Papige kao kućni ljubimci? (10 vrsta)

Papige su oduvijek fascinirale ljude svojim šarenim perjem, sposobnostima oponašanja ljudskog govora i raznolikošću vrsta koje nastanjuju svaki kutak našeg planeta. 

Ove ptice ne samo da obogaćuju naš svijet svojom ljepotom i zvucima, već igraju ključnu ulogu u ekosustavima u kojima žive. Šume, džungle, savane i otoci – papige se mogu pronaći gotovo svugdje i svaka vrsta donosi svoju jedinstvenu priču i osobitost. 

papige kao kućni ljubimci
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom ćemo članku istražiti 11 najpoznatijih vrsta papiga koje se mogu pronaći u domovima diljem svijeta, jer papige su također odličan izbor za kućne ljubimce, slično kao i zmije.

7 razloga zašto su papige popularne

Papige su kroz povijest stekle status omiljenih kućnih ljubimaca iz više razloga. Evo nekih ključnih faktora koji doprinose njihovoj popularnosti:

 1. Mnoge vrste papiga su poznate po svojoj sposobnosti oponašanja ljudskog govora. Osim toga, papige pokazuju znakove visoke inteligencije, rješavaju probleme i sudjeluju u interaktivnim igrama s vlasnicima.
 2. Papige su inherentno društvene ptice. U divljini često žive i putuju u jatima. Kao kućni ljubimci, mnoge papige postaju vrlo privržene svojim vlasnicima i traže interakciju.
 3. Svojim šarenim perjem i raznolikošću oblika i veličina, papige su vizualno privlačne i često se smatraju “živim umjetničkim djelima”.
 4. Mnoge vrste papiga mogu živjeti dugi niz godina, neke čak i više desetljeća. Ovo omogućuje duboku i dugotrajnu vezu između ptice i njenog vlasnika.
 5. Za razliku od nekih drugih kućnih ljubimaca, papige često traže interakciju i zabavu. Mnogi vlasnici uživaju u treningu i igri s njihovim papigama, što može biti izuzetno nagrađujuće.
 6. Od malenih papagajčića do velikih ara papiga, postoji vrsta papige za gotovo svaku životnu situaciju i prostor. 
 7. Iako neki mogu smatrati zvuke papiga bučnima, mnogi vlasnici uživaju u raznolikosti zvukova, pjesama i “razgovorima” koje njihovi pernati prijatelji proizvode.

I dok su ovi faktori doprinijeli popularnosti papiga kao kućnih ljubimaca, važno je naglasiti da one zahtijevaju puno brige, pažnje i obrazovanja. 

Papige su životinje koje zahtijevaju odgovarajuću prehranu, stimulaciju, društvenu interakciju i redovitu veterinarsku njegu. 

Uzimanje papige kao ljubimca nije odluka koja se treba olako shvatiti, ali onima koji su spremni uložiti trud, papige mogu donijeti mnogo radosti.

11 vrsta papiga za kućne ljubimce

Papige su popularni kućni ljubimci zbog svoje inteligencije, živahnog karaktera i sposobnosti oponašanja zvukova.  Iako postoji mnogo vrsta papiga koje ljudi drže kao kućne ljubimce, nekoliko njih posebno se ističe po svojoj popularnosti:

1. Nimfa 

Nimfa (znanstveno ime: Nymphicus hollandicus), poznata i kao Cockatiel na engleskom, je malena papiga koja potječe iz Australije. Karakteristična je po svojoj prepoznatljivoj glavnoj kruni, dugom repu i raznolikom perju, koje može varirati od sive do lutino (žuta s crvenim obrazima) i mnogih drugih boja i oblika.

Nimfe su generalno mirne i nježne ptice, koje se lako povezuju s ljudima. Često postaju vrlo privržene svojim vlasnicima.

S obzirom na njihovu prijateljsku narav, mnoge nimfe uživaju u interakciji s ljudima, uključujući sjedenje na ramenu vlasnika i maženje.

Iako ne oponašaju ljudski govor kao neke druge papige, nimfe su poznate po tome što zvižde melodije i proizvode razne zanimljive zvuke.

Nimfe se dobro prilagođavaju životu u zatvorenom prostoru i ne zahtijevaju toliko prostora kao veće papige. U usporedbi s većim papigama, nimfe imaju jednostavnije prehrambene i smještajne potrebe, što olakšava njihovo održavanje.

