Upoznajte Jonsko more: 10 zanimljivih činjenica

Jonsko more

Jonsko more je izduženi zaliv Sredozemnog mora. Leži južno od Jadranskog mora i okružen je južnom Italijom, obalom Kalabrije, Sicilijom i poluotokom Salento na zapadu. Sa sjeverne strane omeđen je južnim dijelom Albanije, zapadnom Apulijom i zapadnom obalom Grčke, zajedno s Peloponezom.

Nekad su ga antički pisci smatrali dijelom Jadranskog mora; međutim, sada se na njega gleda kao na odvojeno vodeno tijelo. Otrantski tjesnac ga povezuje s Jadranskim morem, dok ga Mesinski tjesnac povezuje s Tirenskim morem.

Zbog raznolikih okolnih krajolika, Jonsko more je bogato kisikom i puno života. U ovim vodama živi impresivna raznolikost riba, vodozemaca, malih i velikih kitova, uključujući nekoliko vrsta kitova i dupina. Ironično, takozvani obični dupin već je mnogo godina ugrožena vrsta, uz zabrinjavajuće smanjenje populacije u Jonskom moru. Jonsko more također je omiljeno mjesto za glavate želve i sredozemne medvjedice.

Jonsko more je stanište glavatih želvi, morskih kornjača koje se mogu naći i na Jadranu. Izvor: Shutterstock

Ljudske aktivnosti uzrokovale su veliki pad populacija mnogih od ovih vrsta tijekom posljednjih desetljeća, ali srećom postoje organizacije koje rade na poboljšanju izgleda za njihovo očuvanje i zaštitu.

Jonsko more je fascinantno u mnogim aspektima. U nastavku pročitajte 10 zapanjujućih činjenica o Jonskom moru.

Ime mu potječe iz starogrčkih legendi

Izraz “jonski” potječe od grčke riječi Ionios, čija etimologija nije poznata. Međutim, starogrčki autori poput Eshila povezivali su ga s legendom o bogu Lou. Stoga je pridjev Ionios korišten kao epitet za mora i oceane jer je Lo plivao preko olujnih voda.

Oksfordski rječnik sugerira da bi ime moglo biti preuzeto od Jonjana, skupine pomorskih zajednica koje su plovile na zapad. Grčka mitologija puna je narativa o legendarnim osobama i mitovima koji se tiču imenovanja Jonskog mora. Prema jednoj verziji, Jonije je bio voljeni sin boga Adrije, eponim za Jadransko more.

Druga legenda kaže da ime potječe od ilirskog vladara Jonija, rodom s Visa, koji je vjerojatno polovicom 4. stoljeća pr. n. e. svoju vlast proširio i na neke grčke gradove na Jadranu. Poznat je na osnovi niza emisija kovanoga novca s njegovim imenom i likom muškarca koji nije uvijek jednako prikazan. Jonije je prema predaji bio Dyrrhachusov sin, kojeg su izdala njegova braća. Bog Heraklo mu je došao u pomoć, ali je greškom ubio Jonija. Njegovo tijelo je položeno u more, koje je tada nazvano Jonsko more, njemu u čast.

Jonsko more nastalo je tijekom mezozoika, prije 252-60 milijuna godina

Prema istraživanjima, morsko dno Sredozemnog mora sastoji se od starih mezozojskih bazena, preostalih ostataka oceana Tetis i relativno nedavnih stražnjih lučnih bazena koji obuhvaćaju doba neogena. Jonski bazen jedan je od ostataka Tetije. Širok je 351 kilometar i dugačak 600 kilometara, a dubina vode mu je tri do četiri kilometra.

Bazen leži usred kontinentalnih platformi Sjeverne Afrike, Malteško-Hiblejske visoravni, Kalabrijskog luka i Helenida. Brojne seizmičke studije provedene na Jonskom morskom dnu od 1970-ih zaključile su prisutnost vrlo tanke kore, u rasponu od 11 do 17 km, uključujući debelu hrpu sedimenta.

Međutim, nedavna otkrića bila su nedvosmislena u pogledu karaktera kore. Iako geofizički dokazi upućuju na stari oceanski bazen, stručnjaci su podijeljeni oko njegove prirode. Neki podržavaju oceansko podrijetlo morskog dna, dok drugi podržavaju kontinentalno podrijetlo jonske kore. Značajniji dokazi u budućnosti mogli bi riješiti ovu enigmu.

Ambracijski zaljev jedan je od najvećih zaljeva Jonskog mora

Mnogi zaljevi i tjesnaci nalaze se u Jonskom moru. Ambracijski zaljev, također poznat kao zaljev Arta ili Actium, pa čak i zaljev Amvrakikos, najveći je zaljev Jonskog mora. Leži u sjeverozapadnoj Grčkoj i dugačak je 40 km, a širok 15 km. Gradovi Preveza, Vonica i Amfilohija leže na njegovoj obali.

