Što je narval? 12 činjenica o ovoj zanimljivoj životinji

Što je narval? 12 činjenica o ovoj zanimljivoj životinji

U cijelom svijetu poznat kao “morski jednorog”, izvanredni narval jednako je jedinstven koliko i nedokučiv. Njegova najspecifičnija osobina, duga kljova koja se spiralno vrti u smjeru suprotnom od kazaljke na satu od gornje usne, pomogla je da ova životinja stekne pravo mjesto među legendarnim morskim stvorenjima u povijesti.

Uz beluga kitove, ova životinja je jedna od samo dvije vrste koje pripadaju obitelji kitova monodontidae. Ovi fascinantni kitovi ne migriraju, provode cijeli život u hladnim arktičkim vodama diljem Kanade, Grenlanda, Norveške i Rusije.

Narvali
Shutterstock

Narval i zanimljive osobine ove životinje

Od misteriozne namjene njihovih kljova do načina na koji preživljavaju kroz sve te mjesece pod morskim ledom, u ovom članku možete otkriti što to čini ove životinje jednim od najmisterioznijih morskih sisavaca na planetu.

1. Kljove narvala zapravo su zubi

Kljova narvala, koja može narasti do 2,6 metara u duljinu, zapravo je masivan očnjak koji spiralno raste iz gornje usne. Ove životinje tehnički imaju dvije kljove, jednu na lijevoj i drugu na desnoj strani, iako je obično lijeva strana kljove ta koja u potpunosti strši iz usne.

Tek nedavno je otkriveno da kljove ove životinje imaju i senzorne sposobnosti. Godine 2014. znanstvenici s Medicinskog fakulteta Harvard otkrili su da se otkucaji srca narvala povećavaju i smanjuju kada je kljova izložena visokim ili niskim koncentracijama soli u oceanskoj vodi.

Narvali
Shutterstock

2. Nisu ugroženi

Prema IUCN-ovom Crvenom popisu ugroženih vrsta, globalna populacija narvala broji oko 123 000 zrelih jedinki. Trenutno navedena kao “najmanje zabrinuti”, ova životinja je rasprostranjena diljem sjeveroistočne Kanade, Grenlanda i sjeverne Rusije sve do Istočnog Sibirskog mora. Vjeruje se da postoji 12 podpopulacija narvala, od kojih 10 ima više od 10.000, a dvije manje od 35.000.

3. Narvali su duboki ronioci

Tijekom zimskih mjeseci, narvali se smatraju sisavcima koji zadiru u najveće dubine oceana. Rone više puta dnevno, preferirajući dublja područja u arktičkim fjordovima i kontinentalnu padinu, gdje se dubine kreću od 1600 stopa do gotovo 5000 stopa. Poznato je da grenlandski narvali posjećuju duboka područja, a biolozi su zabilježili dnevne urone veće od 3000 stopa.

Narvali
Shutterstock

4. Njihova prehrana sastoji se od ribe, lignji i škampa

Ove životinje imaju ograničen izbor plijena koji im je dostupan, a hrane se uglavnom tamo gdje se otvorena voda susreće s morskim ledom pričvršćenim za obalu. Omiljeni su im grenlandski iverak, polarni i arktički bakalar, škampi i lignje Gonatus.

Budući da svoje ronilačke vještine koriste kako bi uhvatili većinu svoje hrane u hladnim, tamnim vodama Arktika, istraživači imaju ograničeno znanje o njihovim tehnikama hranjenja. Prva studija o zimskim prehrambenim navikama narvala nije se dogodila sve do 2006., kada su znanstvenici otkrili da ove životinje imaju pristup iznimno ograničenoj prehrani tijekom svih godišnjih doba. U jesen je lignja Gonatus bila jedini plijen promatran u želucima 121 narvala.

5. Narvali provode cijele mjesece pod morskim ledom

Većina misterija ovih životinja proizlazi iz činjenice da ih je jako teško proučavati. Plašljive životinje žive u nekim od najudaljenijih mjesta na Zemlji u staništima koja su veći dio godine mračna i prekrivena ledom. Narvali u Baffinovom zaljevu imaju manje od 3% pristupa otvorenoj vodi između siječnja i travnja, s najmanje 0,5% otvorene vode do kraja ožujka. Oni mogu preživjeti pronalazeći male pukotine u ledu, ali većinom ostaju skriveni pod vodom.