S pravilnom njegom, nimfe mogu živjeti između 15-25 godina, što omogućava dugotrajnu vezu između ptice i vlasnika.

2. Kakadu

Kakadui su velike, impresivne papige koje potječu iz Australije i okolnih otoka. Postoji oko 21 priznata vrsta kakadua, a sve pripadaju obitelji Cacatuidae. Mnogi od njih su poznati po svojim izražajnim i pokretljivim grebenima, koji često koriste za komunikaciju i izražavanje svojih emocija.

Kakadui su izuzetno inteligentne ptice, sposobne za složene zadatke i rješavanje problema. Zbog svoje inteligencije i snažnih kljunova, kakadui trebaju stalnu stimulaciju. Bez toga, mogu postati destruktivni, grickajući namještaj ili druge predmete u kući.

Mnogi kakadui imaju prekrasno perje i impresivne grebene, što ih čini vizualno privlačnim.

Iako nisu najbolji oponašatelji ljudskog govora, mnogi kakadui mogu naučiti nekoliko riječi ili fraza. Kakadui su jedne od najglasnijih papiga. Mogu proizvesti zvukove koji su dovoljno glasni da smetaju susjedima.

Mnogi kakadui žive vrlo dugo, neki čak i više od 60 godina. To je dugotrajna obveza za vlasnika.

Kakadui su društvene ptice koje zahtijevaju puno interakcije i pažnje. Bez toga, mogu postati depresivni ili agresivni.

S obzirom na ove izazove, kakadui nisu prikladni za svakoga. Oni zahtijevaju vlasnika koji je spreman uložiti vrijeme, trud i resurse kako bi se osiguralo da imaju sretan i zdrav život. 

3. Afričke sive papige

Afrička siva papiga (znanstveno ime: Psittacus erithacus) je jedna od najpoznatijih papiga na svijetu, a njezina popularnost kao kućnog ljubimca uglavnom proizlazi iz njezine izvanredne inteligencije i sposobnosti oponašanja. Postoje dvije glavne podvrste afričkih sivih papiga: Congo African Grey (CAG) i Timneh African Grey (TAG).

Smatraju se jednim od najinteligentnijih kućnih ljubimaca. Njihova sposobnost razumijevanja i rješavanja problema često se uspoređuje s kognitivnim sposobnostima trogodišnjeg djeteta.

Afričke sive papige su izvanredni oponašatelji, ne samo ljudskog govora, već i zvukova poput zvona telefona, alarma i drugih kućanskih aparata.

smije li papiga biti kućni ljubimac
FOTO: SHUTTERSTOCK

Dok su individualne osobnosti različite, mnoge afričke sive formiraju duboku vezu s vlasnicima i mogu biti vrlo ljubazne i privržene. Zbog svoje visoke inteligencije, afričke sive papige trebaju mnogo mentalne stimulacije, u suprotnom mogu postati depresivne ili destruktivne.

Afričke sive papige su poznate kao osjetljive ptice koje mogu lako postati uznemirene promjenama u svom okruženju ili rutini.

Mogu živjeti 40-60 godina ili čak i duže s odgovarajućom njegom, što znači da posjedovanje jedne može biti dugotrajna obveza.

Zbog prijetnji koje se odnose na divlju populaciju, poput krivolova i uništavanja staništa, uvoz i trgovina afričkim sivim papigama su regulirani, ali i zabranjeni u mnogim zemljama. Ako razmišljate o nabavi afričke sive papige, važno je provjeriti lokalne zakone i osigurati da ptica dolazi iz legalnog izvora.

4. Conures

Conures su srednje velike do male papige koje pripadaju rodu Aratinga i srodnim rodovima unutar obitelji Psittacidae. Ove papige su poznate po svom jarkom perju, glasnom glasu i igrivom ponašanju. Većina vrsta konura potječe iz Srednje i Južne Amerike.

Conures su često opisani kao veseli, znatiželjni i vrlo interaktivni ljubimci. Mnogi vlasnici ih opisuju kao “velike ptice u malom tijelu” zbog njihove velike osobnosti.

