Zanimaju vas sukulenti? Najčešći problemi i 5 savjeta

sukulenti

Kada je u pitanju uzgoj sukulenata, jedno je sigurno: jedna sukulentna biljka nikad nije dovoljna. Nakon što iskusite svoj prvi uspjeh sa sukulentima, gotovo je zajamčeno da ćete htjeti početi skupljati sve vrste ovih prekrasnih, izdržljivih i nerijetko čudnovatih biljaka.

A vrsta ima koliko hoćete; sukulenti dolaze u različitim oblicima i bojama. Drvo žada, kaktusi i aloja primjeri su nekih sukulentnih vrsta, a mogu poslužiti i kao sobne i kao vanjske biljke. Sukulenti ne zahtijevaju puno pažnje ni vrtlarskoga umijeća, a njegovanje sukulenata je jednostavno kada naučite pravilan način.

U nastavku donosimo savjete kako voditi brigu o sukulentima, koji su najčešći problemi pri uzgoju te kako razmnožiti/propagirati postojeće sukulente.

Kako se brinuti za sukulente: 5 savjeta

Iako sukulenti možda ne zahtijevaju puno pažnje, potrebno im je nekoliko osnovnih stvari kako bi napredovali. Evo 5 savjeta za uspješan uzgoj sukulenata:

1. Dajte im dovoljno Sunčeve svjetlosti

Sukulenti trebaju dovoljno svjetla – najmanje šest sati punog sunca dnevno. Ako držite sukulente na otvorenom, to može biti vrlo jednostavno. Međutim, ako imate sobne sukulente, morat ćete ih držati na suncu na prozoru. Biljka koja je nagnuta prema svjetlu nema dovoljno sunca, ali biljka čije lišće ima opekotine dobiva previše izravne Sunčeve svjetlosti.

2. Pravilno zalijevajte

Količina vode koja je potrebna sukulentima može se mijenjati ovisno o dobu godine. Tijekom njihove vegetacijske sezone, sukulente treba zalijevati svaki put kada im se tlo potpuno osuši – i u međuvremenu izbjegavajte dodavanje viška vode. Dugovječnost sukulenata se povećava kada se korijeni imaju vremena osušiti između dva zalijevanja. Sukulentne biljke u hladnim, zimskim mjesecima spavaju, pa im je u to vrijeme potrebno manje vode. Pretjerano zalijevanje zemlje u kojoj rastu sukulenti jedan je od temeljnih uzroka većine problema s uzgojem, pa pripazite da svoje sukulente zalijevate onoliko često koliko je potrebno.

3. Koristite odgovarajuću posudu i mješavinu zemlje

Bez obzira na to jeste li sukulente kupili u rasadniku ili ste ih uzgojili sami (što je zapravo vrlo jednostavno, i o tome će biti još riječi), odgovarajuća posuda i mješavina zemlje koju koristite mogu biti od velike važnosti. Za sukulente na otvorenom, posuda bi trebala imati drenažnu rupu. Dobra drenaža omogućuje izlazak vlage, dopuštajući korijenju i tlu da se osuše kako bi se spriječilo truljenje.

Ako držite sukulente u zatvorenom, sigurno vam ne bi odgovaralo da višak vode otječe iz posude, pa umjesto drenažnih rupa možete koristiti mješavinu zemlje s dobrom  drenažom. U rasadniku ili vrtnom centru možete nabaviti posebnu mješavinu zemlje za kaktuse i sukulente koja u sebi obično sadrži perlit koji poboljšava prozračnost i upija višak vlage.

4. Ne zaboravite gnojiti

Sukulenti često rastu u okruženjima s malo hranjivih tvari, ali gnojivo je ipak bitno za njihovu njegu. No, ne trebate pretjerivati. Za sukulente je dovoljno prihranjivanje jednom godišnje. Koristite bilo koje dobro izbalansirano organsko gnojivo, prepolovite dozu i prihranite biljku na početku vegetacijske sezone za najbolje rezultate.

5. Pregledajte svoje biljke

Sukulenti koji su u zatvorenom veća su meta insektima nego oni na otvorenom. Redovito pregledavajte svoje biljke kako biste bili sigurni da nema mušica ili ušiju – ovi insekti su pokazatelj da je vašim biljkama pao imunitet. Uši piju sokove iz biljke domaćina i mogu položiti stotine jaja, oštećujući s vremenom vašu biljku. Prskanje lišća ili zemlje izopropilnim alkoholom učinkovit je način uništavanja lisnih ušiju i njihovih jaja. Ako kući donosite sukulente iz rasadnika, prvo provjerite lišće i zemlju kako biste bili sigurni da sa sobom kući ne dovodite i neke neželjene goste.

