18 zanimljivosti o pingvinu koje će vas oduševiti

pingvin

Pingvini su jedne od najpoznatijih životinja Antarktika. I nije teško shvatiti zašto. Ove preslatke morske ptice koje ne lete mogu rastopiti i najhladnija srca. Postoji 18 vrsta pingvina koji gegaju Antarktikom i subantarktičkim otocima do Novog Zelanda, Australije, Južne Amerike, Afrike, pa čak i otočja Galapagos. Evo 18 zabavnih činjenica o pingvinima – svačijoj omiljenoj životinji s Antarktika.

Postoji 18 vrsta pingvina

Ovo je zapravo tema o kojoj se puno raspravlja u svijetu znanosti o pingvinima. Tradicionalno, broj svjetskih vrsta pingvina bio je 17. Taj je broj 2006. godine promijenjen na 18, kada su se pingvini kamenjari počeli prepoznavati kao dvije različite vrste: južni pingvin i sjeverni pingvin. Znanstvenici diljem svijeta počeli su pomnije promatrati druge pingvine i shvatili su da bi moglo postojati i više vrsta ili podvrsta.

Ali samo jedan živi iznad južne hemisfere

Tehnički gledano, jedna vrsta pingvina živi na otočju Galapagos, koje se prostire duž ekvatora, tako da neki pingvini s Galapagosa mogu povremeno prijeći na sjevernu hemisferu. Osim povremenih lutalica, sve vrste pingvina žive na južnoj hemisferi, gdje traže hladnije vode. Čak i pingvin s Galapagosa ostaje u Cromwellovoj struji, hladnoj oceanskoj struji koja pogađa određena područja otoka.

Pingvini nastanjuju vrlo hladna područja, poput Antarktika, gdje smo možda navikli viđati ih. Međutim, mnoge vrste pingvina žive u umjerenim zonama, poput Melbournea u Australiji, gdje 1400 patuljastih pingvina živi na molu St. Kilde. Tamošnja kolonija pingvina toliko je cijenjena da su volonteri stalno prisutni kako im se ljudi ne bi previše približili.

Osim Australije i susjednog Novog Zelanda, pingvini žive i u Argentini, Čileu, Namibiji, Južnoj Africi, pa čak i Francuskoj (točnije na Ile aux Cochonsu, otoku u vlasništvu Francuske).

Najmanji pingvin visok je samo 25 centimetara

Da, to su neodoljivi patuljasti pingvini koji žive u Australiji. Može ih se naći i na Novom Zelandu i Tasmaniji.

pingvini činjenice

…a najveći pingvin može narasti preko jednog metra

Carski pingvini su najveća vrsta pingvina. Porijeklom s Antarktika, karakterizira ih kraljevski stas. Mogu narasti i do 1,2 metra u visinu.

Divovski pingvini nekada su kročili planetom

Procjenjuje se da su preci modernih pingvina mogli biti visoki otprilike 2 metra i težiti preko 100 kg! Fosili pronađeni na Antarktici sugeriraju da su planetom nekada kročili divovski pingvini prije otprilike 37 milijuna godina. Zamislite da naletite na jednog od ovih tipova na krstarenju Antarktikom.

Pingvini potječu iz Australije

Iako se pingvini najčešće povezuju s Antarktikom, nedavna istraživanja pokazuju da se zajednički predak modernih pingvina prvi put pojavio uz obalu Australije, Novog Zelanda i nekih dodatnih južnopacifičkih otoka prije otprilike 22 milijuna godina.

Smoking pingvina je zapravo kamuflaža

Život u oceanima je opasan, a mnogi predatori vrebaju iznad i ispod površine mora. Svi pingvini imaju sličnu boju koja im pomaže u preživljavanju. Crno perje na njihovim leđima pomaže pingvinima da se stope s tamnim oceanom kada ih se gleda odozgo, dok su njihovi bijeli trbusi slični svijetloj površini kada se gledaju odozdo.

crno bijeli pingvin

Pingvini su monogamni

…ali samo sezonski.

Tijekom sezone parenja, kada pingvini odaberu svog partnera, ostaju uz njega, ali mogu, ali i ne moraju izabrati istog partnera sljedeće godine. Zanimljivo je da su ženke te koje se natječu za pažnju mužjaka.

Neke ženke snesu dva jaja po sezoni, ali najveće vrste, poput carskih ili kraljevskih pingvina, snesu samo jedno.

Partnerski par dijeli posao inkubacije, okreće jaja i održava ih toplima. Carski pingvini jedina su vrsta kod koje mužjak pingvina preuzima punu odgovornost za inkubaciju jaja, dok ženka odlazi u dvomjesečni lov na hranu.

Među pingvinima ima istospolnih parova

Zajedno s medvjedima i plamencima, pingvini su među 1500 životinjskih vrsta koje prakticiraju istospolne parove.

U Wingham Wildlife Parku u Kentu, u Engleskoj, dva mužjaka Humboldt pingvina po imenu Jumbs i Kermit odgojila su mladunče koje je njegov otac odbio inkubirati. U New Yorku, Roy i Silo, par ogrličastih pingvina u zoološkom vrtu Central Park, inkubirali su oplođeno jaje i odgojili mladunče kad se izleglo.

Pingvini jedu raznoliku hranu bogatu proteinima

Pingvini jedu razne ribe i rakove. Odabir hrane ovisi o tome gdje žive i o kojoj je vrsti pingvina riječ. Veći pingvini mogu roniti dublje u vodu, gdje mogu loviti lignje i sipe, dok manji pingvini stružu kril s donje strane leda. Mali pingvini u prosjeku će roniti između dva i 45 metara dubine, ali kraljevski pingvini mogu roniti na dubine do gotovo 300 metara.

