Koja je najotrovnija zmija na svijetu? (Top 5 najotrovnijih)

najotrovnija zmija na svijetu

Zanima li vas koja je najotrovnija zmija na svijetu? Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), na svijetu postoji više od 600 vrsta zmija otrovnica, ali samo 200 njih može ozbiljno ozlijediti čovjeka.

Zmije otrovnice imaju visoko modificiranu slinu koju koriste kao otrov za ubrizgavanje kroz zube kako bi imobilizirale plijen ili se obranile od napada. Većina zmija će ugristi samo ako se preplaši ili se osjeti uznemireno. Sve su zmije otrovnice važan dio predatorskog lanca i u ekosustavu igraju ulogu u kontroli populacije glodavaca.

U Hrvatskoj obitavaju tri zmije otrovnice iz porodice ljutica: poskok (Vipera ammodytes), riđovka (Vipera berus) te planinski žutokrug (Vipera ursini).

Najotrovnije zmije na svijetu

1. Kopneni tajpan (Oxyuranus microlepidotus)

Kopneni tajpan (Australski kopneni tajpan, Oxyuranus microlepidotus) je najotrovnija zmija na svijetu. Ovaj gmaz redovito se označava kao zmija s najjačim otrovom na svijetu. Ta se tvrdnja prvi put pojavila 1970-ih godina u eksperimentima s glodavcima kada je otkriveno da je otrov iz jednog ugriza toliko jak da može ubiti 25 tisuća miševa.

Kopneni tajpan i danas drži titulu najotrovnije zmije, ali se ne može smatrati i najsmrtonosnijom zmijom na svijetu zato što nije zabilježen nijedan slučaj ljudske smrti uzrokovanog tom vrstom. Razlog tome je nedvojbeno taj što kopneni tajpan rijetko dolazi u kontakt s ljudima jer ima vrlo udaljeno i ograničeno stanište u krajnjem jugozapadnom kutu Queenslanda i krajnjem sjeveroistoku Južne Australije. Ipak, procjenjuje se da bi ova zmija otrovom iz jednog ugriza mogla ubiti stotinu odraslih ljudi.

U ovom udaljenom i polusušnom okruženju, kopneni tajpan lovi po raspucaloj glini i ilovastom tlu zabačenih poplavnih ravnica Queenslanda. Na istom području živi i dugodlaki štakor (Rattus villosissimus), autohtoni australski glodavac. Kada je vrijeme povoljno, u kišnim razdobljima, brojnost štakora raste, što stvara obilje plijena za tajpana i, kao rezultat toga, njegova populacija također raste. U prilikama dugotrajnih suša, broj obje vrste opada.

Većina zmija koje ubijaju otrovom prvo će ugristi svoj plijen, a zatim se izmaknuti kako bi izbjegle ozljede dok čekaju da im žrtva ugine, no snažni otrov kopnenog tajpana toliko je brz da si ova zmija može priuštiti da obgrli svoj plijen neposredno nakon ugriza.

Kopneni tajpan je dnevni grabežljivac koji uglavnom lovi u svježim ranojutarnjim satima – što je prilagodba ponašanja na visoke temperature i ekstremnu okolinu. Kada uvjeti postanu nesnosno vrući, ova najotrovnija zmija na svijetu odlazi u podzemlje gdje se skriva u jazbinama sisavaca. Maslinasto-smeđa boja kopnenog tajpana zimi potamni, a ljeti je svjetlija. To je još jedna prilagodba na esktremne uvjete okoline u kojima ova vrsta živi; tamna boja zimi apsorbira više svjetlosti, a svjetlija boja ljeti bolje reflektira, tj. odbija Sunčevu energiju.

kopneni tajpan
  • Općeprihvaćeni naziv: Kopneni tajpan
  • Znanstveni naziv: Oxyuranus microlepidotus
  • Razred: Reptil
  • Prehrana: Mali do srednje veliki sisavci, naročito autohtoni štakori i miševi
  • Prosječni životni vijek: U zarobljeništvu kopneni tajpan može živjeti 10-15 godina pa se pretpostavlja da ima sličan životni vijek i u divljini
  • Veličina: Odrasle jedinke najčešće se susreću do 1.6 metara duljine, no pretpostavlja se da vrsta može narasti i preko 2.5 metara duljine

2. Istočna smeđa zmija (Pseudonaja textilis)

Porijeklom iz istočne i središnje Australije i južne Nove Gvineje, samotnjačka i brza istočna smeđa zmija nalazi se u većini prirodnih staništa, osim u gustim šumama. Duga je do 2 metra, vitke je građe i nema razgraničenje između glave i vrata. Iako joj u nazivu stoji „smeđa“, može se naći i u drugim bojama – od blijedo smeđe do crne – te ma kremasto žuti trbuh.

