Gejzir – ljepota iz dubine zemlje i 16 najpoznatijih

Gejziri, prirodni fenomeni koji se javljaju širom svijeta, intrigiraju i oduševljavaju ljude već stoljećima. Ovi izvori vode iznenada eruptiraju, stvarajući spektakularne prizore mlazeva pare i vode koji izranjaju iz dubina Zemlje. Oni su jedinstvena kombinacija estetike, pokreta i zvuka, i pružaju nam nevjerojatno iskustvo koje nećemo brzo zaboraviti.

Prvi dokumentirani gejziri nalaze se na Islandu, a otkriveni su tijekom 13. stoljeća. Riječ je o gejzirima Geysir i Strokkur. 

Uz Island je vezan i zanimljiv mit o gejzirima. Prema legendi, na Islandu je živio zmaj koji je terorizirao lokalno stanovništvo. Ljudi su bili prestravljeni i molili su za pomoć. Tada je jedan hrabar junak došao na ideju da namami zmaja i baci ga u dubine Zemlje. 

Nakon što je uspio u svom naumu, iz dubina su počeli izbijati vodeni mlazovi i nastali su gejziri koje danas poznajemo. Prema legendi, gejziri su zapravo vreli mlazovi vode koji izlaze iz tijela zmaja koji je zauvijek zarobljen ispod zemlje.

kako izgleda gejzir
FOTO: SHUTTERSTOCK

Što je gejzir?

Gejzir je prirodni fenomen koji se javlja kada podzemne vode, zagrijane geotermalnom energijom, eruptiraju iz zemlje u obliku vodene fontane.  Gejziri su relativno rijedak fenomen. Iako nema točnog broja, procjenjuje se da postoji oko 1.000 aktivnih gejzira širom svijeta. 

Većina gejzira nalazi se u nekoliko regija s geotermalnom aktivnošću, kao što su Island, Sjedinjene Američke Države Čile i neke druge zemlje. Svaki gejzir ima svoje specifične karakteristike i erupcijski obrazac, što ih čini jedinstvenim prirodnim fenomenima.

Kako nastaje gejzir?

Stvaranje gejzira uključuje nekoliko ključnih elemenata.

Prvo, potrebno je postojanje izvora tople vode.To je rezultat geotermalnih aktivnosti u kojima se podzemne vode zagrijavaju zbog kontakta s vrućim stijenama ili magmom duboko ispod površine Zemlje.

Drugo, gejzir mora imati sustav cijevi ili kanala koji vodi do površine. Ovaj sustav je često formiran od poroznih stijena poput vapnenca, koji omogućuje prolazak vode prema gore.

Gejzir mora imati i rezervoar vode koji se nalazi ispod površine. Ovaj rezervoar se puni toplom vodom koja se skuplja iz podzemnih izvora.

Konačno, gejzir eruptira kada se voda u rezervoaru zagrije dovoljno da stvori pritisak i pretvori se u paru. Kada pritisak postane prevelik, vodena fontana eruptira iz gejzira prema gore, izbacujući vodu i paru visoko u zrak.

Važno je napomenuti da je svaki gejzir jedinstven i ima svoj vlastiti obrazac erupcija. Neki su redoviti i eruptiraju u unaprijed predvidivim intervalima, poput čuvenog gejzira Old Faithful u Nacionalnom parku Yellowstone. Drugi mogu imati nepredvidive erupcije, koje se mogu događati nepravilno ili s većim ili manjim razmacima između njih.

10 zanimljivosti o gejzirima

1. Najviši gejzir na svijetu je “Steamboat” i nalazi se u Nacionalnom parku Yellowstone, SAD. Njegova erupcija može doseći visinu od 90 metara.

2. Gejziri se najčešće nalaze u područjima geotermalne aktivnosti, kao što su Island, SAD, Novi Zeland i Čile.

3. Riječ “gejzir” potječe iz Islandskog jezika, gdje znači “prsnuti u vis”, a ujedno je i ime jednog islandskog gejzira.

4. Eruptivni ciklus gejzira može se mijenjati tijekom vremena. Neke erupcije mogu biti predvidive, dok druge mogu postati manje redovite ili prestati potpuno.

5. Voda iz gejzira može doseći vrlo visoke temperature, često preko 100 °C.

6. Gejziri mogu ispuštati različite minerale i kemijske spojeve, što stvara šarene naslage na okolnom području.

7. Gejziri mogu biti dom za razne mikroorganizme, poput termofilnih bakterija, koje se prilagođavaju ekstremnim uvjetima.

