Priroda Gorskog kotara terapeutski melem za tjelesnu revitalizaciju

Gorski kotar, svojevrsna hrvatska Amazona, svojom čistom netaknutom prirodom predstavlja terapeutski melem koji potiče tjelesnu revitalizaciju. Naime, klimatoterapija odnosno primjena klimatskih ljekovitih čimbenika pojedinog područja nije nepoznanica u svrhu prevencije, tjelesne regeneracije i rehabilitacije.

Planinska područja karakterizira čisti zrak s visokom koncentracijom kisika, a boravak u ovom području, između ostaloga, olakšava disanje, ubrzava metabolizam, poboljšava rad srca, uvećava razinu hemoglobina, blagonaklono utječe na rad živčanog sustava i dišnih organa. Samo, primjerice, izlaganje svježem, kvalitetnom zraku potiče cirkulaciju krvi i osnažuje organizam. Čak se preporučuje kod srčanih, respiratornih i psihičkih tegoba, reumatizma i dr.

Boravak u očuvanoj prirodi Gorskog kotara utječe na eliminaciju toksina iz organizma i uz odmor, dobar provod i dragocjene učinke na organizam predstavlja najjednostavniji i najugodniji detox za organizam koji uklanja stres i njegove nakupljene posljedice. Klimatski pojasevi Gorskog kotara obuhvaćaju nizinski dio Kupske doline od oko 200 m nadmorske visine te visinske dijelove srednjeg i visinskog gorja, do iznad 1500 m nadmorske visine.

Goranska nutritivna bomba

Detox prirodom Gorskog kotara zaokružuje i nutritivna bomba za koju su se pobrinuli goranski restorani. U sklopu inicijative Gastroventure à la Gorski kotar kroz svoje jelovnike pripremaju jela bazirana na sezonskim, nutritivno visokovrijednim, namirnicama iz goranske prirodne riznice. U rujanskom izdanju Gastroventure à la Gorski kotar, slasnoj gurmanskoj avanturi, možete uživati u jelima koja su pripremljena, između ostaloga, od šumskog vrganja, kupina, jabuka, mesa jelena, goranskog svježeg zelja i koromade (žuta koraba). Vrganji su bogati vitaminima B grupe te mineralima, posebno cinkom. Kupine obiluju vitaminima, mineralima, vlaknima i antioksidansima, a jabuke su bogate vitaminima A, B1, B2, B3 i C te od minerala treba istaknuti kalij i fosfor. Meso jelena bogato je proteinima, te željezom, fosforom i jako je dobar izvor selena. Ujedno obiluje vitaminima B1, B2, B3, B12 te B6. Goransko zelje bogato je C, K, B6 vitaminima, a obiluje i kalijem, kalcijem, manganom, magnezijem i sumporom. Koromada ili žuta koraba, između ostaloga, sadrži bjelančevine, biljno ulje, ugljikohidrate, te obiluje vitaminima C i B1.

Odmor i zabava

Revitalizirajući odmor u Gorskom kotaru možete začiniti i sudjelovanjem na raznovrsnim organiziranim manifestacijama. Svakako treba izdvojiti 6. Kobasijadu koja se održava u subotu, 11. rujna u Prezidu gdje možete sudjelovati u revijalnom kuhanju kotlića, biranju najbolje kobasice, a sve to prati prigodni glazbeni program. Na 17. Danu šljiva koji se također održava u subotu u Brod Moravicama možete uživati u tradicijskim običajima u pripremanju autohtonih proizvoda od šljiva, pečenju rakije kao i u degustacijama domaćih proizvoda od šljiva. Manifestacija će obuhvatiti i natjecanja u pripremi najboljeg pekmeza od šljiva i rakije od šljiva uz dodatan bogati program. U subotu od 19 sati možete sudjelovati u noćnoj šetnji Delnicama i zaštićenom šumom Japlenški vrh uz degustaciju autohtonih likera od ljekovitog bilja Gorskog kotara. U nedjelju se u Fužinama organizira Bajer music vibes, atraktivna vožnja brodićem Sveti Anton uz živu glazbu i degustaciju soka od bazge, a u Hribu prisustvujte interesantnoj radionici o bioraznolikosti i divljini Gorskog kotara, koju vodi biologinja i edukatorica s dugogodišnjim iskustvom interpretacije prirodne baštine. 19. međunarodna smotra svirača heligonki i malih instrumentalnih sastava Gorskog kotara očekuje vas ove subote u Plešcima, a nastupat će izvođači iz Gorskog kotara, Hrvatskog primorja, Istre, Hrvatskog Zagorja, Italije i Slovenije.

Hrvatski planinarski savez u suradnji s Nacionalnim parkom Risnjak u subotu, 11. rujna održat će tečaj za čuvare planinske prirode u Crnom Lugu. Od petka do nedjelje hodočasnici će prisustvovati Svetogorskog proštenju uz blagdan Male Gospe u župi Gerovo uz misna slavlja i prigodni glazbeni program. Više informacija o programima događanja  i izletničkim atrakcijama potražite na Facebook stranicama Turističke zajednice Gorskog kotara.

Odresci goranskog jelena s brusnicama

Recept potpisuje: Konoba Volta, Fužine

Sastojci za 4 osobe:

  • 1 kg buta od jelena
  • 2 češnja češnjaka
  • 50 g glatkog brašna
  • 2 g slatke, mljevene crvene paprike
  • 0,5 dcl biljnog ulja
  • 2 lovorova lista
  • Sol i papar po želji
  • 3 dcl vode
  • 1 dcl bijelog vina

Priprema:

But goranskog jelena se očisti od žilica te se nareže na odreske. U odreske se utuku listići češnjaka koji se zatim uvaljaju u brašno. Peku se u zagrijanom ulju da dobiju zlatno-žutu boju. Nakon toga ih se slaže u tavu, posole i popapre po želji. Doda se slatka, mljevena crvena paprika. Podlije se vodom, doda se lovorov list i kuha se dok odresci ne omekšaju. Na kraju se dodaje 1 dcl bijeloga vina. Sve skupa se još prokuha oko 5 minuta. Servira se s džemom od brusnica i pečenim kroketima koji su pripremljeni od goranskog krumpira.