Članci Ekologija i okoliš

Prirodni materijali za uređenje doma

Kada je riječ o uređenju doma, prirodni materijali su odavno postali standard u Skandinaviji, a sada se taj stil počeo širiti svuda po svijetu. Zašto su postali tako popularni i jesu li dobri za nas su samo neka od najčešćih pitanja koje možete imati kada je riječ o uređenju doma na ovaj način. Uz odgovor na ova pitanja donosimo vam i ovaj popis najboljih prirodnih materijala uz koje će vaš dom biti ljepši, ali i zdraviji.

Koristeći prirodne materijale radite na takozvanom “održivom životu”. To znači da ćete smanjiti udio ugljika koristeći proizvode koji su manje obrađivani. Također, koristit ćete manje različitih vrsta goriva i resursa, a vaši novi materijali bit će biorazgradivi. Ovi materijali dišu i dopuštaju ljudima oko sebe da dišu. Organski su i kao što je to slučaj s hranom gdje nam je puno draža i zdravija hrana koja je prirodno uzgojena, tako i ovdje želimo što zdravije okruženje za nas.

Bambus

Postoji nekoliko vrsta bambusa i velika većina je izvrstan dodatak kada je riječ o uređenju interijera. Ovisno o tome na koji način predstavite bambus u svom domu, on može stvoriti osjećaj minimalizma i modernosti te pružiti azijsku vibru. Najpopularniji način na koji se bambus koristi pri izradi namještaja je motanje bambusa u razne proizvode kao što su korpe ili pak stolovi i stolice. 

Školjke

Školjke su prirodno formirani otpad koji se pronalazi na morskom dnu. Izuzetno su lijepe i svaka je jedinstvena na svoj način, a dom mogu ukrasiti na bezbroj načina kao što su različiti vijenci, figurice, a njima se mogu obložiti i mnogi materijali kao kutijice, okviri slika itd. 

Razni kristali

Postoje razne vrste i oblici kristala koji su najčešće korišteni kao dio kućnog dekora u Aziji. Tamo se skupljaju ručno i njihov dodatak domu sličan je kao i kod školjaka gdje se koriste kao razni ukrasi jer su poprilično ugodni oku. Vjeruje se kako su kristali odlični za poništavanje blokirane energije te da unose pozitivu u svaku prostoriju. Sjajan su način za dodati osjećaj raskoši u prostor.

Glina

Vještina izrade posuđa seže daleko u povijest, a kroz vrijeme je sve više napredovala. Glavni materijal u izradi posuđa bio je glina, a danas se puno više od samog posuđa može izraditi od nje. Ti će uradci biti neotrovni, bez plastike i uvelike će smanjiti udio ugljika u svakom domu. 

Morska trava

Morska trava je 100% ekološki materijal za izradu namještaja i dekor doma. Ona se nakon prikupljanja suši i oblikuje u razne jedinstvene oblike. Može ukrasiti razne pladnjeve, kutije i ostali kućni namještaj. Riječ je o poprilično jedinstvenom materijalu koji će u svaki dom unijeti svježinu i posebnost.

Dodatno

Drvo, ratan i pamuk su tri dodatna materijala koja vrijedi istaknuti kao odlične prirodne dodatke svakom domu. Danas je gotovo sve moguće izraditi i oblikovati od drveta te ga je nemoguće ne pronaći u prosječnom kućanstvu. S druge strane, sirovi pamuk je danas gotovo isključivo korišten od strane dizajnera u pokućstvu s mekim površinama. Prirodne teksture i boje su nešto što apsolutno mora ukrašavati vaš dom.

Similar Posts

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *