Žutokrug – najmanja hrvatska ljutica

Žutokrug

Zanimljivo ime ove najmanje hrvatske zmije otrovnice kaže kako je riječ o zmiji koja se jako voli sunčati i to uvijek radi tako da se sklupča u krug na nekoj vrućoj stijeni ili travi. Žutokrug se smatra najmanjom europskom zmijom ljuticom jer najčešće ne naraste više od 50 centimetara što je prilično kratko za zmijski primjerak. No zmije otrovnice su i inače kraće nego ostale zmije.

Vipera ursini macrops  je vizualno slična svim ostalim zmijama otrovnicama koje su kratke, izrazito nabijene i prepoznatljivog „mrkog“ pogleda. Ima usku glavu smještenu na tijelu sivkasto-žute boje, a duž leđa joj se nalazi izrazito tamna šara cik-cak oblika koja daje ovoj zmiji vrlo opaki izgled.

Otrovnica slabog otrova

Žutokrug je zmija koja obitava na travnjacima, a najveći broj primjeraka može se pronaći na travnjacima planinskih predjela. Iako je sposobna loviti i male sisavce te guštere većinom se zadovoljava skakavcima i sitnijim životinjicama. Otrov koji čuva u svojim žlijezdama nije jak i bitan je jedino za njenu probavu stoga je ovo jedna od blažih vrsta otrovnica.

Zbog toga je žutokrug i sam često na meti većih predatora kao što su ptice grabljivice, druge i veće zmije pa čak i divlje svinje. Njen otrov joj ovdje nije od pomoći, pa je i to jedan od razloga zašto je žutokrug jedna od najugroženijih zmija.

Ugriz nije opasan za ljude i u principu izaziva laganu upalu na mjestu ugriza, ali može jako boljeti. Ponekad može doći i do pojave povraćanja i mučnine, ali je to prilično rijetka komplikacija, većinom prisutna kod osjetljivijih ljudi.

Žutokrug u prirodi
Foto: Wikipedija

Žutokrug i nastavak vrste

Žutokrug je zmija koja svake godine dolaskom zime ulazi u period hibernacije, nakon što pronađe mjesto za svoj zimski san, a to su najčešće razne pukotine u stijenama i korijenje stabala.

Pri prvim znakovima proljeća ova se mala ljutica budi iz hibernacije, s tim da će na površinu uvijek prvo izaći mužjaci. Parenje pripadnika ove vrste započinje već u travnju i nastavlja se tijekom svibnja pa se već kroz tri mjeseca očekuje izlijeganje zmijica kojima je potrebno najmanje tri godine da dođu do stupnja spolne zrelosti. Zmije ne liježu mlade svake godine nego najčešće svake druge. Žutokrug se u Hrvatskoj može pronaći na područjima ličkih planina, na Velebitu, Dinari i drugim sličnim prirodnim planinskim staništima.

Ugroženost ove zmije uzrokovana je ponajviše smanjenjem broja planinskih travnjaka koje je opet s druge strane uzrokovano prestankom košnje travnjaka i ili nestankom stoke za njegovu ispašu. Zbog toga se ova zmija nalazi na popisu ugroženih vrsta u našoj zemlji.