Kraljevski piton kao kućni ljubimac? Evo što trebate znati!

kraljevski piton

Ako mislite da bi kraljevski piton bio vaš idealni kućni ljubimac, trebali biste svakako pročitati ovaj vodič kako biste bili spremni za dobrodošlicu ovoj novoj životinji u svoju obitelj.

Već smo pisali o odabiru majmuna kao kućnog ljubimca, a sada ćemo istu temu posvetiti i kraljevskom pitonu.

Kraljevski piton: Neke osnove za početak

Kraljevski piton je neotrovna zmija koja potječe iz zapadne Afrike. Ove velike zmije lako mogu narasti i do 2 metra u zreloj dobi. Unatoč njihovoj velikoj i zastrašujućoj veličini, njihov blag temperament i mogućnost rukovanja čine ih prilično popularnim izborom među vlasnicima zmija. Ime ove vrste na engleskom je “ball phyton”, a dolazi od činjenice da se ova zmija sklupča u loptu kada je ugrožena ili uplašena. Naziv u latinskom, Python regius ili “kraljevski” piton, dolazi od dojma veličanstvenosti koji ovaj gmaz ostavlja svojim izgledom.

Najteži aspekt posjedovanja zmija je pokušaj postizanja odgovarajućih okolišnih uvjeta kako bi se osiguralo da vaš ljubimac napreduje. Budući da su gmazovi hladnokrvni, morat ćete se pobrinuti da temperatura bude prilično visoka. Preporučuje se normalan raspon od 35 stupnjeva Celzija za prostor za sunčanje u spremniku i 25 stupnjeva za hladnije područje. Vlažnost treba održavati negdje između 40% i 60% u normalnim uvjetima; ovu vlažnost treba povećati na 70% kada zmija počne skidati kožu.

Budući da postoji toliko mnogo opreme koju ćete morati nabaviti, uključujući spremnik, svjetla i podlogu, morat ćete izdvojiti popriličnu svotu novaca za početno ulaganje. Briga o kraljevskom pitonu također je svakodnevna obaveza koja će zahtijevati puno truda i rada. Morat ćete često provjeravati temperaturu i provjeriti jesu li potrebe vašeg ljubimca zadovoljene. S pozitivne strane, kraljevski piton može biti zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo za vlasnike kućnih ljubimaca koji žele nešto sasvim drugačije od uobičajenih ljubimaca poput psa ili mačke.

Pinstripe kraljevski piton je iznimno rijedak u divljini, ali je sve popularniji kao kućni ljubimac.

Stanište: Idealni terarij za kraljevskog pitona

Stanište kraljevskog pitona proteže se od zapadnoafričke obale do središnje Afrike. Većina uvezenih kraljevskih pitona dolazi iz zemalja Gane, Benina ili Toga.

Prvenstveno nastanjuju travnjake, šikare, savane i otvorene šume. Kraljevski pitoni također mogu živjeti u područjima čiju je prirodnu ravnotežu narušio čovjek, oko ljudskih stanova ili farmi. Obično ne nastanjuju prašume (ili druge guste šume), niti žive u pustinjama ili izrazito sušnim mjestima. Kraljevski pitoni većinu vremena provode u jazbinama glodavaca, koje im pružaju zaklon i umjerenu temperaturu.

Ako želite da vaš kraljevski piton napreduje, morate mu osigurati odgovarajuće stanište. Zapravo, velika većina bolesti i ozljeda koje zadese zatvorene kraljevske pitone proizlazi iz problema povezanih s predviđenim terarijem.

Ovdje možete pročitati neke osnove kako svom kraljevskom pitonu osigurati odgovarajuće stanište:

