Orhideja – nježna ljepotica koja voli pažnju

Orhideja

Orhideja se već od davnina smatra jednom od najljepših vrsta cvijeća koje postoji i oduvijek je bila važna svim ljubiteljima cvijeća i koristile su se u raznim važnim prigodama, slavljima i slično. Orhideje su u mnogim kulturama imale važna značenja pa su tako u nekima bile simboli nevinosti i čistoće dok su kod nekih simboli odanosti i ljubavi.

Orhideje su vrlo popularne kućne biljke zbog svog jedinstvenog izgleda, a vjeruje se da imaju i psihološki učinak na način da potiču smirenosti i smanjuju stres. 

One su i najveća obitelj biljaka na svijetu jer postoji oko 30 tisuća različitih vrsta, od kojih se gotovo polovica nalazi u tropskom području.  Mogu se pronaći i u Hrvatskoj i to u čak 150 vrsta što je jedno od najvećih nalazišta orhideja u Europi. Naša je orhidoflora izuzetno bogata, a među tih 150 primjeraka nalazi se čak 19 endemskih vrsta.

Ako ste oduvijek htjeli uzgajati orhideje i divite se njihovoj ljepoti, ali se bojite da nećete imati uspjeha u tome, jer su izrazito nježne i mnogima ne uspijevaju, vrijeme je da pročitate ovaj članak i otkrijete kako uzgojiti orhideje i učiniti ih predivnim ukrasom vašeg doma uz samo malo truda i pažnje.

Što je orhideja?

Orhideja, zapravo sve orhideje, dolaze iz iste porodice orhideja Orchidaceae, a upravo je ta porodica jedna od najstarijih porodica biljaka na planeti. Poznato je da su orhideje nastale prije gotovo 70 milijuna godina, još od perioda krede, stoga nije pretjerano reći da je ovaj cvijet uistinu poseban cvijet koji se već godinama opire svim nepogodama i lošim uvjetima na zemlji i koji se i dalje širi i cvijeta u posebnim bojama, očaravajući ljude koji su ga počeli uzgajati, diveći se njenom izgledu. 

Orhideje su u velikom broju višegodišnje biljke, a neke vrste su se prilagodile mjestu stanovanja pa tako postoje i orhideje koje su u obliku vinove loze i one koje su u obliku grmlja. Ono što je jednako kod svih vrsta orhideja bez obzira da li je to orhideja na stabljici, orhideja na lozi ili orhideja u grmu – sve te orhideje imaju isto cvijeće tj. cvat posebne ljepote. Najveći broj orhideja ima prekrasan cvijet koji se sastoji od 6 latica, a cvjetni raspored je isti: postoje tri vanjska dijela koje nazivamo zelene sepale i tri unutarnje kojeg čine predivno obojene latice.

Ako do sada niste znali koje područje je domovina orhideja reći ćemo vam da najveći broj orhideja, njih gotovo 80%, dolazi iz tropskih područja. Ovo je područje za orhideje izuzetno blagotvorno i omogućuje im da žive dugo i da uspijevaju u svoj svojoj veličini i ljepoti. Neke vrste su se ipak prilagodile i hladnijim uvjetima pa ih se tako može naći na svim kontinentima, osim naravno na ledenom Antarktiku.

Jeste li znali da životni vijek orhideje koja živi u jako povoljnim uvjetima može biti i 70 godina, što ovako nježnu biljku svrstava među najotpornije cvjetnice na zemlji?

Orhideje u tropima

Što se tiče orhideja koje rastu u tropima one su vrlo često pričvršćene na veće biljke, to jest drveće i grmlje, jer na taj način dobivaju maksimalnu potporu za rast i zaštitu. Orhideje koje se nalaze u prostorima umjerene klime, kao što je to naša klima, su zeljaste biljke koje imaju gomolj i korijen, i  koje su fiksirane u tlo.

Mnogi ljubitelji orhideja ne znaju da u tropima postoje orhideje koje su oblikovane u formi vinove loze i koje mogu narasti do veličine od 35 m penjući se preko drveća i grmlja. Također postoje i orhideje koji su velike tek nekoliko centimetara.

Osim što se na taj način orhideje bolje prilagođavaju životu tropima ovo je zapravo jedan od odličnih načina na koji se orhideja prilagodila kako bi osigurala dobro oprašivanje. Izgledi latica su drugačiji pa su mnoge vrste zatvorenije kako bi kukce koji uđu u cvijet zadržali što duže unutar cvijeta kako bi ga što duže oprašivao.

Kako bi vas bolje upoznali s neobičnostima orhideje kao biljke otkrit ćemo vam neke neobične sorte koji se razlikuju od ostalih orhideja po nekoj svojoj posebnosti. Najveći cvijet orhideje koji je otkriven do danas pronađen je u 19. stoljeću i to na teritoriju države Indonezije gdje su orhideje uobičajeno imale dobar dom. Latice ovog indonezijskog primjerka narasle su do veličine od 1 m.

