Krtica – carica podzemlja

Krtica

Krtica je mali sisavac simpatičnog izgleda koju se vrlo rijetko može vidjeti uživo s obzirom na to da je u pitanju životinja koja velik dio svojeg života provodi pod zemljom, ali tragovi njenog postojanja su vrlo uočljivi. Ona naime iza sebe ostavlja tragove svojeg napornog rada, a riječ je o humcima zemlje koju je iskopala gradeći podzemne tunele.

Krtica je veliki gurman

Krtica je malena životinja prekrivena crnom i mekanom dlakom a najčešće naraste do dužine od desetak centimetara. Prosječna težine krtice je 100 grama. Ima vrlo male oči, golu njušku, nema uške a rep joj je jako kratak. Svi su ovi tjelesni atributi prilagođeni njenom životu u podzemlju i u tami, osobito njeni veliki prednji udovi na kojima rastu plosnati nokti a koji joj služe za kopanje zemlje. Njima gradi tunele u kojima živi i kojima se kreće.

Kako bi joj život u podzemlju bio lakši i gradnja tunela bila jednostavnija krtica najviše voli živjeti na rahlom tlu koje se lakše kopa. Zbog toga izbjegava pjeskovita tla koja nisu prikladna za gradnju tunela.

Njena je prehrana ograničena na životinje koje pronađe u tlu ili one koje upadnu u rupu koju je iskopala. Njena omiljena hrana su gujavice koje neumorno lovi što i nije neobično s obzirom na to da krtica dnevno pojede hrane koja odgovara polovici težine nje same što i nije mali pothvat. Razlog tome je njen brz metabolizam zbog kojeg vrlo brzo ogladni.

Pri lovu na plijen krtica ima malu pomoć prirode i vlastitog tijela. Ima blago otrovnu slinu koja joj omogućuje lakši ulov plijena jer ga njome može nakratko paralizirati.

Krtica je gotovo slijepa zbog života pod zemljom, ali ipak razlikuje svjetlo i tamu što joj omogućuje praćenje vremena. Ostala su joj osjetila vrlo razvijena pa osjeća i najmanje vibracije i kretanja. To je razlog zašto bez problema uspijeva pronaći hranu pod zemljom iako je slijepa.

Životni vijek krtice je u prosjeku 4 godine.

Krtica
Foto: Wiki

Agresivna u obrani svog teritorija

Krtica je samotnjak koji vrlo agresivno brani svoje područje, i u tome su jednako silni i mužjaci i ženke. Ženke su fascinantan primjer jer mogu stvoriti veliku količinu testosterona kojeg inače proizvode samo mužjaci i upravo im taj hormon budi agresiju kojom čvrsto štite svoj teritorij.

Mužjaci i ženke su razdvojeni čitave godine i ne žive kao obitelj. Jedino vrijeme kada se sastaju je period od ožujka do svibnja što je razdoblje razmnožavanja krtica. Ženka je noseća otprilike tri do četiri tjedna a obično okoti 4 do 5 slijepih mladunaca. Oni preživljavaju sisajući što obično traje tridesetak dana nakon čega mlade krtice postaju potpuno samostalne i odvajaju se od majke. Nisu emocionalno vezane niti uz majku niti uz oca koji ne vodi brigu o njima. Ovaj je period za mlade krtice osobito opasan jer one tada kreću u potragu za novim teritorijem na kojem će živjeti, a izlaskom na površinu postaju plijen mnogim grabežljivcima kao što su ptice, mačke i slično.

Krtice ne spavaju zimski san kao neke slične životinje već se zakopaju dublje u zemlju, skupivši dovoljno zaliha hrane prije toga.

Krtica u Hrvatskoj

Iako krtica u Hrvatskoj ima mnogo ona je ipak stavljena na popis zaštićenih životinja jer se njena populacija smanjuje. Razlog tome je istrebljivanje krtica od strane čovjeka uzrokovano krtičnjacima koji se nalaze na travnjacima i koji ljudima smetaju iz estetskih razloga. Postoje čak dvije vrste koje su označene kao jako ugrožene (do istrebljenja) stoga je velik broj vrsta zaštićen.

Prema Pravilniku o zaštićenim životinjama krtice se ne smiju ubijati, ali s obzirom na to da ponekad čine štete, imate pravo otjerati ih sa svog posjeda i to pomoću striktno ekoloških i prirodnih sredstava.

Njihov je rad prilično štetan iako čine veliku korist tlu time što ga ruju jer ga tako i miješaju, ali na taj način na površinu izbacuju i korijenje tek izniklih biljaka pa te biljke venu. Tuneli koje krtice iskopaju su također veliki problem za vodni režim jer se tlo oko njihovih tunela puno brže suši pa biljke ili trava koje se nalaze na tom području gdje su i tuneli često pokazuju znakove uvenulosti i vrlo teško podnose sušna razdoblja s obzirom na to da je zemlja već prosušena.

Krtica je vrlo radišna životinja i u mogućnost je iskopati pet do šest kilograma zemlje u manje od pola sata. To je vrlo impresivna brojka s obzirom na to da krtice u prosjeku teže oko stotinjak grama.

Raspon njenog teritorija kojeg tako čvrsto brani je iznimno velik za tako malu životinju a iznosi i do četiri stotine metara radijusa.