6. Svrha iza njihovih kljova još uvijek je predmet rasprave

Znanstvenici se i dalje ne slažu oko toga zašto su ove životinje evoluirale da imaju tako jedinstvenu značajku. Hipoteze se kreću od toga da ove životinje svoju kljovu koriste kako bi ubole ribe ili da ih koriste kako bi lomili led. Postoji i teorija da kljove stvaraju ugrađeni senzor za okoliš za njihovo hranjenje.

Nedavna istraživanja, međutim, ukazuju na kljove kao sredstvo za natjecanje i privlačenje partnera. Godine 2020. istraživači su prikupili biološke podatke o 245 odraslih mužjaka narvala tijekom 35 godina, mjereći rast i varijacije u duljini kljova. Studija je pokazala da su najveći mužjaci imali duže kljove, što sugerira da su mužjaci s dužim kljovama imaju veću vjerojatnost za razmnožavanje.

Narvali
Shutterstock

7. Nemaju svi kljove

Vjerojatnije je da će kljove imati samo mužjaci narvala, no ima ih čak i 15% ženki. Činjenica da su većina narvala s kljovama mužjaci dodatni je dokaz teoriji da se kljove koriste za natjecanje tijekom parenja. Čak je primijećeno nekoliko rijetkih narvala s dvije produžene kljove, od kojih su neki izloženi u dvorani Sant Ocean u Nacionalnom prirodoslovnom muzeju Smithsonian.

8. Posebno su ugroženi klimatskim promjenama

Poput većine arktičkih grabežljivaca, ove životinje se za preživljavanje uvelike oslanjaju na morski led. Koriste ga kako bi se sakrili od grabežljivaca poput kitova ubojica i kako bi se hranili plijenom. Porast temperature mora povezan je s manjim populacijama narvala na srednjem i jugoistočnom Grenlandu.

Na mjestima gdje su ljetne temperature mora bile najviše (43 F), brojnost ovih životinja bila je najmanja (manje od 2000 jedinki), u usporedbi s hladnijim vodama (33 F), koje su imale najveću populaciju narvala (preko 40 000 jedinki).

Narvali
Shutterstock

9. Kako stare, ove životinje mijenjaju boju

Ove životinje, kad se okote, imaju bijele ili svijetlosive boje i postižu plavkasto crnu boju kad postanu mladi. Kako nastavljaju sa starenjem, boja njihove kože postaje tamnija i prošarana, da bi u starosti ponovno posvijetlila (stariji narvali su gotovo potpuno bijeli). Ova promjena boje dobro dolazi istraživačima koji varijante boja koriste za prepoznavanje i proučavanje beba narvala u divljini.

10. Mogu živjeti vrlo dugo

Vjeruje se da su ove životinje jedne od najdugovječnijih morskih sisavaca, s prosječnim životnim vijekom od 50 godina, unatoč tome što život provode u jednom od najopasnijih ekoloških uvjeta na Zemlji. Kako bi to dokazali, istraživači su 2007. izmjerili promjene u kemiji oka kako bi odredili dob 75 preminulih narvala pronađenih na Grenlandu između 1993. i 2004. godine. Utvrdili su da je 20% njih bilo starije od 50 godina, dok je najstarija bila ženka za koju se procjenjuje da je imala između 105 i 125 godina.

Narvali
Shutterstock

11. Ljudi su stvarno vjerovali da su kljove narvala rogovi jednoroga

Davnog 16. stoljeća, kljove ovih životinja skupljane su i prodavane kao “rogovi jednoroga”. Prodavali su se bogatima jer se vjerovalo da neutraliziraju otrov. Čak je i kraljica Škotske imala osobni komad kljove koji ju je štitio od kraljice Elizabete I.

Smatralo se da rogovi jednoroga štite i od bolesti, pa su se često koristili i u nakitu. Carski krunski dragulji Austrije bili su sastavljeni od žezla izrađenog od narvalove kljove okružene rubinima, safirima i biserima, dok je dansko kraljevsko prijestolje korišteno za krunidbe između 1671. i 1840. godine bilo izrađeno od bjelokosti i narvalovih kljova.

12. Ove životinje se ne drže u zatočeništvu

Za razliku od svojih rođaka beluga, ove životinje nikada nisu bile uspješno držane u zatočeništvu. U kratkom razdoblju 1960-ih i 1970-ih, bilo je nekoliko pokušaja da se neke od ovih nedostižnih kitova uhvati i zadrži u akvarijima i zoološkim vrtovima, što je sve rezultiralo tragičnom smrću životinje.

Godine 1970. njujorški akvarij na Coney Islandu imao je jedinog narvala izloženog u javnom akvariju. Narval, po imenu Umiak, živio je u zatočeništvu samo nekoliko dana prije nego što je podlegao upali pluća.