Najbolje akvarijsko bilje za početnike

U najbolje akvarijsko bilje možemo ubrojati žive biljke jer se one u akvariju ne nalaze samo iz estetskih razloga već imaju i druge funkcije. Biljke akvariju daju posebno ugodan, prirodni izgled istovremeno pružajući ribama prirodni okoliš. 

Ako niste sigurni što odabrati ili se želite malo bolje informirati o akvarijskim biljkama zavirite u nastavak teksta i otkrijte koje biljke izabrati i zašto.

Aquascaping – uređivanje akvarija na najbolji način

Osim što biljke iz vode uklanjaju nitrate (koji mogu biti iznimno štetni ako njihova količina premaši normalnu i mogu uzrokovati brzi razvoj algi u akvariju), one proizvode i kisik, bez kojeg nema života nigdje na zemlji, pa tako ni u akvariju. Zbog toga su žive biljke jako važne u svakom akvariju i osigurat će najbolji okoliš vašim ribicama.

Prilikom odabira biljaka za akvarij potrebno je voditi računa o tome koje biljke nabaviti i gdje ih posaditi. Uređivanje akvarija ili „aquascaping“ ne smije biti olako shvaćeno jer ono ima veliki utjecaj na ribe, njihovo zdravlje i ljepotu akvarija. 

Prvo pravila aquascapinga vezano uz akvarijske biljke kaže da se visoke biljke moraju saditi u stražnjem dijelu akvarija (akvarijske biljke za pozadinski plan), dok se biljke nižeg rasta sade naprijed (akvarijske biljke za prednji plan). Postoji i nekoliko vrsta biljaka koje se smatraju idealnim rješenjem za srednji plan, a postoje i tzv. plutajuće akvarijske biljke.

Uvijek je bolje kombinirati više vrsta biljaka jer će svaka od njih dati različitu vrstu blagotvornog utjecaja na akvarij i živa bića u njima. Treba biti oprezan i pri biranju vrste jer neke vrste mogu rasti vrlo brzo i na taj način zauzeti preveliku površinu. 

Neke su biljke otpornije od drugih, pa ako ste početnik u akvaristici izaberite u početku one koje zahtijevaju manje brige i koje su otpornije dok ne savladate umijeće brige o njima.

Akvarijsko bilje – ljepota prirodnog okoliša u vašem domu

Ljepotu prirodnog vodenog okoliša ne mogu zamijeniti nikakve umjetne biljke. Žive biljke su jedinstveni ukras za akvarij i najprirodniji okoliš za vaše ribice. Ali ako se odlučite posaditi ih u akvarij morate biti svjesni da i one zahtijevaju vašu pažnju i da o njima treba voditi brigu: treba ih podrezivati, odstranjivati trule listove i čistiti.

Većina akvarijskog bilja može se uzgajati u tvrdoj vodi, samo je bitno mijenjati je što češće i u što većim količinama (npr. na tjednoj bazi). Česta izmjena vode umanjit će mogućnost pojave algi na minimum, pomoći će biljkama u fotosintezi i omogućiti pravilnu gnojidbu mikro i makro elementa.

Zapamtite! Nisu svi akvariji isti, nemaju iste uvjete niti iste ribice pa je važno nabaviti bilje koje odgovara svim ovim elementima, osobito vrstama riba.

Kako bi vam olakšali izbor biljaka i uveli vas u svijet pod imenom akvarijsko bilje u nastavku možete pročitati koje su najbolje biljke za akvarij, što sve treba znati i kako voditi brigu o njima.

Kombinacija biljaka koje ćete izabrati za akvarij ovise o mnogočemu, a neke od važnijih stvari su zahtjevi za svjetlom, temperaturom vode, prihranom, tvrdoćom vode i slično. 

Žive biljke za akvarij dobro uspijevaju na temperaturama između 20 i 30 C i osjetljive su na nedostatak svjetlosti.

Akvarijsko bilje
Foto: Wikipedija

Kakvo akvarijsko bilje izabrati po aquascapingu?

Lijepo uređen akvarij nosi i neka pravila, a jedno od njih je smještaj biljaka u njega. Neke biljke bolje pristaju na određena mjesta u akvariju pa ćemo ih po tom principu i podijeliti.

Akvarijsko bilje za prednji plan –  biljke namijenjene prednjoj strani akvarija:

 • Cryptocoryne Lutea Hobbit 

Ovo je idealna je biljka za prednji plan akvarija. Dolazi iz Šri Lanke, raste samo nekoliko centimetara u visinu i nije zahtjevna za održavanje. 

Raste polako i ne treba puno svjetlosti, ali ako joj pružite malo više svjetla njeni svijetli listovi dobiju čokoladno-smeđu boju koja stvara prekrasan kontrast ostalom zelenom bilju.