Također moramo spomenuti i posebnu vrstu orhideja koja se naziva majmunska orhideja. Razlog za to je što se osobi prilikom gledanja latice ovog cvijeta čini da na njima razabire lice majmuna.

Postoji još jedna slična vrsta orhideje, a to je talijanska orhideja čije su latice posebne po tome što se čini kao da je u njih ucrtana ljudska figura.

Zašto se orhideja naziva orhidejom?

Orhideja
Foto: Unsplash

Njeno ime dolazi iz drevnog grčkog jezika od istoimene riječi koja je značila testis čovjeka ili životinje. Postoji i poseban legenda o nastanku orhideje, a to je da su njeni cvjetovi bili cipele grčke božice ljepote koja se zove Afrodita i koje su joj ispale s nogu dok je ležala na Olimpu. Nakon što su pale na zemlju cipele su se pretvorile u prekrasno cvijeće koje je podsjećalo na Afroditine cipele.

Koliko dugo žive orhideje?

Orhideje imaju dosta dug životni vijek, ali za orhideje koje se drže u kući životni vijek dosta ovisi o tome o kojoj je vrsti riječ. Najpoznatija vrsta orhideje je Phalaenopsis, vrsta koja može živjeti i 20 godina, a obično ne traje kraće od 5 godina. Životni vijek orhideje zapravo jako ovisi o vlasniku jer je orhidejama potrebno osiguravati dovoljno mineralnog gnojiva i potrebno ih je presađivati.

Neke vrste orhideja su se u prošlosti koristile i kao lijekovi, a sada se često koriste u kuhanju te su povezane s konditorski proizvodima. No ne smijemo zaboraviti da su neke vrste orhideja otrovne i da neke imaju i kancerogena svojstva, a kod nekih ljudi mogu uzrokovati i alergijske reakcije.

Koje su najbolje vrste orhideja za kuću i kako brinuti o njima?

Sljedeće vrste orhideja najbolji su izbor za kuću:

  • Phalaenopsis – najbolja orhideja za početnike koja dolazi iz tropa i dobro podnosi presađivanje te se lako razmnožava
  • Dendrobium
  • Wanda – vrsta orhideje koja raste u zdepastim posudama ili posebnim košarama, a koja je poznata po mirisnim cvjetovima koji jako dugo cvatu. Zahtjevne su za uzgajanje i trebaju puno vlage i svjetlosti.
  • Cattleya – orhideja velike raznolikosti, često puna pjegica, a mnoge su joj sorte jako mirisne
  • Rinhostilis

Znate li odabrati dobru orhideju prilikom kupnje?

Možda je upravo to razlog zašto vam ne uspijevaju.  Kada kupujete orhideju obavezno morate pregledati kako izgledaju njen korijen i lišće. Zdrava orhideja će imati sljedeće odlike: debele korijene koji mogu biti zeleni ili sivi, a koji su čvrsto priljubljeni za zemlju; glatke listove ujednačene zelene boje; te guste lukovice koje imaju ujednačenu boju. Kako bi vaša orhideja bila zdrava i blistala potrebno je imati dobar supstrat, a u ovom slučaju riječ je o mješavini pijeska, borove kore, mahovine i treseta. Orhideje se moraju saditi u jako lagane plastične posude, a dobar izbor su i pletene košare.

Kao što smo već ranije napomenuli orhideje su vrlo osjetljive i zahtjevne, ali jednom kad naučite kako ih uzgajati uživat ćete u njihovoj ljepoti. Kad donesete orhideju u svoj dom morati pričekati da se ona prilagodi novim uvjetima okoliša, a za to vrijeme ju morate izolirati i maknuti od drugih biljaka i ne smije biti na izravnom svjetlu. Ne smijete ju niti zalijevati, ali promatrajte njeno stanje da vidite kako si biljka ponaša. Nakon dva tjedna možete ju početi zalijevati i staviti na prozorsku dasku što je najidealnije mjesto za većinu orhideja.

Orhideja Phalaenopsis

U Europi je najčešća vrsta orhideje Phalaenopsis, podrijetlom je iz jugoistočne Azije, ali joj je današnje ime dao nizozemski botaničar koji ju je ugledao na putovanju i čije su ga latice podsjetile na leptire. S obzirom na to da je ova vrsta orhideje epifit, što znači da je zračna biljka, njeni idealni uvjeti za rast bili bi na nekom šumskom stablu. Upravo zato se korijenu ove orhideje daje mjesta za disanje u tegli. 