Pingvini su oportunisti, što znači da će jesti ono što nađu, unutar svojih preferencija. Slično je i s polarnim medvjedima i drugim vrstama koje žive na rubovima svijeta gdje nije preporučljivo biti izbirljiv oko hrane ako želiš preživjeti.

Različite vrste pingvina, uključujući žutooke pingvine i kraljevske pingvine, jedu sve od lignji i rakova do ribe poput srebrne ribice, sardina, papalina, opala, srdela i druge manje ribe.

Pingvini gutaju ribu cijelu, što olakšava povrat hrane za njihove mlade. Ako se samo hrane, njihov želudac razgrađuje ribu (umjesto da žvače zubima kao što to rade primati i preživači).

Najstariji pingvin na svijetu prešao je 41. godinu života

U Birdlandu, parku divljih životinja u Gloucestershireu u Engleskoj, pronaći ćete najstarijeg pingvina na svijetu. Missy, kraljevski pingvin, procjenjuje se na impresivnu 41 godinu života. Pingvin u divljini može doživjeti do 26 godina.

Ne može se mjeriti s najstarijom životinjom na svijetu, kornjačom Jonathan koji je prešao 190. godinu života, no i dalje je brojka impresivna.

Pingvini imaju mnogo, mnogo načina da se zagriju

Pingvini su poznati po svojoj sposobnosti da izdrže neke od najsurovijih svjetskih klimatskih uvjeta i najhladnijih oceana. Njihovi debeli slojevi perja i dodatne rezerve tjelesne masti pružaju izvrsnu izolaciju. Pingvini također proizvode ulje preko prsne žlijezde, koje pažljivo namažu po perju kako bi izolirali svoje tijelo i poboljšali brzinu kroz vodu.

No, carski pingvin ovu je sposobnost odveo na još višu razinu. Ovi pingvini imaju dva sloja perja na tijelu i perje na nogama, plus peraje i kljunove manjih dimenzija kako bi se smanjila izloženost hladnoći. Imaju čak i posebne masti u stopalima kako se ne bi smrznula. Poznato je da mužjaci formiraju velike, neprestano pokretne skupine tijekom hladnih antarktičkih zima, radeći zajedno kako bi osigurali da svi oni (i njihova dragocjena jaja) prežive život na jednom od najnegostoljubivijih mjesta na svijetu.

S druge strane, pingvini u toplijim podnebljima imaju pametne načine hlađenja

Vrste koje žive u toplijim klimama, kao što su galapaški i afrički pingvini, imaju nekoliko metoda za suočavanje s visokim temperaturama. Obje vrste ostaju rashlađene dahtanjem i također se oslanjaju na genetske prilagodbe kako bi pobijedile vrućinu.

Pingvini s Galapagosa, kako bi obnovili perje oštećeno Suncem, linjaju se dva puta godišnje.

Ako bolje pogledate, primijetit ćete da afrički pingivini imaju ružičastu mrlju oko očiju. Ova mrlja sadrži žlijezdu koja im pomaže regulirati tjelesnu temperaturu. Kad vani postane toplije, tijela pingvina šalju više krvi u žlijezde.

Pingvini mogu “letjeti” kroz vodu

Ako ste ikad vidjeli pingvina kako se baca u vodu, njihova sposobnost plivanja sigurno izgleda poput letenja. A kad vam život ovisi o svakodnevnom lovu ribe i krila, morate biti u stanju plivati prilično brzo.

Iako su svi pingvini iznimni plivači, žutonogi pingvin bi osvojio zlatnu medalju u sprinterskoj utrci. Ovi nevjerojatni plivači mogu se kretati brzinom od oko 35 km/h kroz vodu.

Pingvini mogu “pliskati” kroz vodu kako bi povećali svoju brzinu. Također skaču u zrak prije ronjenja kako bi ispustili mjehuriće zraka iz svog perja i poboljšali svoju hidrodinamiku.

pingvini su izvrsni plivači

Pingvini imaju solidne kosti

Ptice obično imaju šuplje kosti koje pomažu u letenju. Ali ne i pingvini! Pingvini imaju čvrste kosti koje im pomažu da potonu u vodi, što im omogućuje da rone kroz vodu nevjerojatnim brzinama.

Pingivni su izvrsni hodači

Neka vas njihovo ljupko geganje ne zavara pa da pomislite kako pingvin ne može postići mnogo na kopnu. Mnogi pingvini mogu pješačiti iznimno velike udaljenosti do svojih gnijezda i mjesta za razmnožavanje po svim vrstama terena.

Poznato je da se carski pingvini gegaju i sanjkaju više od 100 km kako bi došli do svog odredišta, a snerski pingvini redovito hodaju otprilike 1 km u unutrašnjosti kroz šumu kako bi došli do svoje kolonije.

pingvin zanimljivosti

Najbliži rođaci pingvina su fenomenalni letači

Iako pingvini ne mogu letjeti, njihovi najbliži živući rođaci jedni su od najboljih letača na svijetu. Pingvini su u bliskom srodstvu s letećim superzvijezdama južnih oceana, velikim burnjakom i albatrosom. Obje su ptice izuzetni letači na velike udaljenosti. Albatros lutalica ima najveći raspon krila i sposobnost da preleti čak 800 km u jednom danu!

Populacije pingvina su u opadanju

I afrički pingvin i pingvin s Galapagosa doživjeli su tako brz pad populacije posljednjih godina da se smatraju ugroženima. Deset vrsta pingvina navedeno je kao ranjivo ili ugroženo na Crvenom popisu IUCN-a, što pingvine čini drugom najugroženijom skupinom ptica na svijetu nakon albatrosa.

smiješni pingvini
Skupina Moseleyjevih pingvina koji su klasificirani kao ugrožena vrsta