8. Veliki gejziri mogu potrošiti ogromne količine vode tijekom svake erupcije, što ih čini važnim izvorima za očuvanje vodnih ekosustava.

9. Gejziri mogu biti inspiracija za umjetnost, književnost i mitologiju. Mnoge kulture imaju mitove i legende povezane s tim prirodnim fenomenom.

10. Gejziri su popularne turističke atrakcije, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta. Promatranje erupcija gejzira može biti fascinantan i spektakularan prizor.

Koji su najpoznatiji gejziri na svijetu? 

Svaki gejzir je privlačan na svoj način, ali neki se ističu svojim posebnostima i prirodom oko njih. U nastavku pročitajte gdje se nalaze najposjećeniji gejziri i zbog čega su toliko popularni.

1. Old Faithful, SAD

Smješten u Nacionalnom parku Yellowstone, SAD, Old Faithful je jedan od najpoznatijih gejzira na svijetu. Eruptira svakih 45-125 minuta, izbacujući vodu i paru visoko u zrak. 

Njegove erupcije su predvidive i traju oko 1,5 do 5 minuta. Prosječna visina erupcije je oko 32 metra. Old Faithful privlači veliki broj posjetitelja zbog svoje pouzdanosti i spektakularnih erupcija.

2. Strokkur, Island

Smješten u dolini Haukadalur na Islandu, Strokkur je jedan od najaktivnijih gejzira na svijetu. Eruptira svakih 6-10 minuta, izbacujući vodu u visinu od 15-20 metara. 

gejzir Strokkur
FOTO: SHUTTERSTOCK

Strokkurova erupcija je brza i impresivna, stvarajući velike vodene stupove koji se dižu iznad okolnog krajolika. To ga čini popularnom atrakcijom među posjetiteljima koji posjećuju Island.

3. Grand Prismatic Spring, SAD

Grand Prismatic Spring se nalazi u Nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u. Iako nije gejzir u tradicionalnom smislu, to je najveći vrući izvor u SAD-u i jedan od najvećih na svijetu. 

Njegova voda je intenzivnih šarenih boja, koje variraju od plave do zelene, žute i crvene. To je rezultat mikroorganizama koji žive u termalnim bazenima, a svaka boja predstavlja različite vrste mikroba koje se prilagođavaju različitim temperaturama vode.

4. Gejzir Fly, Island

Gejzir Fly je smješten u Nacionalnom parku Gejzir na Islandu. Bio je jedan od najaktivnijih gejzira u parku, ali posljednjih godina njegove erupcije su postale manje redovne. 

gejzir Fly
FOTO: SHUTTERSTOCK

Ipak, Fly i dalje privlači posjetitelje svojim impresivnim erupcijama koje mogu doseći visine od 80 metara. Okolina gejzira Fly je prekrasna, okružena drugim termalnim oblicima kao što su termalni izvori i bazeni, čineći ga atraktivnim odredištem za turiste.

5. Gejzir Pohutu, Novi Zeland

Smješten u Thermal Wonderlandu u Rotorua, na Novom Zelandu, Pohutu je jedan od najvećih aktivnih gejzira na svijetu. Eruptira nekoliko puta dnevno, dosežući visinu od 30 metara ili više. 

Pohutu Geyser je poznat po svojim impresivnim i kontinuiranim erupcijama koje mogu trajati do 20 minuta. Također je okružen drugim termalnim atrakcijama kao što su blatni bazeni, čineći ga popularnom turističkom destinacijom.

6. Great Fountain,  SAD

Gejzir Great Fountain smješten u Nacionalnom parku Yellowstone je jedan od najvećih i najljepših gejzira u parku. Ima visoke i spektakularne erupcije koje mogu doseći visinu od 30-60 metara. 

Erupcije ovog gejzira mogu trajati od 1 do 2 sata. Jedinstvena značajka Great Fountain Geysera je da ima prekrasan bazen oko sebe, koji je obložen termalnim oblicima i stijenama, stvarajući slikovit prizor.

7. Gejzir Castle, SAD

Gejzir Castle je jedan od atrakcija Nacionalnog parka Yellowstone, SAD. Iako je erupcija ovog gejzira rijetka, njegova arhitektura je impresivna. Smatra se da je nekada imao oblik srednjovjekovnog dvorca, koji se s vremenom promijenio zbog erozije. Voda koja izlazi iz Gejzira Castle je obično vrlo vruća i ima bogatu mineralnu prisutnost.

gejzir Castle
FOTO: SHUTTERSTOCK

8. Beowulf, SAD

Beowulf gejzir je smješten u Nacionalnom parku Yellowstone, SAD. Iako nije jedan od najvećih gejzira u parku, ima jednu posebnu karakteristiku: eruptira iz male rupe na zemlji ali izbacuje vodu i paru visoko u zrak. Njegova erupcija je kratka, ali impresivna. 

