Močvarni okaš – istarski ljepotan

Ova je posebno lijepa vrsta leptira osobiti indikator bioloških promjena u svojoj okolini i pad broja njegove populacije je značajno ukazao na negativne promjene na njegovom omiljenom staništu, travnjacima. Ovaj je leptir otkriven na samo šest različitih lokacija u Hrvatskoj, a svih šest se nalazi na području sjeverne Istre što govori o tome koliko je rijedak i koliko ga je bitno sačuvati.

Močvarni okaš je higrofil

Ovaj lijepi leptir prožet nijansama smeđe boje ugodan je svakom oku, a ženke i mužjaci se mogu razlikovati po različitim šarama na krilima. Mužjak ima tamnosmeđu  gornju stranu krila i crne točkice na rubovima stražnjih krila. Ženka je pak nešto svjetlije smeđe boje, a crne točke ima i na rubovima prednjih, a i stražnjih krila.

Ova vrsta leptira je higrofilna što znači da voli obitavati na vlažnim livadama , iako je u nekim europskim predalpskim područjima pronađen i na suhim staništima. Okaši se razmnožavaju tijekom ljeta, a ženka će svoja jajašca nakon oplodnje položiti u travu, šaš ili žutu peruniku. Jaja koja polaže su veća nego u ostalih sličnih vrsta i zelene je boje. Iz nje će izaći zelena gusjenica koja će se prizemljiti do proljeća kad se pretvara u kukuljicu, a nakon toga u leptir.

Okaš je inače poznat po svojim slabim letačkim sposobnostima pa se primjerci odraslog leptira većinom kreću oko područja na kojem su izašli iz kukuljice i ne udaljuju se previše od njega. On nema problema sa samim letenjem nego s prelaskom većih udaljenosti.

Močvarni okaš u Hrvatskoj

Leptiri su odlični pokazivači promjena u okolišu, a one su većinom negativne i uzrokovane djelovanjem čovjeka koji mijenja okoliš nauštrb različitih životinjskih vrsta koje tamo obitavaju. Livadska staništa mahom nestaju jer je tradicionalno poljodjelstvo i stočarstvo s ispašom gotovo nestalo, pa livade zarastaju u korove.

Gradnjom prometnica se jako narušavaju takva i slična staništa, a mnoga i nestaju u potpunosti. Životni vijek leptira i srodnih vrsta također ne pomaže činjenici da su ugroženi.

Upotreba pesticida je još jedan od razloga zašto je ovaj leptir na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta u Hrvatskoj. Zagađivanje vode i tla je i inače veliki problem za leptire koji su posebno osjetljivi i kojima je biljni svijet oko njih nužan za opstanak.