Tko je taj jazavac? 10 činjenica o jazavcu

jazavac

Jazavac je po mnogočemu vaš tipičan susjed: ima veliku obitelj, još veći apetit, gizdav je i krupan, održava odnose s rođacima i udružuje se s opasnim igračima zbog vlastite koristi.

Jazavci su dobro umrežen šumski klan, često generacijama žive u istoj jazbini koju proširuju po potrebi, i uspješni su u postavljanju dobro utabanih staza kroz šikaru koje će pomoći potomcima da se lakše proguraju kroz svijet.

Sa svojim karakterističnim licem s crnim i bijelim prugama, sivim krznom i kratkim krznenim repom, jazavac ne izgleda kao nijedan drugi sisavac. Zdepasta, snažno građena stvorenja, obično teže 10-12 kg, s duljinom tijela od oko 90 cm.

Od njihove složene gradnje tunela do zanimljivih strategija lova, saznajte više o nedostižnom jazavcu.

Postoji 8 vrsta jazavaca

Jazavci su članovi obitelji Mustelidae, koja također uključuje tvorove, vidre, lasice i kune. Pronađeni na svim kontinentima s izuzetkom Južne Amerike, Antarktike i Australije, postoji 8 vrsta jazavaca smještenih u tri potporodice: Melinae (jazavci Europe i Azije), Mellivorinae (medojedni jazavac) i Taxideinae (američki jazavac). Najveći je europski ili euroazijski jazavac, a najmanji je kineski tvor jazavac.

Jazavac se javlja u gotovo cijeloj Europi, a nema ga samo na krajnjem sjeveru Skandinavije i na mediteranskim otocima kao što su Korzika, Sardinija i Sicilija. Na istoku se nalazi u Turskoj, Izraelu, Libanonu, Siriji, Iraku, sjevernom Iranu i Afganistanu. Također se javlja u planinama Kavkaza i zapadnim dijelovima Rusije, sve do rijeke Volge na istok.

Jazavci su najpoznatiji po svojim prugastim licima i debelim tijelima, ali nisu svi jazavci jednaki. Najmanji jazavci više liče na lasicu s vitkim tijelom, dok oni najveći imaju tradicionalno zdepasto tijelo i kratke noge.

Grad jazavaca! Euroazijski jazavac živi u skupinama u mreži jazbina

Ako ste ikad naletjeli na veće količine malih rupa zatvorenih hrpama lišća i sijena, možda ste pronašli Jazavčev grad! Najveći među vrstama jazavca, euroazijski jazavci su i najdruželjubiviji.

Za razliku od usamljenijih američkih jazavaca, većina euroazijskih jazavaca živi u skupinama od dvije do 15 jedinki. Društveno ponašanje uvelike je diktirano dostupnošću hrane i gustoćom populacije jazavca. U nedostatku hrane jazavci postaju neovisniji. Međutim, kada su resursi u izobilju, euroazijski jazavci rado ih dijele. Jedinke koje žive u područjima s ukupno nižom populacijom imaju tendenciju da žive odvojeno, za razliku od onih u gusto naseljenim područjima, gdje jazavci često dijele svoje jazbine i druge resurse.

Euroazijski jazavci dijele svoje jazbine s mnogo različitih životinja

Čini se da su jazavci izvođači radova, graditelji i posjednici njihovih složenih jazbina. Jazavci su izvrsni kopači. Istraživačka skupina u sjevernoj i središnjoj Italiji proučavala je tko živi u jazbinama 24 različite “obitelji” jazavca. Ne uznemirujući životinje, koristili su se kamerom kako bi vidjeli tko se uselio u podzemne tunele.

Tijekom trogodišnjeg istraživanja istraživači su otkrili da su jazavci dopustili da u njihovim jazbinama sklonište pronađe čak osam različitih vrsta! Među životinjama su bili dikobrazi, lisice, kuna bjelica, kuna zlatica, šumski miš, smeđi štakor i nutrija (močvarni štakor). Zec je imao dugoročni najam i uselio se za stalno. Kakav nevjerojatan podzemni grad!

jazavac životinja
Jazavci njeguju dobrosusjedske odnose i slažu se s većinom životinja, u većini situacija. Izvor: Shutterstock

Neke jazbine jazavaca stare su više od 100 godina

Složen skup tunela i jazbina koje su stvorili euroazijski jazavci prenosi se s generacije na generaciju. Zbog svog rada potrebnog za izgradnju naselja i velikog broja drugih životinja koje se oslanjaju na jazbine, jazavci ih nastavljaju koristiti i dopuštaju svojim potomcima da ih koriste.

