Kratkoprsti kobac – najspretniji mali lovac

Kratkoprsti kobac je malena ptica grabljivica iz porodice Accipitridae kojoj pripadaju i neke druge vrste grabljivica poput orlova i škanjaca. Ova se ptica našla na popisu strogo zaštićenih životinja u Republici Hrvatskoj jer osim krivolovom posebno je ugrožena nestankom prikladnih staništa.

Lovna ptica biskupa i kardinala

Ova mala ali moćna ptica pripada skupini manjih ptica grabljivica jer naraste do dužine od samo tridesetak centimetara što je prilično malo za pticu iz porodice grabljivica. Raspon krila joj je ipak značajniji i iznosi gotovo dvostruko od njegove dužine.

Krila su mu kratka i zaobljena što mu omogućava postizanje velike brzine bez obzira na šumske prepreke, a tome pomaže i dugačak rep koji mu omogućuje vješto manevriranje između stabala, drveća i grmlja. Mnogi ornitolozi u njemu prepoznaju sličnost i sa sokolom i s jastrebom. Kljun je sličan kao u ostalih ptica grabljivica, zavinut prema dolje na svom kraju.

Ženka i mužjak se lako razlikuju i po boji i po veličini. Ženka je siva s tamnim vrhovima krila i crvenkastim prugama i najčešće je veća od mužjaka, ponekad čak i dvostruko. Mužjak je plavosive boje i isto ima crvenkaste pruge, ali je manji i ima svjetlije vrhove krila od ženke.
Kobac se gnijezdi na drveću i svake godine gradi novo gnijezdo bez obzira na prijašnje. Oblaže ga lišćem kako bi mogao smjestiti jaja koja se nesu u periodu kasnog proljeća, od svibnja do lipnja. Ženka će snijeti do pet jaja.

Mladunci su pak tamnosmeđe boje s tamnom linijom na grlu i tamnim prugama na donjem dijelu tijela. Lako je prepoznatljiva pa ju zbog toga fotografi posebno vole, međutim morate biti pažljivi da ju ne prepadnete.

Kratkoprsti kobac se hrani manjim pticama, insektima svih vrsta, ali i manjim sisavcima ako ih uspije uhvatiti. Kobac je poznat po svojoj sposobnosti lova i okretnosti. Skloni su elementu iznenađenja pa često ulove i većeg sisavca na prepad, koji nije znao što mu se sprema jer je kobac vrlo brz u lovu. Kobac je vrlo dobar lovac i u zraku i na tlu, pa može uloviti i manje ptice.

Kratkoprsti kobac u Hrvatskoj

Kobac voli šumovite predjele smještene u vlažnim područjima uz rijeku i slično. Također voli i prostor uz more. Najviše je ugrožen nestankom staništa i stradanjem pri zimskoj seobi kad putuje u toplije dijelove Afrike. U Hrvatskoj je malen broj parova ove ptice gnjezdarice koja često stradava i zbog svoje brzine, udaranjem u električne kablove, žičane ograde i slično.

Postoji interesantna zanimljivost vezana uz kopca a koja seže u srednji vijek a koja kaže da je kobac tada bio omiljena lovna ptica crkvenih uglednika. Plemićima je bio znak statusa i čak su ga dovodili sa sobom na nedjeljnu misu. Smatralo se da je najsmjelija i najvještija ptica na planeti. Kobac je i najranijim zapisima prepoznat kao sveta ptica najstarijih naroda.