Ambracijski zaljev je plitak i okružen je močvarama na sjevernom ulazu. Rijeke Arta i Louros ulijevaju se u vodeno tijelo, čineći ga toplijim i manje slanim od Jonskog mora. Njegove vode obiluju sivim ciplom, listom, jeguljama i lokalnom vrstom račića. U lagunama se mogu vidjeti mnoge morske ptice, uključujući veličanstvene dupine i morske kornjače.

Kefalonija je najveća od svih Jonskih otoka

Svi veći otoci koje okružuje Jonsko more nalaze se u istočnom dijelu mora i njima upravlja Grčka. Zauzimaju ukupnu površinu od 2307 četvornih kilometara i uključuju otoke Kitera, Itaka, Zakintos, Paksos i Kefaloniju.

Kefalonija je najveći otok koji se nalazi u zapadnoj Grčkoj. Šesti je po veličini otok u Grčkoj i zasebna regionalna cjelina regije Jonskih otoka. Glavni grad Kefalonije je Argostoli.

Otok Kefalonija prostire se na 773 četvorna kilometra i nalazi se u srcu potresne zone. Brojna manja podrhtavanja javljaju se svake godine. Posljednji veći potres zabilježen je 1953. godine. Uništio je sva naselja na otoku osim Fiskarda na sjeveru.

Krf je mali grčki otok poznat po svojoj bogatoj kulturnoj baštini i tradicijama koje datiraju još iz grčke civilizacije. Taj je otok mjesto drevnih bitaka i srednjovjekovnih ratova. Bio je to jedan od bedema koji je uspješno odbijao osmanske osvajačke pokušaje i ostao jedno od najutvrđenijih naselja u 18. stoljeću.

Otok Itaka poistovjećuje se s Homerovom Itakom, domom Odiseja, protagonista njegovog poznatog djela Odiseja.

Selo Assos na Kefaloniji, otoku kojeg okružuje Jonsko more u Grčkoj. Izvor: Shutterstock

Jonsko more ima toplu i vlažnu klimu

S obzirom na svoj zemljopisni položaj, Jonsko more ima sredozemnu klimu s toplim i sunčanim ljetima i blagim, kišovitim zimama. Jonski otoci izvan su dosega etezija, suhih sjeverozapadnih vjetrova koji ljeti pušu u istočnom Sredozemlju. No, ljeti još uvijek postaje vruće, s maksimalnim temperaturama od 35 do 36 stupnjeva Celzijevih, pa čak i do 40 stupnjeva Celzijevih. Vedro nebo i jarko sunce karakteristike su proljetne sezone koja traje mjesec dana.

Neki dani mogu biti hladni zimi kada hladan vjetar puše sa sjevera, iako je ekstremno hladno vrijeme rijetko. Gotovo da ne pada snijeg ili se smrzava; međutim, snježne padaline padaju u unutrašnjosti otoka, na brdima i planinama.

Oborine su obilne, osobito od listopada do ožujka, i obično prelaze 800 milimetara godišnje. To je zato što su otoci izloženi južnim i zapadnim vjetrovima. Ljeti ne pada kiša, kao što se općenito očekuje u mediteranskim regijama.

Temperatura vode u blizini Jonskih otoka visoka je od srpnja do rujna, što je čini savršenom za plivanje, ronjenje i druge morske aktivnosti. U lipnju vrijeme postaje ugodno jer temperature dosežu 22 do 24 stupnja Celzijusa.

Najbolje vrijeme za posjet otocima je od lipnja do kolovoza, jer ljeto traje duže na južnim otocima Kefaloniji, Zakintosu i Kitiri.

Najdublja točka Sredozemnog mora nalazi se u Jonskom moru

Calypso je najdublja točka Sredozemnog mora, smještena u Jonskom moru s dubinom od 5267 metara. Nalazi se u Helenskom rovu, oko 62,6 kilometara jugozapadno od Pilosa u Grčkoj.

Prvo spuštanje s ljudskom posadom u Calypso zabilježeno je 27. rujna 1965. Tri pomorca, naime kapetan Gerard Huet de Froberville, Charles L. Drake i Henri Germain Deleuze, dosegli su najveću dubinu od 5110 m u svom francuskom batiskafu Archimedeu.

U siječnju 2020. Caladan Oceanic započeo je svoju drugu godinu dubokog ronjenja s vozilom za duboko uranjanje Limiting Factor, kojim je upravljao Victor Vescovo. Prva ronjenja u sezoni 2020. započela su zaronima s francuskom podmornicom Minerve u Sredozemnom moru 1. i 2. veljače 2020., a drugi su se zaroni s posadom spustili u Calypso Deep.

Dana 10. veljače 2020. Victor Vescovo i princ Albert II od Monaka dosegli su dno Calypso Deep na novo izračunatoj dubini od 5.109 m koristeći više senzora za izravno mjerenje. Ekspedicija 2020. potvrdila je da je francuska misija 1965. zapravo dosegla najdublju točku Sredozemnog mora, što do ove točke nije bilo potvrđeno.

