Crvendać i njegova predivna pjesma

Ovaj omiljeni stanovnik kontinentalnog kraja Hrvatske i jedna od najteritorijalnijih ptica na svijetu iznimna je životinja koja je zaštićena u Hrvatskoj iako ima prilično velik broj jedinki u populaciji. To je stoga što je riječ o iznimnoj ptici koja bi se zbog određenih promjena staništa i okruženja u kojem živi vrlo lako mogla naći na popisu ugroženih životinja. Stoga je preventivno svrstana u kategoriju zaštićenih životinja, ali ne strogo zaštićenih.

Ova prepoznatljiva ptica svoj dom nalazi u različitim staništima, od grmlja i šikara do listopadnih i crnogoričnih šuma. Čest je gost gradskih parkova i vrtova jer nije osjetljiva na buku i gužvu, a većinom se zadržava blizu tla. Gnijezda često svija i ispod krovova kuća, što se smatra velikom srećom za vlasnika kuće.

Ljepota je u malim stvarima

Crvendać je ptica gnjezdarica iz porodice drozdova, a naraste do veličine od samo 14 centimetara, te teži samo dvadesetak grama. Raspon krila crvendaća je oko dvadeset centimetara, ali ju to ne sprječava da bude jako dobar letač. Mužjaci i ženke su fizički jako slični s prevladavajućom kombinacijom smeđih nijansi i svijetle boja trbuha, s vrlo prepoznatljivim obilježjem po kojem je ova ptičica dobila i ime: crveno – narančasta boja lica i prsa.

Crvendać svoje gnijezdo savija nisko iznad tla, u grmlju ili na niskom drveću, a često i na samom tlu. Jako je dobar u skrivanju gnijezda i vrlo teritorijalan u pogledu njegovog položaja, ali i mjesta u kojem obitava čitava ptičja obitelj. Gniježđenje se obično odvija dva puta godišnje i gotovo uvijek u periodu proljeće i ranog ljeta, dakle od travnja do srpnja, kada je toplo.

Ženka polaže manji broj jaja u gnijezdo, obično četiri, vrlo rijetko šest, da bi zatim provela na njima sljedeća dva tjedna. Roditelji crvendaća su vrlo brižni i oba sudjeluju u hranjenju malih čučavaca. Ptićima je potrebno tek 10-15 dana da se osamostale za život i odvoje od roditelja. Crvendaći kao vrsta žive u prosjeku pet godina. Mogu poživjeti i dulje, ali samo u zatočeništvu.

Buđenje pjesmom

Ova ptica pjevica pjevanjem označava svoj teritorij, a jedna je od rijetkih ptica koje to čine i kroz zimsko doba pa je omiljena zbog toga. Njen se pjev može čuti i tijekom zime, a posebno često pjeva u rano proljeće. Njegov pjev vole svi ljubitelji ptica jer je izrazito zvonak i nježan, a može biti vrlo dugotrajan i uporan.

Postoje i određena praznovjerja vezana uz crvendaće i njihov zvonki pjev, a najpoznatije je da kad ga vidite u proljeće po prvi puta morate nešto zaželjeti i vaša će se želja brzo ostvariti. Postoji i narodno vjerovanje koje kaže da je vlasnik kuće u kojoj ova ptica svije gnijezdo sretnik jer ga crvendać štiti od udarca munja i groma. Također se smatra da crvendać donosi i sreću u obitelji.

Postoje i neka mračnija praznovjerja vezana uz njih a to je da će osobu koja ukrade ili uništi njegova jaja ili gnijezdo, uhvati ga ili zatvori u kavez ili ga ubije i povrijedi stići velika nesreća ili nevolja.