 • Vašem kraljevskom pitonu trebat će stanište koje osigurava oko pola kvadratnog metra prostora, ili kućište od 150 litara.
 • Visina terarija za kraljevskog pitona ne mora biti velika. Visina kućišta od pola metra obično će biti dovoljna.
 • Terariji, komercijalno proizvedeni kavezi za gmazove, plastične kutije i kućišta izrađena po narudžbi mogu pružiti prikladno stanište.
 • Bit će potrebno postaviti uređaje za grijanje kako biste stvorili toplinski gradijent u cijelom staništu.
 • Najtopliji dio staništa trebao bi biti oko 35 stupnjeva Celzija tijekom dana. Najhladniji dio staništa trebao bi biti oko 25 stupnjeva.
 • Možete koristiti svjetla kako biste lakše vidjeli svog kraljevskog pitona. Ali ambijentalno svjetlo koje ulazi u terarij pružit će svu svjetlost koju vaša zmija treba.
 • Vaše stanište će također trebati odgovarajuću podlogu. Novine, strugotine jasike, kora orhideje i malč od čempresa među najboljim su opcijama.
 • Vaš kraljevski piton trebat će barem jedan spremnik za skrivanje. Zapravo, dobra je praksa dati vašem ljubimcu nekoliko spremnika za skrivanje, uključujući i onaj koji sadrži vlagu.
 • U stanište svog loptastog pitona možete staviti prave ili umjetne biljke, ali to nije nužno.

Osim što ćete pripremiti stanište, također ćete ga morati održavati čistim. To znači obavljanje svakodnevnog čišćenja mjesta kako bi se uklonili urin, izmet ili komadići kože. Također ćete morati svakodnevno pratiti temperaturu, vlažnost i sigurnost ograđenog prostora.

Terarij kraljevskog pitona ima određene zahtjeve što se tiče veličine, temperature i vlažnosti.

Tekući troškovi: Što vam je potrebno za brigu o kraljevskom pitonu

Osim hrane i povremenih zamjenskih dijelova, tekući troškovi za kraljevskog pitona trebali bi biti relativno minimalni.

 • Smrznuti glodavci: Kraljevskog pitona morat ćete hraniti polu-uobičajenom hranom koja se sastoji isključivo od smrznutih glodavaca. Više o tome u nastavku teksta.
 • Supstrat: Važno je redovito mijenjati supstrat kako biste spriječili iritaciju kože i infekcije. Ako koristite podlogu od drveta ili papira, vjerojatno ćete je morati zamijeniti jednom tjedno.
 • Žarulje: Žarulje će se morati zamijeniti kada stare pregore.

Vježbanje i njega

Kraljevski pitoni ne zahtijevaju puno vježbe, ali je dobra ideja dati im područja za penjanje kako bi mogli istraživati i kretati se. Trebali bi imati dovoljno prostora za odmotavanje tijela, ali ne previše da bi se osjećali previše izloženi. Zdrav piton uvijek će izgledati aktivan i oprezan.

Stalna njega je veliki dio posjedovanja zmija. Vlasnici će morati redovito pratiti temperaturu, puniti posudu s vodom i čistiti spremnik. Kako biste očistili akvarij, prvo uklonite zmiju i stavite je u privremenu posudu. Nakon što su svi predmeti i podloge uklonjeni, trebali biste oribati spremnik prikladnim sredstvom za čišćenje staništa ili 3-postotnom otopinom izbjeljivača. Ostavite spremnik da se osuši najmanje 10 minuta prije nego što ga isperete. Ovo je dobro vrijeme za zamjenu supstrata svježim i druge promjene u staništu.

Hranjenje kraljevskog pitona

Kao i sve zmije, kraljevski pitoni su mesojedi kojima je potreban cijeli plijen da bi preživjeli. U divljini, kraljevski pitoni obično jedu glodavce ili ptice, iako male jedinke povremeno mogu jesti guštere. Komercijalno proizvedeni štakori i miševi najbolja su opcija za zatvorene kraljevske pitone.

I premda je većina kraljevskih pitona sposobna ubiti i pojesti žive miševe ili štakore, većina vlasnika smatra da je bolje hraniti svoje zmije prethodno ubijenim, smrznutim-odmrznutim glodavcima. To će vam omogućiti da izbjegnete stres miša ili štakora. Također, hranjenje prethodno ubijenih glodavaca spriječit će da se zmija ozlijedi dok se glodavac bori.

Glodavca treba odmrznuti na malo iznad sobne temperature bez upotrebe mikrovalne pećnice, ali nikada ne biste trebali pripremati glodavca u kuhinji ili prostoru za jelo. Također je dobra ideja koristiti zaseban spremnik za hranjenje ili ograđeni prostor kako bi spriječili zmiju da poveže vašu ruku s hranom. To može dovesti do slučajnog ugriza.