Smatra se drugom najotrovnijom kopnenom zmijom na svijetu i odgovorna je za oko 60% smrti od zmijskih ugriza u Australiji. Kada je uzbuđena ili na oprezu, ova zmija uzdiže glavu visoko od tla i uvija se u obliku slova S za napad, što često rezultira smrtonosim ugrizima u gornji dio bedra žrtve. Glavni učinci otrova utječu na krvožilni sustav, što dovodi do krvarenja, kardiovaskularnog kolapsa i srčanog zastoja.

istočna smeđa zmija

3. Obalni tajpan (Oxyuranus scutellatus)

Obalni tajpan nalazi se u obalnim regijama sjeverne i istočne Australije i na obližnjem otoku Nova Gvineja. Proizvodi otrov koji je gotovo identičan otrovu kopnenog tajpana koji je najotrovnija zmija na svijetu.

Glava obalnog tajpana je duga i uska (slična crnoj mambi) s vitkim tijelom boje od svijetlomaslinaste do crne. Nakon što opazi svoj plin, zmija se zaledi u mjestu, a zatim se baci naprijed i nekoliko puta brzo ugrize. Potom pušta plijen i čeka da otrov počne djelovati prije nego nasrne na svoj obrok.

obalni tajpan

4. Kraljevska kobra (Ophiophagus hannah)

Kraljevska kobra je najduža zmija otrovnica na svijetu, naraste do 5,5 metara u duljinu. Vrsta uglavnom živi u šumovitim područjima Azije – od Indije preko jugoistočne Azije do Filipina i Indonezije.

Sa stopom smrtnosti od 50% za neliječene ugrize ljudi, kraljevska kobra je vrhunski grabežljivac koji zaslužuje biti visoko na ovom popisu otrovnih zmija, iako nije najotrovnija zmija na svijetu. Ugriz kraljevske kobre ima dovoljno snažan otrov u jednom ugrizu da ubije slona u samo nekoliko sati.

kraljevska kobra

5. Crna mamba (Dendroaspis polylepis)

Crna mamba je jedina zmija na ovom popisu koja živi u Africi (točnije u suhim grmovima istočne Afrike). Ova zmija koristi svoju brzinu da uhvati plijen i ubrizga izuzetno jak otrov. Jedna je od najbržih zmija na svijetu koja se kreće brzinama i do 19 km/h.

Može narasti i do 4 metara duljine, vitka je i okretna, a njena joj građa pomaže da postigne velike brzine u kratkim naletima na otvorenom terenu. Crna mamba koristi bočno valovito kretanje, krećući se u obliku slova S i odgurujući se od objekata na svom putu kako bi dobila zamah.

Kombinacija brzine, otrova i agresivnog stava ono je što crnu mambu čini zmijom koja izaziva strah i trepet diljem Afrike – iako nije najotrovnija zmija na svijetu, spada u najopasnije životinje u Africi. Kao i sve druge zmije, mambe uglavnom pokušavaju izbjeći kontakt s ljudima, ali ako ih se stjera u kut, neće oklijevati u borbi.

crna mamba

Koja je najsmrtonosnija zmija na svijetu?

Echis carinatus je zmija koja se smatra najsmrtonosnijom zmijom na svijetu. Ova vrsta zmije odgovorna je za više ljudskih smrti nego sve druge vrste zmija zajedno.

Otrov ove zmije nije smrtonosan kao što je otrov kopnenog tajpana ili neke druge otrovnice, neki podaci upućuju da je smrtonosan u manje od 10% neliječenih ugriza ljudi. Ono što ju čini smrtonosnom je njena agresivnost, što znači da grize brzo i često.

Echis carinatus ima staništa diljem Afrike i u jugozapadnoj Aziji do Indije i Šri Lanke, posebice u sušnim i suhim područjima. Odrasle jedinke ove zmije nisu velike, mogu doseći do jednog metra.

Echis carinatus