 • Cryptocoryne Nevili 

Još jedna biljka iz Cryptocoryne skupine, a koja je nezahtjevna za održavanje. Također je iz Šri Lanke, ali može narasti do 10 centimetara, a raste brže u boljim svjetlosnim uvjetima,

 • Echinodorus quadricostatus

Ovo je južnoamerička biljka uskih zelenih listova koja može narasti i do 15 centimetara u visinu, ali i u širinu. Malo je zahtjevnija za održavanje i treba više svjetlosti, ali izuzetno efektno i bujno izgleda pa zaslužuje više pažnje.

 • Eleocharis Acicularis

Još jedna južnoamerička biljka koja može narasti oko 10 centimetara u visinu, ali se od prijašnje razlikuje po tome što zahtjeva više svjetlosti, ali zato i brže raste. Nije zahtjevna za održavanje.

 • Hemianthus Callitrichoides 

Biljka podrijetlom s Kube zahtijeva malo više brige, ali ništa prezahtjevno. Sitni zeleni listići složeni u grmiće podignu svaki akvarij na novu razinu.

Akvarijske biljke za srednji plan – biljke namijenjene središnjem dijelu akvarija:

 • Alternanthera reineckii Mini

Južnoamerička biljka uskih listova prekrasne crvenkaste boje nije zahtjevna za uzgoj, a oduševljava svojom bojom. Potrebna joj je srednja jačina svjetlosti.

 • Cryptocorxne becketti

Ova je akvarijska biljka podrijetlom iz Azije i može narasti do 25 cm u visinu, te 15 cm u širinu. Idealna je za srednji plan, a vrlo je otporna i nezahtjevna.

 • Cryptocoryne wendtii Green

Niža azijska biljka koja ne zahtijeva puno pažnje niti svjetlosti, a raste srednjom brzinom.

 • Lobelia cardinalis Mini 

Ovo je biljka kultivirana za akvarij, a može podnijeti i niske temperature vode (od 4 C) i visoke (do 30 C). Biljka raste vrlo sporo i za to joj treba puno svjetlosti, ali nije zahtjevna. Impresionira svojom jarko zelenom bojom.

Akvarijsko bilje za pozadinski plan – biljke namijenjene stražnjem dijelu akvarija:

 • Alternanthera reineckii Purple

Ovo je biljka koja nam dolazi iz Južne Amerike i može narasti do 40 cm (ponekad i do vrha akvarija),  što je čini idealnom biljkom za stražnji dio akvarija. Raste sporo i srednje je zahtjevna, a da bi njeni listovi dosegli najintenzivniju ljubičastu boju po kojoj je poznata potrebno joj je malo više svjetlosti.

 • Ammannia senegalensis

Jedna zanimljiva afrička vrsta dolazi nam iz Senegala i poznata je po brzom rastu ako ima dovoljno jak izvor svjetlosti u blizini. Ima tanku i dugu crvenkastu stabljiku s pravilnom raspoređenim crvenkasto-zelenim listovima.

 • Didiplis diandra

Biljka podrijetlom iz sjeverne Amerike izvrstan je izbor za akvarij jer su njeni tanki igličasti listovi svjetlocrvenih vrhova odličan kontrast ostalim akvarijskim biljkama. Najbolje ju je uzgajati u skupinama kako bi se postigao željeni grmoliki učinak. Raste sporo, a za rast treba dosta svjetlosti.

 • Heteranthera zosterilfolia

Ova je izuzetna južnoamerička biljka koju možemo ubrojati u akvarijsko bilje poznata po svom brzom rastu i to do visine od pola metra. Listovi su joj prekrasne svijetlo zelene boje, specifični po svom trokutastom obliku, a ako ju pustite da izraste do površine, na njenim će vrhovima izrasti cvjetovi krasne plave boje. Potrebno joj je redovito šišanje i svjetlost.

Plutajuće akvarijsko bilje i mahovine:

 • Leptodyctyum riparium

Riječ je o mahovini niskog rasta (do 3 cm), koja se najčešće smješta u srednji i prednji dio akvarija. Vrlo je zahvalna za održavanje i nije joj potrebno puno svjetlosti. Raste sporo, a ne smeta je niti jako hladna voda.

 • Riccia fluitans

Jedna od najljepših vrsta mahovina je Riccia fluitans. Gusta i brzorastuća vrsta zahtjeva redovno šišanje, ali sama po sebi je nezahtjevna sve dok dobiva dovoljno sunčeve svjetlosti.

 • Amblystegium serpens

Najnježnija vrsta mahovine, poznata i kao „nano mahovina“, sitna je i gusta vrsta mahovine koja u prirodi ne raste u vodi, ali se može uzgajati u akvariju. Raste sporo i za život joj je potreban CO2.

 • Vesicularia dubyana Christmas 

Prekrasna južnoamerička mahovina (Brazil) čiji izdanci narastu do nekoliko centimetara, a prekrasno se uklapaju u svaki akvarij. Naziv Christmas ili Božić dobila je zbog sličnosti s grančicama bora. S rastom započinje već tjedan dana nakon sadnje.