Mnoge vrste conura imaju jarko obojeno perje, što ih čini vizualno atraktivnima. Budući da su srednje veličine ili manji, conures ne zahtijevaju toliko prostora kao neke veće vrste papiga.

Dok možda nisu na razini afričkih sivih papiga ili kakadua, conures su i dalje vrlo inteligentni i mogu naučiti razne trikove i zapovijedi. Ove su papige poznate po svom prodornom glasu, što može biti izazov za neke vlasnike ili stanare.

Većina conura je vrlo društvena i može formirati jake veze s vlasnicima. S obzirom na njihovu zaigranost i znatiželju, conures mogu biti skloni grickanju, što može uključivati namještaj, žice i druge predmete.

Iako ne žive toliko dugo kao neke druge vrste papiga, s pravilnom njegom mnogi conures mogu živjeti 20 godina ili više.

5. Amazonske papige

Amazonske papige pripadaju rodu Amazona i poznate su po svom živopisnom perju, snažnom karakteru i impresivnim sposobnostima oponašanja. Većina ih ima prekrasno zeleno perje s različitim oznakama u drugim bojama, što ih čini vizualno privlačnim.

One su među najpopularnijim vrstama papiga koje se drže kao kućni ljubimci, a većina vrsta potječe iz tropskih dijelova Srednje i Južne Amerike.

Mnoge amazonske papige su izvrsni oponašatelji koji mogu oponašati ljudski govor, pjesmu i druge zvukove s velikom preciznošću. Većina amazonskih papiga je vrlo glasna, što može biti problematično.

Amazonske papige često su opisane kao odvažne, inteligentne i zabavne. S pravilnom socijalizacijom mogu biti vrlo ljubazne i privržene svojim vlasnicima.

S obzirom na njihovu veličinu, amazonske papige zahtijevaju prilično velik kavez i puno prostora za vježbanje i igru.

S odgovarajućom njegom, mnoge amazonske papige mogu živjeti 50 godina ili više.

6. Lovebirds (Papagajčići)

Lovebirds, poznati i kao “papigice ljubavnici”, pripadaju rodu Agapornis i poznati su po svom malom tijelu, jarkom perju i snažnoj privrženosti partneru, odakle i dolazi njihovo ime. Postoji nekoliko različitih vrsta lovebirdsa, a većina potječe iz Afrike.

Lovebirds su male papige, što ih čini pogodnim za ljude koji nemaju puno prostora za veći kavez ili pticu veće veličine.

Unatoč svojoj maloj veličini, lovebirds su vrlo aktivne i znatiželjne papige.

Kako im ime sugerira, lovebirds su poznati po formiranju snažnih veza s partnerom. Ako imate samo jednog lovebirdsa, važno je provoditi puno vremena s njim kako bi se osjećao sigurno i voljeno. Inače, mnogi stručnjaci preporučuju držanje lovebirdsa u paru.

Lovebirds su prirodno znatiželjni i vole grickati stvari. Važno je pružiti im igračke i materijale koji mogu sigurno grickati.

Unatoč svojoj maloj veličini, s pravilnom njegom, lovebirds mogu živjeti 10-15 godina ili čak i duže.

7. Kvekerske papige

Kvekerske papige, poznate i kao monaške papige (znanstveno ime: Myiopsitta monachus), male su do srednje velike papige koje potječu iz toplih područja Južne Amerike. Popularne su kao kućni ljubimci zbog svoje živahne naravi i sposobnosti oponašanja. 

vrste papiga
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kvekerske papige poznate su po svojoj izvanrednoj sposobnosti oponašanja ljudskog govora i drugih zvukova.

Ove papige su vrlo društvene, znatiželjne i aktivne. Imaju veliku osobnost koja može pružiti mnogo zabave vlasnicima. Također, one su srednje veličine, što ih čini praktičnim za većinu domaćinstava.

Međutim, kvekerske papige mogu biti vrlo glasne, posebno kada traže pažnju ili kada su uzrujane. Poznate su po svom teritorijalnom ponašanju, posebno u vezi s njihovim kavezima. Mogu postati agresivne ako osjećaju da je njihov prostor ugrožen.

Kao i većina papiga, kvekerske papige vole grickati stvari. Trebale bi imati pristup igračkama i materijalima koji su sigurni za grickanje.