Većina zmija će napredovati uz raspored hranjenja jednom tjedno, iako je uvijek mudro prilagoditi raspored hranjenja vaše zmije njezinoj dobi, reproduktivnom stanju i zdravlju.

Općenito gledano, mlađe zmije se mogu hraniti češće, dok se starije zmije mogu previše udebljati ako se hrane jednom tjedno. U skladu s tim, često je bolje hraniti zrele odrasle jedinke jednom svakih 10 dana. Međutim, zmije koje se koriste u pokušajima razmnožavanja – osobito ženke – mogu zahtijevati češće obroke.

Kraljevski pitoni mogu povremeno odbijati hranu iz raznih razloga. Na primjer, mužjaci se često prestanu hraniti nekoliko mjeseci tijekom sezone parenja, a većina kraljevskih pitona odbija hranu dok prolazi kroz ciklus presvlačenja. Međutim, kraljevski pitoni mogu odbijati hranu i zbog bolesti ili ozljede.

Dakle, iako ne trebate paničariti svaki put kada vaša zmija odluči ne jesti, važno je voditi dobru evidenciju i kontaktirati svog veterinara ako post traje mjesec dana ili duže.

Kraljevski pitoni u divlji se hrane glodavcima i pticama.

Veličina i težina: Koliki su kraljevski pitoni?

Kraljevski pitoni obično se smatraju malim do srednje velikim zmijama. Većina kraljevskih pitona doseže ukupnu duljinu između jednog do 1.5 metra, iako se povremeni primjerci mogu približiti duljini od 2 metra. Kraljevski pitoni su spolno dimorfni, jer ženke obično dostižu mnogo veće veličine od mužjaka.

Mužjaci kraljevskih pitona postaju spolno zreli kada dosegnu oko 500 do 700 grama težine. Ženke postaju zrele kada su malo veće i obično teže od 900 do 1500 grama prije nego što se počnu uspješno razmnožavati.

Međutim, kraljevski pitoni obično nastavljaju rasti tijekom života (iako im se stopa rasta znatno usporava). A ako joj se osigura dovoljno hrane, povremeno će ženka doseći težinu od 5 kilograma ili više.

Koliko dugo će živjeti vaš kraljevski piton?

Većina pitona ima relativno dug životni vijek, a kraljevski pitoni nisu iznimka. Malo se zna o njihovom tipičnom životnom vijeku u divljini, ali jedinke u zatočeništvu nedvojbeno u prosjeku dožive stariju dob od svojih divljih parnjaka.

Brojni čimbenici utjecat će na životni vijek određene jedinke, ali većina kraljevskih pitona živjet će najmanje 10 godina ako im se osigura odgovarajuće stanište, zdrava prehrana i potrebna veterinarska njega. Mnogi će živjeti dvostruko toliko dugo, a dokumentirano je da nekolicina jedinki navrši 30 ili više godina.

Najstariji dokumentirani kraljevski piton umro je u dobi od 47 godina.

Uobičajeni zdravstveni problemi

Kraljevski pitoni općenito su zdrave životinje (posebno jedinke uzgojene u zatočeništvu). Ali povremeno mogu podleći bolesti.

Zdrav piton bit će aktivan i oprezan. Mora imati bistre oči, glatku kožu i zdrav apetit. Kožu treba skinuti u jednom komadu s vrlo malo komplikacija. Nezdravi piton, s druge strane, može imati neravnu kožu, neravnomjerno ili isprekidano disanje, infekciju kože ili bijelu tvar u ustima. Može imati poteškoća s odbacivanjem kože ili se možda uopće ne presvlači. Povraćanje ili izmet neobičnog izgleda također su znakovi potencijalnog problema. Ako vaša zmija doživi bilo koji od ovih problema, razmislite o tome da kontaktirate svog veterinara. Evo nekih od najčešćih zdravstvenih problema s kojima se kraljevski piton susreće:

 • Stomatitis. Također poznato kao trulež u ustima, ovo stanje može rezultirati nakupljanjem guste sluzi ili krasta u ustima, moguće s krvlju ili gnojem koji podsjeća na svježi sir. Ako infekcija postane dovoljno teška, tada može rezultirati otečenim ustima koja onemogućuju pravilno jedenje ili disanje. Uobičajeni uzroci uključuju lošu prehranu, prenapučenost i neodgovarajuću temperaturu i vlažnost.
 • Dermatitis. Neodgovarajući uvjeti okoline koji su previše vlažni ili previše suhi mogu uzrokovati crvenu, upaljenu kožu s mjehurićima i lezijama koje prekrivaju tijelo. Mjehurići se mogu zaraziti bakterijama i uzrokovati značajna oštećenja kože.
 • Bolesti dišnog sustava. Respiratorni problemi mogu biti posljedica loših ili vlažnih uvjeta u okolišu, virusnih infekcija i nakupljanja bakterija ili gljivica. Simptomi uključuju otežano disanje, letargiju, sluz u ustima ili mjehuriće koji izlaze iz usta ili nosnica. Ponekad se može pojaviti i zajedno sa stomatitisom.
 • Krpelji, grinje i drugi paraziti. Vanjski paraziti se mogu pričvrstiti na kožu i izvlačiti krv. Krpelji su prilično rijetki, ali grinje se lako mogu sakriti u kući i doći do kućnih ljubimaca. Mogu uzrokovati svrbež, iritaciju kože, anemiju, oticanje, probleme s disanjem, infekcije i druge potencijalne probleme. Unutarnji paraziti mogu uzrokovati probleme s probavom, povraćanje, gubitak težine i oticanje tijela.
 • Bolest inkluzijskog tijela. Ovaj virus, koji je isključivo prisutan kod boa i pitona, progresivno utječe na živčani sustav, probavni trakt i dišni sustav. Simptomi se mogu razlikovati od jedne zmije do druge, ali dezorijentiranost, čudno zagledavanje uvis, paraliza i abnormalno pozicioniranje uobičajeni su kako virus napreduje. Budući da je prognoza često smrtonosna, zmije s ovom bolešću ponekad moraju biti uspavane. Smatra se da se virus može prenijeti izravnim kontaktom ili prijenosom grinjama.

Što je još važno znati?

Jedan od najvažnijih trenutaka u životu vaše zmije je proces presvlačenja. Odrasli kraljevski piton presvlačit će se otprilike svakih četiri do šest tjedana, ali mladi će se presvlačiti češće, možda svaka tri do četiri tjedna. Cijeli proces može potrajati i do dva tjedna, ali najveći dio bi trebao trajati samo oko tri dana. Počet će se stvarati mazivi sloj koji će omogućiti zmiji da skine kožu bez previše problema.

Kao što je ranije spomenuto, stanište s dodatnom vlagom i 70% vlage pomoći će procesu. Zdrava zmija će skinuti kožu u jednom komadu. Ako se odvoji u više dijelova, to bi mogao biti znak medicinskog problema. Kad zmija prvi put počne skidati kožu, koža će izgledati bez sjaja, a oči će izgledati mliječne i neprozirne. To je potpuno normalno i nije znak nekih dubljih problema.

Albino kraljevski piton je dosta skuplji na tržištu.

Drugo važno pitanje je kako postupati sa svojim ljubimcem pitonom. S ovim zmijama u početku treba postupati pažljivo i oprezno dok se potpuno ne naviknu na vašu prisutnost. Čvrsto poduprite tijelo zmije objema rukama i pustite glavu da luta kamo želi. Obično će tolerirati rukovanje nekoliko puta tjedno bez ikakvih problema. Međutim, nije dobra ideja rukovati svojom zmijom dok se presvlači, jer je to ionako stresno razdoblje u životu zmije. Pokušajte izbjeći dodirivanje svoje zmije i dok probavlja hranu. Imajte na umu da je svaka zmija malo drugačija i da možda neće reagirati na fizički kontakt na potpuno isti način.

Svakako prilikom odabira zmije za svog kućnog ljubimca, nije na odmet informirati se i o tome koje zmije imaju najotrovnije ugrize na svijetu.