Kozonoška – najveća europska orhideja

Kozonoška se može pohvaliti titulom najveće orhideje u Europi i najčešće doseže visinu od jednog metra, iako postoji nekolicina slučajeva da su ove orhideje narasle još i više. U Hrvatskoj je takav primjer zabilježen samo jedanput kada je otkrivena kozonoška visoka 120 centimetara.

Kozonoška raste na brdskim područjima na kojima vlada blaga klima, a jadranska kozonoška je ljubiteljica suhih travnjaka, i ne smetaju joj čak niti pomalo zarašteni i zapušteni travnjaci. Osobito joj odgovaraju oni koji počinju zarastati u drvenaste vrste.

Ljepota kozonoške – cvijet na cvijetu

Kozonoška je biljka kojoj se na dnu nalaze gomolji koji će se početkom jeseni razviti u rozetu na tlu. Nakon toga, dolaskom proljeća, iz rozete nastaje stabljika s listovima. Stabljika je jako čvrsta i visoka do jednog metra. Na gotovo pola stabljike nalaze se cvjetovi kojih ima od dvadesetak pa do dvostruko više od toga.

Cvijet ima poseban izgled koji može zahvaliti spiralno uvijenim mednim usnama, a po toj je karakteristici ova biljka dobila svoje ime. Ta dugačka svijena medna usna izgledom podsjećaju na kozje noge pa je cvijet nazvan kozonoška.

Kozonoška u Hrvatskoj

Ova se biljka našla na crvenom popisu zaštićenih vrsta zbog smanjenja populacije i zaštićena je kao i sve ostale orhideje.

Najveća koncentracija biljke je u Istri i na otoku Cresu, na područjima oko Šibenika i Splita, dok se na ostalim primorskim područjima teško može pronaći. Osim u Primorju, ova se biljka može pronaći i u kontinentalnoj Hrvatskoj i to na područjima Medvednice, Žumberka, Maceljske gore i Strahinjščice.

Jadranska kozonoška ima specifična staništa kao što su rubna područja travnjaka, šuma i šikara te rubovi puteva i prometnica. Zbog toga joj potencijalno prijeti nestajanje jer se rubna područja njenog staništa često smanjuju.