Mala prutka – ptica nemirnog repa

Mala prutka ili Actitis hypoleucos je jedna od zaštićenih ptica iz roda prutaka koja se u Hrvatskoj gnijezdi u populaciji od gotovo četiri stotine parova, ali je stavljena pod zaštitu radi njene visoke razine osjetljivosti i potencijalne mogućnosti smanjenja populacije.

Mala prutka – indikator prirodnog vodotoka

Kao što joj ime kaže, mala prutka je sitna ptica teška samo četrdesetak grama. Prošarana je sivim i smeđim tonovima, s uočljivim bijelim trbuščićem i dugim ravnim kljunom tamnog vrha. Noge su joj tamno-žućkaste i kratke, a perje se mijenja ovisno o starosti i godišnjem dobu. Zbog toga ju je nešto teže naći, što nije baš idealno biolozima, ali je dobro po pitanju krivolova.

Tako mladunci imaju više pruga na leđima i više oker boje na krilima, a tijekom zime prutka ima bljeđe perje jače izraženih pruga.

Prutka obitava u vlažnim staništima, uz razne vodene tokove, kao što su morske i riječne obale pješčanog ili šljunčanog tipa. Svoju hranu traži na tlu ili plićacima, a hrani se malim beskralježnjacima, sitnom ribom, žabama i kukcima koje ponekad ulovi i u letu. Ova ptica, iako je malena, dosta je snalažljiva i dobro se snalazi među ostalim grabežljivcima.

Kljun joj je snažan i kad jednom ulovi plijen ne pušta ga. Ima posebnu sposobnost niskog letenja i s rasponom krila od tridesetak centimetara uspijeva doseći dobru brzinu. Aktivna je samo danju.

Ova se ptica gnijezdi na tlu, obavezno u blizini slatke vode i vrlo je društvena. U Hrvatskoj je redovita i kao gnjezdarica, preletnica a ponekad i zimovalica. Njena se gnijezda obično mogu pronaći na područjima uz velike nizinske rijeke kao što su Drava i Sava, ali i rijeke krškoga kraja kao na primjer Cetina, Krka i Zrmanja. Gnijezda radi na zemlji, često među grmljem i niskim raslinjem.

Male prutke kroz naš kraj prolaze dva puta: u proljeće i ranu jesen. Iako je u Hrvatskoj zaštićena, u nekim je zemljama već i ugrožena, kao na primjer u Sloveniji. Mala prutka se i inače smatra indikatorom nereguliranih vodenih puteva te je korisna agronomima.