Prirodni materijali za uređenje doma

Prirodni materijali

Kada je riječ o uređenju doma, prirodni materijali su odavno postali standard u Skandinaviji, a sada se taj stil počeo širiti svuda po svijetu. Zašto su postali tako popularni i jesu li dobri za nas su samo neka od najčešćih pitanja koje možete imati kada je riječ o uređenju doma na ovaj način. Uz odgovor na ova pitanja donosimo vam i ovaj popis najboljih prirodnih materijala uz koje će vaš dom biti ljepši, ali i zdraviji.

Prirodni materijali vode do održivog života

Koristeći prirodne materijale radite na takozvanom “održivom životu”. To znači da ćete smanjiti udio ugljika koristeći proizvode koji su manje obrađivani. Također, koristit ćete manje različitih vrsta goriva i resursa, a vaši novi materijali bit će biorazgradivi. Ovi materijali dišu i dopuštaju ljudima oko sebe da dišu i odlična su solucija kada je zaštita prirode u pitanju. Organski su i kao što je to slučaj s hranom gdje nam je puno draža i zdravija hrana koja je prirodno uzgojena, tako i ovdje želimo što zdravije okruženje za nas.

Bambus

Prirodni materijali - bambus u domu

Postoji nekoliko vrsta bambusa i velika većina su prirodni materijali odlični za uređenje interijera. Ovisno o tome na koji način predstavite bambus u svom domu, on može stvoriti osjećaj minimalizma i modernosti te pružiti azijsku vibru. Najpopularniji način na koji se bambus koristi pri izradi namještaja je motanje bambusa u razne proizvode kao što su korpe ili pak stolovi i stolice. 

Školjke

Školjke su prirodno formirani otpad koji se pronalazi na morskom dnu. Izuzetno su lijepe i svaka je jedinstvena na svoj način, a dom mogu ukrasiti na bezbroj načina kao što su različiti vijenci, figurice, a njima se mogu obložiti i mnogi materijali kao kutijice, okviri slika itd. 

Razni kristali mogu biti dobri prirodni materijali

Postoje razne vrste i oblici kristala koji su najčešće korišteni kao dio kućnog dekora u Aziji. Tamo se skupljaju ručno i njihov dodatak domu sličan je kao i kod školjaka gdje se koriste kao razni ukrasi jer su poprilično ugodni oku. Vjeruje se kako su kristali odlični za poništavanje blokirane energije te da unose pozitivu u svaku prostoriju. Sjajan su način za dodati osjećaj raskoši u prostor.

Glina

Vještina izrade posuđa seže daleko u povijest, a kroz vrijeme je sve više napredovala. Glavni materijal u izradi posuđa bio je glina, a danas se puno više od samog posuđa može izraditi od nje. Ti će uradci biti neotrovni, bez plastike i uvelike će smanjiti udio ugljika u svakom domu. 

Morska trava

Morska trava je 100% ekološki materijal za izradu namještaja i dekor doma. Ona se nakon prikupljanja suši i oblikuje u razne jedinstvene oblike. Može ukrasiti razne pladnjeve, kutije i ostali kućni namještaj. Riječ je o poprilično jedinstvenom materijalu koji će u svaki dom unijeti svježinu i posebnost.

Prirodni materijali – dodatno

Drvo, ratan i pamuk su tri dodatna materijala koja vrijedi istaknuti kao odlične prirodne dodatke svakom domu. Danas je gotovo sve moguće izraditi i oblikovati od drveta te ga je nemoguće ne pronaći u prosječnom kućanstvu. S druge strane, sirovi pamuk je danas gotovo isključivo korišten od strane dizajnera u pokućstvu s mekim površinama. Prirodne teksture i boje su nešto što apsolutno mora ukrašavati vaš dom.