Što je arboretum? 8 razloga zašto pomaže očuvanju prirode

Ne postoji osoba koja nije čula za botanički vrt i ne zna što je to, ali arboretum je mnogima još uvijek nepoznanica iako su ova dva pojma blisko povezana. U Hrvatskoj se nalazi mnogo botaničkih vrtova, ali je arboretuma samo tri iako su oni tehnički rečeno isto botanički vrtovi. No, krenimo redom.

Najjednostavnije objašnjenje na pitanje što je arboretum glasi: arboretum je botanički vrt koji je posvećen uzgoju drveća i grmlja, dok se u botaničkim vrtovima uzgajaju mnoge vrste bilja. Arboretumi nemaju niti staklenike već se drveće i grmlje sade na otvorenom.  

Riječ arboretum dolazi iz latinskog jezika, od riječi arbor tj. stablo, čime arboretum postaje zbirna imenica za skupinu stabala na istom prostoru. 

Arboretum sadrži nasade domaćih i stranih vrsta drveća i grmlja, a ima naučnu, uzgojnu i dekorativnu svrhu, a da ne spominjemo da je vrlo bitno da su nasadi posađeni tako da se poštuju zahtjevi vrtne umjetnosti jer bi se inače bilo koja šuma mogla nazvati arboretumom.

Arboretum u Hrvatskoj nije važan samo zbog svojeg biljnog bogatstva već i zbog povijesnog značenja. Nije slučajnost da se sva tri arboretuma u Hrvatskoj nalaze na povijesno važnim mjestima kao što su plemićki posjedi, samostani i dvorci; upravo su vlasnici tih građevina stotinama godinama nabavljali drveće za arboretum iz svih krajeva svijeta i tako stvorili ove veličanstvene spomenike parkovne arhitekture.

Hrvatska ima tri arboretuma: Trsteno pokraj Dubrovnika, Lisičine u Slavoniji i arboretum Opeka u blizini Varaždina i svi su vrlo važni spomenici parkovne arhitekture, osobito Trsteno koji je najstariji arboretum u Hrvatskoj. 

Arboretum – 8 razloga zašto pomaže očuvanju prirode

Arboretumi su vrlo važni spomenici parkovne arhitekture, a mnogi bi rekli čak i važniji od botaničkih vrtova jer je riječ o mjestima na otvorenom na kojima se nalaze mnogobrojne vrste drveća i grmlja važnih za svaki ekosustav. Evo zašto je arboretum važan za očuvanje prirode:

1. Arboretum svojim prirodnim bogatstvom čuva sliku iskonske vegetacije na nekom području.

2. Arboretum je važan za očuvanje prirodnog bogatstva jer se u njemu čuvaju i štite razne vrste biljaka, od kojih su neke ugrožene ili potencijalno ugrožene pa ih je važno zaštiti od nestanka. Očuvanje ugroženih stabala jedan je od glavnih zadataka arboretuma.

3. Arboretum pomaže očuvanju prirode tako što drveće dobiva zaštitu unutar granica arboretuma, čime se čuva biološka raznolikost.

arboretum
FOTO: SHUTTERSTOCK

4. Arboretum ima veliki utjecaj na područje u kojem se nalazi jer pozitivno utječe na ekološku sliku tog područja i potiče prirodu na bujnost.

5. Arboretum pomaže očuvanju prirode i kroz znanost. Naime, arboretum je odlično mjesto obrazovanja za znanstvenike koji mogu naučiti mnogo toga o biljkama i koji mogu naučiti razne hortikulturne tehnike koje će kasnije biti od velike koristi u raznim prirodnim okruženjima.

6. Arboretum pomaže u očuvanju prirode i edukacijom posjetitelja koji se educiraju o tome kako najbolje koristiti biljke na području u kojem žive.

7. Arboretum ne ograničava drveće i grmlje ni na koji način stoga ono može narasti do neslućenih visina i veličina, u cijeloj svojoj prirodnoj ljepoti.

8. Arboretumi stvaraju svoje ekosustave u kojima prosperiraju razne druge biljne i životinjske vrste koje su u arboretumu prilično zaštićene pa mogu postići izniman rast i razvoj.

Arboretum Trsteno – najstariji arboretum u Hrvatskoj 

Svega 20 kilometara sjeverozapadno od grada Dubrovnika nalazi se veličanstvena prirodna oaza koja sve svoje posjetitelje ostavlja bez daha. To je arboretum Trsteno, najstariji spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj.

Arboretum Trsteno je posvećen uzgoju i zaštiti drveća i grmlja kao i svaki drugi arboretum, ali je jedinstven iz nekoliko razloga. Osim što je riječ o najstarijem arboretumu u Hrvatskoj riječ je o jedinom arboretumu koji se nalazi na jadranskoj obali.

Ovaj je arboretum vrlo važan i iz povijesnog aspekta, što i nije neobično s obzirom na to da datira u daleko 15. stoljeće. Upravo zbog toga nije neobično što je i arboretum Trsteno postao kulisa snimanja svjetski poznate serije „Igra prijestolja“, koja je i grad Dubrovnik učinila još poznatijim.

Arboretum Trsteno osnovan je 1948. godine na mjestu na kojem se nalazio renesansni ljetnikovac dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze. Već godinu dana kasnije park je zaštićen kao važan spomenik prirode, a danas o njemu skrbi Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU). 

Arboretum Trsteno mjesto je u kojem se isprepliću priroda i povijest

Ovaj je dubrovački park poznat po svojim povijesnim perivojima i zbirkama egzotičnog bilja koje se rasprostiru područjem od 25 hektara. Ovaj prekrasni arboretum mjesto je na kojem će uživati i biolozi i povjesničari i geografi. Jednostavno je prekrasno uroniti u jedan takav “odvojeni” svijet i vidjeti prizore kojim nemamo pristup baš svaki dan.

Na tih 25 hektara nalazi se ljetnikovac s renesansnim parkom, dodatni neoromantičarski park, vrlo stari maslinik te šuma s makijom koja se proteže po stjenovitim obroncima uz obalu. Šumu čine hrast medunac, alepski bor i čempresi, a zajedno s raznim grmovima, drvećem i egzotičnim biljkama čini mjesto koje je predivno za šetnju, za gledanje i za mirisanje.  

arboretum Trsteno
FOTO: SHUTTERSTOCK

Arboretum se nalazi na takvom mjestu da doslovno „cvate“ za što je zaslužan smjer nepropusnih flišnih slojeva koji vode tekućinu do ovog mjesta i tako natapaju tlo stvarajući idealne biološke uvjete za rast i razvoj i domaćih, ali i egzotičnih vrsta.

Ali tu nije kraj jer ljetnikovac nije jedini cvijet arhitekture u arboretumu. Ovdje se nalazi i kapela sv. Jeronima koja datira u 17. stoljeće, akvadukt čak dva stoljeća stariji od kapele te jedinstvena barokna fontana. Upravo je ova barokna fontana na kojoj se nalazi rimski bog Neptun i njegove nimfe nalazi na mnogobrojnim scenama King’s Landinga, u već gore spomenutoj seriji „Igra prijestolja“. Ona je preuređena početkom 18. stoljeća i tada je dobila svoj današnji izgled.

Iako arboretum Trsteno nije najbogatiji hrvatski arboretum sa 470 uzgojenih i 510 samoniklih biljnih vrsta ipak je jedinstven po svojoj ljepoti koja ujedinjuje prirodno i povijesno bogatstvo.

Arboretum Trsteno i njegovo očuvanje

Arboretum je više puta doživio razne nedaće, od kojih je najgora bila njegova devastacija tijekom Domovinskog rata. Ipak, kasnije je obnovljen i većinski mu je vraćen stari sjaj.

Kako bi arboretum i dalje zadržao svoj sjaj u potpunosti je zaštićen, a sve radnje koje bi mogle učiniti potencijalnu štetu su zabranjene i kažnjive zakonom. Zaštićeni su svi arhitektonski spomenici, zabranjeno je branje i uzimanje sjemena uzgojenih ili samoniklih biljaka, osobito osjetljivih egzotičnih vrsta, a također je zabranjen lov i odnošenje životinja koje su svoj dom pronašle na ovom jedinstvenom mjestu.

Posebna briga se vodi o jedinstvenim građevinama poput Neptunove fontane i akvadukta, a moramo spomenuti i mlinicu za masline u kojoj se nalaze odlično očuvane preše za cijeđenje ulja. 

Dodatnu zaštitu arboretum je dobio nakon što je bio kulisa za snimanje mnogobrojnih scena iz serije „Igra prijestolja“ kada se još više počelo ulagati u njegovo očuvanje i izgled zbog rasta popularnosti samog mjesta Trsteno.

Arboretum Opeka – najbogatiji i najraznovrsniji arboretum u istočnoj Europi

Arboretum Opeka jedinstven je na našim područjima, i po svom prirodnom bogatstvu i po biološkoj raznolikosti. Smatra se iznimno značajnim biljnim rezervatom u kojem se nalazi više od 100 tisuća raznovrsnih primjeraka biljaka, uključujući drveće, grmlje i cvijeće. 

Gdje se nalazi arboretum Opeka? Nalazi se u mjestu Marčan, koji pripada općini Vinica, udaljenoj samo 20-ak kilometara od grada Varaždina. Ovo je jedini arboretum u sjeverozapadnom dijelu države i zbog toga je neprocjenjivo vrijedan. 

Park i perivoj u kojem se nalazi arboretum je nastao 1700. godine, ali za današnji izgled arboretuma zaslužan je grof Marko Bombelles koji je preuzeo upravu nad njim tijekom 19. stoljeća, i koji ga je dodatno obogaćivao raznim biljnim vrstama na koje bi nailazio na svojim čestim putovanjima. 

Arboretum Opeka raj je za šetače

Arboretum Opeka se može pohvaliti iznimnim brojem biljnih vrsta: čak 4 tisuće primjeraka bjelogoričnog drveća, 8 tisuća primjeraka crnogorice i četiri stotine raznih zimzelenih grmova našlo je dom na ovom posebnom mjestu. 

arboretum Opeka
FOTO: SHUTTERSTOCK

Park obiluje mnogim šetnicama, a one se cijelo vrijeme križaju međusobno pa se arboretumom možete kretati bez brige: ne postoji mogućnost da se izgubite ili ne vratite na mjesto s kojeg ste krenuli u šetnju ovim predivnim mjestom.

Staze po kojima se šeće su šljunčane, napravljene da se ne kose s prirodom koja ih okružuje, a odvest će vas u dva smjera: u ravničarski dio parka ili brežuljkasti dio parka, a oba su nezahtjevna za hodanje.

Dvorac Opeka – povijesno srce arboretuma

Prvi dio parka je ravničarski i u njemu se nalazi i dvorac Opeka po kojem je arboretum Opeka dobio svoje ime. Ovaj dio parka ispunjen je prekrasnim livadama na kojima se nalazi razno drveće i grmlje, dok se samo srce arboretuma nalazi u njegovom brežuljkastom dijelu. Upravo se tamo skriva najveći dio prirodnih bogatstava arboretuma i najveći broj biljnih vrsta. 

Dvorac Opeka je prilično oronuo, što je uistinu šteta. Oko njega rastu visoke trave, a sama građevina je u prilično derutnom stanju. Nedavno je dogovoren početak obnove dvorca  što je uistinu velika vijest za ovaj kraj.

Dvorac je u vrijeme kada je bio nastanjen bio vrlo važan dio društvenog života ovog kraja i u njemu su se odvijale razne proslave i događanja na kojima su sudjelovao i velik dio europske elite toga doba. Stanovnici koji žive u blizini arboretuma tvrde da se ispod dvorca nalaze i podzemni tuneli, ali to još nije potvrđeno niti istraženo.