Glavatica – mramorna riba Balkana

Glavatica je rijetka i zaštićena riba karakterističnih pruga na tijelu koje podsjećaju na mramor. Pripada vrsti najkrupnijih salmonidnih riba pa neki primjerci narastu i do 30kg. Ona je zaštićena i ribolov na nju je ograničen u većini zemalja, dok je u Hrvatskoj strogo zaštićena.

Glavatica – kraljica bistrih voda

Glavatica je riba izduženog oblika vrlo sličnog valjku, s velikom glavom po kojoj je dobila i ime. Na velikoj glavi nalaze se i velika usta puna zubi. Zubi su joj brojni i moćni i služe joj za ulov plijena kojeg lako probavlja.

Tijelo glavatice je karakteristične boje, i za razliku od ostalih pripadnika svoje vrste nema niti crvene niti crne pjege. Tijelo joj je prošarano tamnim prugama koje su složene tako da stvaraju mramorni izgled kože. Otuda i njeno latinsko ime – Salmo trutta marmoratus. Peraje glavatice su u rasponu boja od svijetlosive do žućkaste boje.

Glavatica je jedna od najkrupnijih riba iz porodice lososa i može narasti do 30 kilograma iako je u prosjeku teška oko pet kilograma. Također može i narasti do 140 centimetara, ali obično su duge do jedan metar. Životni vijek glavatice je do čak 25 godina.

Glavatica u Hrvatskoj

Glavatica je riba koja najviše voli bistre i brze vode bogate kisikom, kao što to vole i ostale ribe iz porodice lososa. Najdraže joj je biti u dubljim virovima i blizu podvodnih stijena u kojima se on često skriva.

Glavatica je riba koja nastanjuje vode Jadranskog sliva, a može je se pronaći i u Italiji. U Hrvatskoj se nalazi u istarskim rijekama i u Neretvi te je stavljena na Crveni popis strogo zaštićenih vrsta u Hrvatskoj. U Bosni i Hercegovini ju se može naći u više rijeka kao što su Neretva, Una i Drina. U tim državama je dozvoljen lov na ovu ribu jer je ima dovoljno, ali lov je vrlo težak jer zahtijeva odličnu kondiciju i puno energije od ribolovca jer se lovi teškim štapom i mamcima.