Beowulf privlači posjetitelje zbog svoje jedinstvenosti i prilike da svjedoče malom, ali energičnom geotermalnom fenomenu.

9. Norris Geyser Basin, SAD

Norris Geyser Basin je jedno od geotermalnih područja u Nacionalnom parku Yellowstone, SAD. Ovo područje obuhvaća nekoliko gejzira i termalnih izvora. 

gejzir Norris
FOTO: SHUTTERSTOCK

Gejziri poput Steamboat i Echinus su posebno atraktivni. Norris Geyser Basin je također poznat po svojim termalnim bazenima i šarenim mikrobnim tepisima koji oblažu tlo oko geotermalnih oblika.

10. Gejzir Tatio, Čile

Gejzir Tatio se nalazi u Atacama pustinji u Čileu. Ovaj gejzir je jedan od najviših gejzira na svijetu, dostižući visinu od oko 10 metara. Voda iz gejzira Tatio je iznimno vruća, često preko 85 °C. 

Ono što čini ovaj gejzir posebnim je njegova lokacija u slikovitom okruženju planina i pustinje, pružajući jedinstvenu kombinaciju prirode i geotermalne aktivnosti.

11. Sol de Mañana, Bolivija

Smješten u Salar de Uyuni, najvećoj slanoj pustinji u Boliviji, Sol de Mañana je jedan od najfascinantnijih gejzira u Južnoj Americi. Njegove erupcije proizvode mješavinu vode, pare i sumpornih plinova, stvarajući spektakularne prizore. Ovo područje je također poznato po vrelim termalnim izvorima i blatu koje se nalaze u njegovoj blizini.

12. Gejzir Shikotsu, Japan

Smješten na otoku Hokkaido u Japanu, gejzir Shikotsu je prirodno čudo koje plijeni pažnju posjetitelja. Ovaj gejzir eruptira s visokim stupovima vode, koji se dižu u zrak i stvaraju impozantne prizore. Okružen je prekrasnim istoimenim jezerom, što dodatno pojačava njegovu privlačnost i ljepotu.

13. Gejzir Chinoike Jigoku, Japan

Smješten u regiji Beppu u Japanu, Chinoike Jigoku je poznat po svojoj unikatnoj crvenoj boji vode koju emitira tijekom erupcija. Ova crvena boja potječe od visokog sadržaja željeza i drugih minerala u vodi. Osim gejzira, ovaj dio Beppua poznat je po brojnim drugim termalnim izvorima i prirodnim ljepotama.

14. Gejzir Haukadalur, Island

Smješten u Haukadaluru na Islandu, gejzir Haukadalur je jedno od najpoznatijih geotermalnih područja na svijetu, ali ne radi se o tipu topline koji dovodi prirodu u opasnost. Poznat je po svom najslavnijem gejziru, Geysir, koji je zapravo dao ime svim drugim gejzirima. 

Ima nepravilan erupcijski ciklus, ali kada eruptira, ispaljuje vodu i paru u visinu do 70 metara. U blizini se nalazi još jedan popularan gejzir, Strokkur, koji eruptira otprilike svakih 10 minuta, pružajući posjetiteljima priliku za promatranje ovog prirodnog čuda.

15. Gejzir Steamboat, SAD

Smješten u Nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u, gejzir Steamboat je jedan od najvećih i najmoćnijih gejzira na svijetu. Njegove erupcije mogu doseći visinu od preko 90 metara, a može trajati od nekoliko minuta do nekoliko sati. Ovo je izvanredno iskustvo za posjetitelje koji mogu svjedočiti snazi i ljepoti prirode.

16. Dolina gejzira, Rusija

Svakako moramo spomenuti i jedinstveno mjesto na poluotoku Kamčatki u Rusiji, a to je Dolina gejzira, jedno od najvećih geotermalnih područja na svijetu. To je zapanjujući krajolik s više od 90 gejzira, vrela i termalnih izvora koji se protežu u dužini od oko 6 kilometara. Ovo jedinstveno mjesto je zaštićeno kao prirodni rezervat i dom je rijetke flore i faune.