje energije na Internetu bio bi ograničenje upotrebe streaminga. To vrijedi za svakoga od nas kao korisnika, a neke od korisnih smjernica su i da gledate manje videozapisa te da ako već gledate nešto, to ne bude u HD kvaliteti. Web platforme na svojim poslužiteljima pohranjuju stotine milijardi bajtova video podataka emitiranih u velikim razmjerima. Bez obzira jeste li ljubitelji nekih kraćih videozapisa i glazbenih spotova kakvi se može pronaći na YouTubeu ili filmova na Netflixu, razmislite o tome da streaming ima velik utjecaj na planet. Mnoge od ovih upotreba mogu biti ograničene, a najbolji primjer je glazba koja se može slušati bez gledanja spota.

Vodite brigu o e-mailovima

Naposljetku, korak koji vam može pomoći smanjiti utjecaj na okoliš dok se koristite Internetom je vođenje brige o e-mailovima. To ne znači da ih morate izbrisati jer uklanjanje e-pošte nije vrlo korisno s ekološke točke gledišta budući da je većina utjecaja e-pošte tijekom njezine faze pisanja i prijenosa. Briga o utjecaju e-mailova na okoliš vodi se na način da šaljete manje mailova, pokušati smanjiti veličinu mailova i dodatke koje šaljete u njima te da onemogućite razne automatske e-mailove s vijestima i akcijama.