S pravilnom njegom, kvekerske papige mogu živjeti između 15 i 20 godina, što je dugotrajna obveza za vlasnika.

8. Tigrice

Tigrice, poznate i kao budgerigari, su mala vrsta papige koja potječe iz Australije. Budgerigari su jedna od najpopularnijih vrsta papiga koje se drže kao kućni ljubimci širom svijeta zbog svoje male veličine, živahnog karaktera i raznovrsnih boja.

Tigrice su male papige, obično duljine oko 18 cm. Divlje tigrice su svijetlozelene s crnim “tigrastim” prugama na leđima i krilima, odakle dolazi i njihovo ime. Međutim, kroz uzgoj su razvijene brojne boje i varijacije, uključujući plave, žute, bijele i druge.

Tigrice su komunikativne ptice s raznolikim cvrkutima i zvižducima. Također, imaju sposobnost oponašanja zvukova i, u nekim slučajevima, ljudskog govora, iako ne toliko vješto kao neke veće papige.

Generalno su društvene i znatiželjne ptice, koje se dobro slažu s ljudima i drugim tigricama. Relativno je lako brinuti za papige tigrice, što ih čini dobrim izborom za prve vlasnike ptica.

Kao društvene ptice, tigrice često preferiraju društvo druge tigrice, posebno ako vlasnik često nije kod kuće. S odgovarajućom njegom, tigrice mogu živjeti između 5 i 15 godina, što je relativno duga obveza za malu pticu.

9. Loriket papige

Loriket su posebna i zanimljiva skupina papiga koje se ističu svojim šarenim perjem i jedinstvenom prehranom baziranom na nektaru. Potječu iz Australije, Indonezije, Papue Nove Gvineje, Filipina i drugih dijelova jugoistočne Azije. Postoji mnogo različitih vrsta loriketa, ali svi dijele neke zajedničke karakteristike.

Loriketi su poznati po svom živopisnom i šarenom perju. Neke vrste, poput duginih loriketa, imaju pravo kaleidoskopsko perje. One su vrlo aktivne i znatiželjne ptice, često su u pokretu i vole se igrati.

Ako su pravilno socijalizirani od mlade dobi, loriketi mogu biti vrlo prijateljski nastrojeni prema ljudima.

Iako nisu najbolji u oponašanju ljudskog govora poput nekih drugih papiga, mnogi loriketi proizvode zanimljive cvrkute i melodije.

Ipak, valja znati da su ove papige zahtjevne jer imaju specifične prehrambene potrebe. Pored klasične hrane za papige, potrebno im je pružiti nektar ili posebne mješavine hrane. Također vole jesti voće i povrće. Zbog svoje nektarne prehrane, izmet loriketa je tekući i može stvoriti nered. Često čišćenje i održavanje je potrebno.

Također, ove papige su društvene ptice i često se osjećaju najbolje kada su u paru ili maloj skupini.

S odgovarajućom njegom, loriketi mogu živjeti od 10 do 30 godina, ovisno o vrsti, što predstavlja značajnu obvezu za vlasnika.

10. Eclectus papige

Eclectus papige su jedinstvene među papigama, posebno zbog njihovog izraženog spolnog dimorfizma, što znači da mužjaci i ženke izgledaju vrlo različito.

Mužjaci su pretežito svijetlozelene boje s crveno-plavim područjima pod krilima, dok su ženke dominantno crvene s ljubičastim ili plavim trbuhom. Ova očita razlika između spolova je prilično neobična za papige. Ove papige su srednje velike papige, obično duljine oko 35-40 cm.

Kao mnoge druge papige, eclectus papige su vrlo inteligentne. Pokazuju znatiželju i sposobnost učenja novih trikova i riječi.

Mogu imati ugodan glas i sposobnost oponašanja ljudskog govora. Međutim, mogu biti i prilično glasne ako su uzrujane ili traže pažnju.

papige
FOTO: SHUTTERSTOCK

Mnogi vlasnici smatraju da su eclectus papige smirene i uravnotežene, posebno u usporedbi s nekim drugim vrstama papiga, pa su idealne za slične vlasnike.

Imaju specifične prehrambene potrebe koje uključuju raznoliko voće, povrće i sjemenke. Neadekvatna prehrana može dovesti do problema s perjem i drugih zdravstvenih problema.

