Pasji zub – nenadmašna ljepota proljetnica

Pasji zub je jedna od najljepših vrsta proljetnice i iznimno je cijenjena u hortikulturi. U Hrvatskoj je ova biljka jedina predstavnica roda Erythronium koji je inače dio porodice ljiljana. Pasji zub je strogo zaštićena vrsta naročito zbog toga što je vrlo osjetljiva, ali i zbog nekontroliranog branja iz njenog prirodnog staništa.

Predivna i hranjiva proljetnica

Pasji zub je jedna od najljepših proljetnica, a osobito atraktivna je i njena duboka ljubičasta boja. Riječ je o višegodišnjoj zeljastoj biljci koja pripada pod porodicu ljiljana, a svoje je mjesto u prirodi pronašla kao ukras mješovitih šuma, većinom hrasta i graba, ali i u bukovim šumama. Vrlo rijetko se može pronaći u crnogoričnim šumama.

Najpogodnija staništa za njen rast su suhi i zasjenjeni travnjaci listopadnih šuma, a za tlo je bitno da je bogato dušikom. Zbog toga ova proljetnica ne može rasti svugdje i njeno stanište ćete najbolje naći ako malo proučite sastav tla u svojoj okolici.

Pasji zub ima duguljastu bijelu lukovicu, omotanu smeđim ovojem, a stabljika joj je u potpunosti gola. Također je uspravna i može narasti do dužine od 25 centimetara. Na vrhu stabljike se obično nalaze jedan do dva cvijeta, s tim da su dva cvijeta vrlo rijetka pojava. List je zanimljivog eliptičnog oblika na kojem se nalaze pjege koje su ili purpurne ili bijele boje.

Cvjetovi koji vise sa stabljike nisu mirisni, ali svojom intenzivnom bojom podsjećaju na još jedan prekrasan cvijet, a to je ciklama. Cvjetovi pasjeg zuba su dvospolni i cvatu u rano proljeće pa se ova biljka može zamijetiti kao jedna od najranijih proljetnica. Plod sadrži sjemenke, a njih slobodno raznose mravi.

Poznato je i da je ova biljka vrlo hranjiva jer je iznimno bogata škrobom. Lukovica je jestiva, a najčešće se suši i melje za brašno, ili kuha u slanoj vodi. Lukovice je vrlo teško iščupati iz tla jer je stabljika jako tanka i lomljiva.

Jestivi su i listovi koji se mogu koristiti u varivima, ali i sirovi. Svakako pogledajte kako se oni najbolje pripremaju i jesu li prigodni za vaš želudac!

Pasji zub je osjetljiva i ugrožena svojta

Pasji zub se nalazi na popisu zaštićenih biljaka Hrvatske, a ponajviše je ugrožena nekontroliranim branjem. Kada se iščupa s lukovicom na tome mjestu više neće nići nova biljka.

Popularna je za sadnju u kamenjare gdje vrlo dobro uspijeva pa je zato jako cijenjena i u području hortikulture. Razmnožava se dijeljenjem lukovica.

U Hrvatskoj raste na području Panonske Hrvatske, ali je mnogo ima i u Gorskom kotaru, Lici i Velebitu. Njena staništa se gotovo uvijek nalaze na područjima ispod 1000 metara nadmorske visine. Pasji zub je u narodu još poznat i po nazivima košutac i kukavica.