Jesu li električni automobili dovoljno zeleni?

Električni automobili postali su vrlo važan dio automobilske industrije te vrlo poželjna vozila jer su vozači sve svjesniji lošeg vlastitog utjecaja na prirodu i žele umanjiti štetu koju čine tijekom vožnje, emitiranjem velikih količina CO2 u atmosferu. No, jesu li električni automobili stvarno zeleni kao što tvrde njihovi proizvođači?

Električni automobili su na glasu kao najbolje ekološko rješenje što se tiče prijevoza no to ne znači da nemaju utjecaj na zagađenje zraka i da ne utječu na razinu CO2 u zraku. Iako to ne čine direktno, tijekom vožnje, to se događa indirektno jer se tijekom proizvodnje tih istih zelenih eko automobila emitiraju velike količina štetnih plinova u zrak. 

Zato, iako sam električni automobil ne ispušta CO2 prilikom vožnje tu količinu u svakom slučaju nadoknađuju elektrane koje proizvode struju koja ga pokreće. Posebno je važno naglasiti da se u proizvodnji baterije za svaki električni automobil izbaci barem dva puta više CO2 u zrak nego prilikom proizvodnje bilo kojeg klasičnog automobila. 

Ako sagledamo realne brojke o utjecaju svih vozila u Europskoj uniji na zrak možemo vrlo lako utvrditi sljedeće činjenice, a to je da su najveći zagađivači zraka benzinski i dizelski automobili s emisijom od gotovo 200 g/km, a nakon njih slijede hibridi sa 130 g/km dok je električni auto na posljednjem mjestu s 97 g/km.

No, zagađivanje koje rade električni automobili nije jednako u svim državama za što je najbolji primjer Indija. Struja kojom se električni automobili opskrbljuju u Indiji u iznimno visokom postotku nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva što onda te električne automobile čini još opasnijim zagađivačima nego što su klasični benzinski i dizelski automobili. Dijametralno suprotno je ako vozite električni automobil na Islandu jer struja kojom se on „hrani“ u velikom je postotku dobivena iz geotermalne energije i energije hidroelektrana. No, i tada električni automobil stvara onečišćenje zbog kojeg ga ne možemo zvati „zelenim“ autom. 

Problem baterije u automobilu

Ono što je smatrano glavnom prednosti električnih automobila, a to je njegova baterija, pokazalo se i najvećom manom. Za proizvodnju baterije potrebno je proći mnogo koraka, a svaki od njih šteti planeti. Potrebno je doći do minerala i ruda od kojih se baterija radi, a koje se nalaze duboko u zemlji, a to se radi iskapanjem koje je zasigurno štetno za planetu.

Sljedeći korak je prijevoz tih sirovina na suprotne krajeve svijeta, u tvornice koje ih proizvode, a to se obično radi brodovima, a brodovi su najveći zagađivači zraka. Osim toga, baterije za električne automobile nemaju dug vijek trajanja i on obično iznosi oko 10 godina nakon čega se one moraju skladištiti i odlagati što obično znači da će se odložiti na neko mjesto s kojeg će nastaviti zračiti i širiti negativne posljedice.

Električni auto je zelen, ali ne onoliko koliko bi trebao biti

Nije teško izvesti zaključak iz gore navedenih činjenica, a on kaže da je električni automobil trenutno ekološki najbolje rješenje za planet jer gotov automobil ne ispušta štetne plinove tijekom rada, ali nikako ne može biti apsolutno „zelen“ jer se prilikom njegove proizvodnje, a i kasnije, kod izmjene baterije, često ispuštaju toksini u okoliš, od zraka do zemlje.