Mogu razviti navike čupanja perja ako su stresirane, dosađuju se ili imaju zdravstvene probleme.

S odgovarajućom njegom, mogu živjeti više od 30 godina, što je značajna obveza za vlasnika.

11. Ara

Ara papige su velike, živopisne papige koje potječu iz Srednje i Južne Amerike. Poznate su po svom impresivnom izgledu i inteligenciji. Postoji mnogo vrsta ara papiga, ali najpoznatije su, između ostalih, plavozelena ara, crvena i zelena ara te žuto-plava ara.

Ara papige su među najvećim papigama, s nekim vrstama koje dosežu dužinu do 90 cm, uključujući rep. Karakterizira ih svijetlo, živopisno perje u raznim kombinacijama crvene, plave, žute, zelene i druge.

Mogu biti vrlo glasne, s jakim krikovima koji se čuju na velike udaljenosti. Ove papige su vrlo inteligentne i sposobne za učenje trikova, riječi i fraza.

Mnoge are imaju snažne i dinamične osobnosti. Mogu biti nježne, privržene i zabavne.

Uz odgovarajuću njegu, neke vrste ara mogu živjeti i preko 50 godina.

Zbog svoje veličine, are zahtijevaju velike kaveze i puno prostora za igru. Također imaju specifične prehrambene potrebe koje uključuju svježe voće, povrće, orašaste plodove i specijaliziranu hranu za papige.

Ako se dosađuju ili osjećaju zapostavljeno, are mogu razviti destruktivne navike poput čupanja perja.

Nabava i održavanje are može biti skupo, uključujući nabavku kvalitetnog kaveza, hrane, igračaka i veterinarske njege.

Što je potrebno papigama kao kućnim ljubimcima?

Papige su posebne i zahtijevaju specifičnu skrb kao kućni ljubimci. Ako razmišljate o nabavci papige ili već imate jednu, evo nekoliko ključnih stvari koje treba uzeti u obzir kako biste osigurali najbolju moguću skrb:

 • Kavez: Papige trebaju prostran kavez s dovoljno prostora za kretanje, igru i letenje. Velika papiga, poput are, zahtijeva znatno veći kavez od male tigrice.
 • Sigurnost kaveza: Mreža kaveza trebala bi biti čvrsta i pravilno razmaknuta kako ptica ne bi mogla ispasti ili zaglaviti dijelove tijela.
 • Postavka kaveza: U kavez treba dodati razne prečke, ljuljačke, igračke i ogledala kako bi ptici bilo zanimljivo. S vremenom mijenjajte igračke kako bi ptica uvijek imala nove izazove i stimulaciju.
 • Prehrana: Iako mnoge papige vole sjemenke, važno je da njihova prehrana bude raznovrsna. Uključuje svježe voće, povrće, peletiranu hranu i posebne mješavine hrane namijenjene papigama.
 • Svježa voda: Papige trebaju stalni pristup svježoj vodi za piće.
 • Higijena: Dno kaveza obložite papirom ili drugim lako zamjenjivim materijalom i redovito ga mijenjajte. Pticama također treba pružiti mogućnost kupanja.
 • Interakcija: Papige su društvene životinje. Ako provodite puno vremena izvan kuće, možda biste trebali razmisliti o nabavci druge papige kao društva. Također, redovno provodite vrijeme igrajući se i komunicirajući s njima.
 • Njega: Nokti i kljun papige mogu zahtijevati redovito rezanje. 
 • Veterinar: Preporučuje se redovita kontrola kod veterinara specijaliziranog za ptice.
 • Stimulacija: Papige su inteligentne i znatiželjne. Razmislite o igračkama koje potiču mentalnu stimulaciju, poput slagalica ili igračaka s hranom.
 • Sigurnost: Ako dopuštate papigi da leti izvan kaveza, pazite na otvorene prozore, ventilatore na stropu i druge potencijalne opasnosti. 
 • Edukacija: Obrazujte se o specifičnim potrebama vrste vaše papige. Mnoge knjige i online resursi pružaju informacije o specifičnoj vrsti papige koju posjedujete.

Briga o papigi zahtijeva posvećenost, ali uz pravilnu njegu i pažnju, papige mogu biti izuzetno nagrađujući kućni ljubimci s kojima možete razviti duboku vezu.