U nekim slučajevima, jazavci preuređuju i nadograđuju postojeće tunele kako bi se prilagodili rastućim obiteljima.

U Sjevernoj Americi jazavac ima opako društvo

Jazavci imaju jedinstven krug prijatelja koji uključuje velike životinje. Američki jazavci obično su usamljene životinje, ali spremni su raditi zajedno s drugim životinjama ako im to koristi. Takav je slučaj s kojotima. Brzonogi pas i krupni jazavac često rade zajedno kako bi povećali izglede da ugrabe obrok.

Iako se čini malo vjerojatnim uparivanje, povezanost kojota i jazavca dobro funkcionira za obje vrste. Kojot donosi brzinu i sposoban je loviti plijen u bijegu, dok jazavac sprječava da se namjeravani plijen sakrije u svojim tunelima. Svakodnevni plijen uključuje vjeverice, prerijske pse ili bilo što drugo što se voli zakopavati.

Jazavac će bez problema slistiti ježa, ali i tele

Jazavci su svejedi, što znači da jedu širok raspon hrane. Općenito noćne životinje, jazavci uglavnom traže hranu tijekom večernjih sati. Jazavci se generalno smatraju mesožderima, loveći male sisavce poput gofova, vjeverica, ptica, guštera i insekata. Neke vrste, poput euroazijskog jazavca, preferiraju gliste, ali također jedu zečeve i – ježeve. Drugi, poput kineskog tvora jazavca, svejedi su koji jedu raznovrsno voće i biljke uz svoju primarnu ishranu glistama, kukcima i vodozemcima.

Otprilike 80% prehrane euroazijskog jazavca čine gliste – mogu ih pojesti stotine u jednoj noći – ali također jedu puževe i druge beskralješnjake. Voće je također uključeno u jazavčevu prehranu, uključujući kruške, jabuke, šljive i bobice bazge. Grmovi bazge često se mogu naći kako rastu u blizini naselja jazavca.

Jazavci su trenutno jedni od najvećih predatora ježeva, iako to nije uvijek bio slučaj. Stoljećima jazavci i ježevi mirno žive zajedno. Međutim, s klimatskim promjenama, krčenjem šuma i promjenama u životnim staništima, jazavci su počeli loviti ježeve radi hrane.To je djelomično zbog činjenice da sada ježevi imaju manje mjesta gdje se mogu sakriti, a i staništa im se u sve većoj mjeri preklapaju.

Također, jazavci su jedne od rijetkih životinja koje su dovoljno snažne da razmotaju ježa iz njegovog obrambenog skupljanja u kuglu. Jazavac će pojesti ježa tako što ga pritisne na pod s trbuhom gore, i nahrani se ne dirajući ježeve bodlje.

Poznato je da jazavci čuvaju hranu u svojim jazbinama, ali promatranja ovog ponašanja u divljini su ograničena. Godine 2016. znanstvenici sa Sveučilišta Utah testirali su ponašanje američkih jazavaca kako bi utvrdili hoće li pokušati sakriti životinje veće od sebe. Istraživači su postavili kamere i ostavili dva mrtva teleta u pustinji. Dva su jazavca tijekom nekoliko dana neovisno zakopavala lešine životinja. Gradili su si i jazbine u kojima su spavali pored zakopanih životinja. Podvig je bio posebno impresivan, jer je telad bila tri do četiri puta teža od jazavaca.

Jazavci zimi spavaju dugo, ali ne spavaju zimski san

Jazavci se “ojačaju” u jesen pripremajući se za zimske mjesece. Oni ne spavaju zimski san već dugo spavaju kako bi sačuvali energiju. Žive od tjelesne masnoće koju nakupe u jesen.