Jonsko more načičkano je brojnim trgovačkim i putničkim lukama

Više od 10 važnih luka nalazi se na obali Jonskog mora. Na zapadnoj obali su objekti Sirakuze, Messine i Katanije. Sjeverna obala je prošarana Tarantom, Sarandom i Himarom. Luke Kerkyra, Parga, Preveza, Patra, Pilos, Igumenica i Astakos smještene su na istočnim obalama Jonskog mora.

Messina je ključna luka Jonskog mora smještena na sjeveroistoku Sicilije. Može primiti opći i rasuti teret zajedno s krstarenjima, automobilima, tračnicama, trajektima i putnicima. Njen glavni izvoz uključuje voće, vino, sumpor i svilu. U luci se godišnje pretovari više od 8.000.000 tona tereta i preko 300.000 putnika.

Preveza je blizu zaljeva Amvrakikos u zapadnoj Grčkoj. Ima četiri gata s prosječnom dubinom od 13 metara. Prevozi razne predmete, uključujući soju, drvo, stočnu hranu, gnojiva, ulja, kukuruz, željezo, itd. Ribarski vez uz glavnu luku može lako primiti više od 50 plovila. Također ima marinu sa 120 vezova. Više od 210 brodova posjećuje luku svake godine.

Najveća istočna luka Italije, Katanija, ima gat u obliku slova S podijeljen na staru i novu luku s duljinom pristajanja od 3650 m i 17 vezova. Bavi se brodovima za kružna putovanja, RORO prijevoznicima, komercijalnim brodovima koji prevoze drvo, žitarice, ugljen, gnojiva, proizvode od željeza itd. U luci se godišnje pretovari oko 4.350.000 tona tereta i 18.000 TEU.

Mjesto brojnih bitaka i drevnih brodoloma

U Jonskom moru vodile su se mnoge pomorske bitke i okršaji između civilizacija Grčke i Rima. Jedna takva poznata bitka je bitka kod Akcija, koja se vodila između Marka Antonija i Oktavijana 31. godine p. n. e.

Jonsko more također je bogato brodolomima koji datiraju iz antičkog razdoblja do 20. stoljeća. Mnogi bojni brodovi svjetskog rata, jedrenjaci i trgovački brodovi kraljeva i gusara ležali su u dubinama Jonskog mora. Otprilike 11 od 36 poznatih brodoloma u regiji proučavano je pomoću morskih daljinskih detekcija te zračnih i satelitskih fotografija.

Osim toga, u nedavnoj prošlosti došlo je do mnogih zanimljivih otkrića. Na primjer, 2020. pomorski arheolozi sa Sveučilišta Patras otkrili su rimski teretni brod s amforama. Olupina broda Fiscardo nalazi se blizu sjeveroistočnog kraja otoka Kefalinija, oko dva kilometra od zaljeva Fiskardo.

Jonsko more je bogato bijelim morskim koraljima

Kao i Sredozemno more, Jonsko more je također bogato populacijom koralja, posebno bijelih morskih koralja, koji su najistaknutiji u njegovim vodama. Vrste bijelih koralja Lophelia pertusa i Madrepora oculata nalaze se u izobilju. Ostale žive vrste koralja uključuju solitarne vrste koralja Desmophyllum crista Galli i Stenocyathus vermiformis.

Prema istraživanjima, u Jonskom moru nalazi se više od 50 vrsta makroskopske flore. Vodeno tijelo je ispunjeno ribom koja se lovi za hranu, kao što su tuna, skuša, palamida, orada, cipal, sabljarka, kitovi, morski psi, tuljani, rakovi i škampi. Međutim, prekomjerni izlov ribe i onečišćenje plastikom značajni su problemi s kojima se suočava Jonsko more.

Glavno odredište za odmor

Jonsko more odašilje svoj poziv diljem svijeta kroz mnoge atraktivne plaže, odmarališta i odredišta za putovanja. Bijele pješčane plaže, maslinici i šume s pogledom na more savršeni su za opuštajući odmor. Jedno od takvih mjesta je plaža Mirtos i plaža Navagio.

Zalazak sunca na poznatoj plaži Myrtos na otoku Kefaloniji. Jonsko more, Grčka. Izvor: Shutterstock

Jedno od najposjećenijih odredišta na obali je grčko selo Paleokastritsa. Kaže se da je to mjesto gdje je Odiseja na obala izbacilo na obalu i gdje je upoznao svoju ljubavnicu Nausikaju u Homerovoj Odiseji. Mirno mjesto, posjećuju ga uglavnom zaljubljeni i tek vjenčani parovi – nešto poput našeg Mljeta, na kojem je Odisej po predaji ljubovao s nimfom Kalipsom.