Koliko su kriptovalute krive za klimatske promjene?

Tzv. ‘rudarenje’ potrebno da bi se dobila kriptovaluta zahtijeva ogromnu potrošnju električne energije i goruće je pitanje hoće li nas nova, digitalna vrsta valute, gurnuti dublje u globalno zatopljenje

Nekada je pojam rudarenja dozivao kod ljudi slike muškaraca prašnjavih lica koji su duboko pod zemljom mukotrpno udarali krampom kako bi izvadili ugljen, a katkad bi za to platili i svojim životima kad bi se rudnik urušio. Prijeti li cijelom čovječanstvu danas slična pogibelj zbog nove vrste rudarenja kojom se dobiva tzv. kriptovaluta, digitalna valuta koja nesumnjivo predstavlja dodatni faktor koji doprinosi klimatskim promjenama i zagađenju okoliša?

Kako i razni portali izvještavaju, valute poput Bitcoina (BTC) i etera, a zatim i mnoštva drugih koje su uslijedile, posljednjih su godina masovno porasle u vrijednosti, korisničkim bazama i dnevnim količinama transakcija. Kao decentralizirani token, kriptovalute su neovisne od banaka i sloboda koju time pružaju korisnicima njihova su najveća prednost. Zbog toga je, primjerice, samo cijena BTC-a tijekom 2021. porasla do čak 2000 posto! Međutim, da bi se stvorila kriptovaluta poput BTC-a potreban je proces zvan ‘rudarenje’, u kojem računala širom svijeta rješavaju složene matematičke probleme, zarađujući kriptovalutu kao nagradu. To pak zahtjeva potrošnju zapanjujuće količine električne energije. 

Neman koja proždire fosilna goriva 

Primjerice, godišnje se u svijetu samo za proizvodnju BTC-a potroši 132 teravata električne energije, što je jednako količini koju potroše države poput Švedske ili Argentine. Usporedbe radi, u odnosu na bezgotovinsko plaćanje, za dobivanje samo 1 jedinice BTC-a potroši se električne energije kao za obavljanje 821.419 transakcija Visa karticama! Problem je u tome što je izgaranje ugljena i drugih fosilnih goriva trenutno glavni izvor električne energije u cijelom svijetu, a ono stvara puno ugljičnog dioksida koji koji značajno doprinosi klimatskim promjenama i zagrijavanju zemljine atmosfere. Nizozemski BTC analitičar Alex De Vries smatra da i najefikasniji uređaji z ‘rudarenje’ troše barem 13 teravatnih sati električne energije, otprilike koliko i cijela Slovenija, a vjeruje i kako je većina takvih uređaja puno manje učinkovita te ‘guta’ puno više struje. Osim toga, vrlo brzo se pretvaraju u elektronički otpad što također opterećuje okoliš. Naime, ‘rudarenje’ se obavlja posebnim hardwareom koji zastarjeva za otprilike 1,5 godina. 

Nadalje, istraživači sa Sveučilišta u Cambridgeu otkrili su da se veliki dio ‘rudarenja’ odvija u Kini, gdje su pokrenuti masovni pogoni u ruralnim područjima u kojima je struja jeftina, a dolazi od neučinkovitih elektrana na ugljen koje ispuštaju previše ugljičnog dioksida. 

‘Rudarenje’ se okreće novim izvorima energije

U svoju obranu, ‘rudari’ su se počeli okretati novim strategijama kojima će ‘rudarenje’ učiniti manje ovisnim o ogromnim količinama energije. Svijetli primjer je startup HydroMiner sa sjedištem u Beču, koji je instalirao poslužitelje kriptovaluta u neiskorištenim hidroelektranama u Austriji i hladi ih koristeći alpske tokove kroz cjevovode. Isto tako, pojavljuju se i ‘rudari’ koji koriste solarnu energiju. Ohrabruju i podaci koje je prošle godine otkrila treća globalna studija Sveučilišta u Cambridgeu, kako čak 76 posto ‘rudara’ kriptovaluta koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora. Ova je brojka porasla za 60 posto u odnosu na istu studiju usporedne analize iz 2018. Očekuje se da će se ovaj trend nastaviti jer su obnovljivi izvori energije sve isplativiji i jeftiniji od fosilnih goriva.

Možda nije sve tako crno

Okretanje prema korištenju obnovljivih izvora energije za proizvodnju kriptovaluta daje nadu kako nas one ipak neće gurnuti dublje u globalno zatopljenje. A ohrabruje i pojava kriptovaluta poput Cardana, koji je navodno 4 milijuna puta energetski učinkovitiji od BTC-a, zahvaljujući tome što provjerava transakcije na temelju broja kovanica koje drži mrežni sudionik, a ne na osnovu računalne obrade. Cijela globalna mreža Cardana ne koristi više energije od velike obiteljske kuće, što nam se čini kao puno bolja alternativa BTC-u i sličnim kriptovalutama.