A energije im definitivno treba, pošto jazavac neće prezati od ulaženja u sukob s puno većom životinjom, poput vuka, kojota ili medvjeda – ako osjeti da mu je ugrožen život ili da je mladunčad u opasnosti. Na kraće staze, jazavac može potrčati brzinom od 25-30 kilometara na sat.

Tvor jazavci su najmanji

Dok je najuobičajenija slika jazavca velika i zdepasta životinja, najmanji od jazavaca – jazavac tvor iz potporodice Helictidinae – malo sliči svojim većim rođacima. Najveći jazavac, euroazijski jazavac, dug je često više od pola metra i može težiti čak 16 kilograma, dok su tvor jazavci dugi manje od pola metra, a teže tek 3 kilograma. Kineski tvor jazavac je najmanji, s kilažom od 1-2 kilograma.

Postoji pet vrsta tvor jazavaca, uključujući bornejskog, kineskog, javanskog, burmanskog i vijetnamskog tvora jazavca. Iako žive u jazbinama, ne kreću se isključivo po tlu. Kineski tvor jazavac snažan je penjač koji koristi svoju vještinu za branje plodova s drveća. Neki, poput javanskog tvora jazavca, zauzimaju rupe drugih životinja umjesto da kopaju vlastite.

jazavac činjenice
Tvor jazavac je najmanja potporodica jazavca. Izvor: Shutterstock

Neke vrste jazavaca su ugrožene

Dok se većina vrsta jazavca ne smatra ugroženom, svinjski jazavac je ranjiv , a bornejski tvor jazavac je ugrožen.

Pronađen samo na Borneu, bornejski tvor jazavac ima opadajuću populaciju i ugrožen je. Najveća prijetnja bornejskom tvoru jazavcu je njegova ranjivost na katastrofalne događaje zbog malog raspona staništa unutar jedne šume. Očekuje se da će klimatske promjene također imati negativan učinak na tvora i jazavca, kao i na druge vrste na sličnim nadmorskim visinama u šumi.

Svinjski jazavac ima opadajuću populaciju u svom arealu koji uključuje Bangladeš, Kambodžu, Indiju, Laos, Mianmar, Tajland i Vijetnam. Lov na svinjskog jazavca za hranu uvelike je odgovoran za pad populacije. Ostali čimbenici koji doprinose uključuju smanjenje i fragmentaciju prirodnog staništa i poljoprivredne promjene. Veliki jazavac je zaštićena vrsta u Tajlandu, Bangladešu i Indiji.

Kako uočiti jazavca u šumi?

Jazavci su isključivo noćne životinje i vrlo su oprezni prema ljudima. Slijedite naše savjete za uočavanje kako biste imali najbolje šanse da ih uočite.

  • Doba dana/doba u godini: Jazavci su noćne životinje i rijetko se mogu vidjeti danju. Za vrijeme toplog ljeta mogu izaći iz jazbine malo prije zalaska sunca.
  • Jazbine: Jedan od najboljih načina da uočite jazavca je pronaći ulaz u jazbinu i tiho pričekati da se stanovnici pojave, obično u sumrak. Postavite se niz vjetar ako je moguće, jer ćete tako spriječiti da vas jazavac uoči putem mirisa. Uvijek održavajte razmak dok promatrate jazavca jer su to sramežljive životinje i protuzakonito je uznemiravati ih.
  • Tragovi: Pripazite na tragove jazavca kada posjećujete šumu – mogli bi vas odvesti do Jazavčevog grada! Otisci jazavca prilično su prepoznatljivi: imaju jastučiće u obliku bubrega, pet prstiju usmjerenih prema gore i duge pandže.
  • Izmet: jazavci često odlažu svoj izmet u zajedničkim prostorima poznatim kao nužnici. Nužnici se često nalaze na granici između teritorija različitih skupina. Pazite na područja s iskopanim tlom i izmetom koji se nalazi u malim rupama. Pošto jazavci vole jesti bazgine bobice, često se oko njihovih nužnika mogu pronaći mlada stabla bazge, kao i kopriva koja uspijeva na tlu bogatom dušikom.
jazavac u hrvatskoj
Otisak jazavčeve šape je vrlo prepoznatljiv zbog dugih kandži. Izvor: Shutterstock