Botaničari se slažu da je orhideje potrebno presađivati barem jednom u dvije godine i to uvijek kada biljka ne cvjeta, a kad ju se presadi u tom se trenutku ne smiju stavljati niti gnojivo niti kemikalije jer je  biljka u tom trenu osjetljiva i mogli bi je uništiti. Najviše pažnje obratite na zalijevanje i kvalitetu tla jer orhideji ne odgovara niti da je previše zalijevate niti da je premalo zalijevate. No, ako se dogodi nešto od ovog dvoje svakako je bolje da je bila manje zalijevana. Višak vode će natjerati lišće da požuti, a korijen će propasti i istrunuti. 

Kada orhideja treba najviše vode?

Kada je u fazi najaktivnijeg rasta i kada cvate. Zimi ju uopće nije potrebno zalijevati. Ljeti ju možete zalijevati češće, ali ne pretjerujte. Zalijevajte ju mekanom vodom pa je najbolji izbor za to kišnica ili voda dobivena topljenjem snijega. Ako koristite vodu iz slavine svakako ju prokuhajte.

Glavni zakon zalijevanja orhideja je da je orhideju potrebno zalijevati tek nakon što se njeno tlo u potpunosti osuši od posljednjeg zalijevanja. Ako ćete zalijevati tlo koje je još uvijek vlažno riskirat ćete truljenje korijenja i smrt biljke.

Orhideja se ne smije nalaziti na izravnom suncu i potrebna joj je difuzna svjetlost, a tijekom godine svakako joj treba najmanje 12 h svjetlosti dnevno. Ako neće imati svjetlosti biljka će se početi sušiti.

Ovoj vrsti orhideje Phalaenopsis odgovara temperatura do 20 stupnjeva Celzijevih, a treba joj i  svijetlo mjesto koje nije izloženo direktnom suncu. Stoga im obično paše istočni i sjeverni prozor, ali i zapadni. 

Briga za orhideju Phalaenopsis

Ako niste sigurni kako je zalijevati najbolje je to učiniti jedanput tjedno odstajalom vodom tako da obilno natopite cijeli njen supstrat. Teglu možete i na kratko vrijeme umočiti u vodi ili iskoristiti tuš palicu kako bi je natopili i kako bi zemlja upila dosta vlage. Svakako bacite suvišnu vodu da ne bi došlo do truljenja korijenja. Gnojidba se može raditi prilikom svakog 2. ili 3. zalijevanja,  ali u svakom slučaju ne tijekom zime.

Odličan način da uzgajate ovu vrstu Phalaenopsis, ali i ostale kućne orhideje jest da ih posadite u prozirnu posudu kako bi njeno korijenje moglo sudjelovati u fotosintezi.

Nakon što biljka završiš cvatnjom mnogi se pitaju što učiniti sa preostalom cvjetnom stabljikom. Nju je potrebno skratiti napola odmah, i to iznad drugog ili trećeg pupa (pup ćete prepoznati kao zadebljani dio biljke). Iz tih pupova izaći će novi cvat u sljedećih nekoliko mjeseci. 

Stabljiku je potrebno odrezati do kraja tek nakon što cijela uvene i posmeđi.

Ako se mučite s orhidejom koja nikako ne želi procvjetati možete pokušati s malim trikom, a to je da ju smjestite u malo hladniju prostoriju gdje ćete je držati barem dva mjeseca na oko 15°, što će pokrenuti ponovni proces cvatnje. 

Orhideje su također vrlo ranjive i osjetljive na bolest lišća, a to ćete vidjeti po promjenama na površini lista; pojava bilo kakvih mrlja nije dobar znak.

Orhideja – koja je simbolika orhideje?

Orhideje se mogu kupiti u mnogo boja, a smatra se da svaka od tih boja nosi neko posebno značenje. Evo koje značenje sljedećih orhideja: 

Plava orhideja –  je jedna od modernijih vrsta i smatra se da ona predstavlja jedinstvenost osobe kojoj ju poklanjate. Dakle neko poseban i unikatan mora dobiti ovu posebnu i unikatnu orhideju. 

Bijela orhideja – naravno predstavlja nevinost i mladost pa je zbog toga omiljen ukras za svadbeni stol i vjenčanja. Zbog toga se često pojavljuje na svim katoličkim svečanostima koja predstavljaju nevinost i čistoću.

Crvena orhideja – kao što to i prilici cvijeću crvene boje, crvena je orhideja simbol ljubavi i strasti i jake privlačnosti pa je stoga vrlo čest poklon među partnerima za Valentinovo, godišnjicu braka ili neku drugu posebnu priliku.
Žuta orhideja – smatra se orhidejom prijateljstva pa je zbog toga odličan dar za osobe koje smatrate svojim prijateljima i bliskim osobama.