Sukulenti su vrlo jednostavni za uzgoj i izgledaju dobro u svakom prostoru

Najčešći problemi kod uzgoja sukulenata

Pretjerano zalijevanje

Što se tiče zalijevanja, za sukulente vrijedi pravilo: manje je uvijek više. Biljke će istrunuti ako ih previše zalijevate. Kao biljke koje prirodno rastu i uspijevaju u sušnim predjelima i pustinjama, sukulenti ne vole previše vode. Biljke zalijevajte tek kada im je tlo nekoliko dana potpuno suho.

Loše tlo

Prilikom sadnje sukulenata važno je obratiti pažnju na zemlju. Zbijena, gusta i tvrda zemlja je loš odabir jer zadržava vodu. Najbolja zemlja za sukulente je pjeskovita i lagana zemlja.

Loša drenaža

Sukulenti vole kada im je korijenje suho. Premjestite li svoje sukulente u posude bez drenaže, mogli bi predugo stajati u vodi, a zatim istrunuti ili uginuti.

Nedostatak svjetla

Kada sukulenti ne dobiju dovoljno Sunčeve svjetlosti, doživjet će etiolaciju, što dovodi do dugih i slabih stabljika, praznina između latica, gubitka boje i dugonogog izgleda. Postavite ih blizu prozora koji ima izravnu Sunčevu svjetlost najmanje šest sati dnevno ili uložite u rasvjetu za uzgoj u zatvorenom prostoru.

Opekline od sunca

Dok mnogi sukulenti dobro rastu na jakom suncu, neke sorte više vole djelomičnu sjenu ili slabo jutarnje sunce. Ako primijetite crne mrlje na lišću ili bijelu nijansu po cijelom sukulentu, vaša je biljka možda previše izložena toplim Sunčevim zrakama. Ako želite uzgajati sukulente na otvorenom na jakom suncu, aklimatizirajte ih rano u sezoni ili oko proljeća. Jednom kada biljka podnese bilo kakvu štetu, ožiljak neće nestati, ali biljka može nastaviti rasti i napredovati unatoč ozljedi.

Zalijevanje bocama s raspršivačem

Ovi uređaji za zalijevanje potiču plitko, tanko korijenje jer voda ne tone dovoljno duboko u tlo. Sukulenti nisu navikli na kišne uvjete, pa ih ne trebate ni imitirati. U onim rijetkim prilikama kada zalijevate sukulente, pobrinite se da voda nađe put do korijena. Boce s raspršivačem također mogu uzrokovati rast plijesni, osobito ako prskate po lišću.

Sukulenti uživaju na otvorenom i sunčanom mjestu, a za rast im nije potrebno mnogo zemlje

Prvi znaci nevolje kod uzgoja sukulenata

 • Mekano lišće: Ako primijetite previše mekano, spužvasto ili natečeno lišće, onda prečesto zalijevate svoje sukulente ili u posudi koja im je dom nema odgovarajuće drenaže.
 • Sukulenti koji trule: Ako primijetite da vaši sukulenti počinju trunuti i ugibati, tada je vaša zemlja vjerojatno pregusta i ne isušuje se dovoljno brzo. Sačuvajte zdrave listove i razmnožite ih.
 • Smežurano lišće: Ako primijetite naborano ili skupljeno lišće, to je znak da biljka dehidrira id a ne dobiva dovoljno vode. Međutim, ako primijetite da lišće otpada ili jednostavno umire, to je potpuno normalno.
 • Gubitak boje: Ako vaši sukulenti počnu poprimati svijetlozelenu boju ili gube boju, to je znak da biljke ne primaju dovoljno svjetlosti. Premjestite biljke na svijetli prozor, koji prima najmanje šest sati Sunčeve svjetlosti svaki dan, kako bi mogle vršiti fotosintezu.
 • Plijesan: Plijesan se javlja kod pretjerano vlažne zemlje, ako se voda nakuplja na lišću ili se zalijeva bocama s raspršivačem. Sukulenti ne uspijevaju u vlažnim okruženjima, a njihovo zdravlje će se pogoršati kada budu sjedili u lokvama vode ili kada im je voda predugo na lišću. Pobrinite se da se tlo potpuno osuši prije nego ponovno zalijete biljku, izbjegavajte boce s raspršivačem i koristite vrč s izljevom za izravno zalijevanje tla.
 • Etiolacija: Ako primijetite da se vaše biljke počinju istezati prema izvoru svjetla, izgledaju dugonogo i imaju velike praznine između lišća, vaši sukulenti ne primaju dovoljno Sunčeve svjetlosti.
 • Opekline od sunca: ako vidite bijele mrlje ili crne mase na biljci, to je znak da vaši sukulenti izgaraju od prevelike izloženosti suncu. Premjestite biljke na sjenovitije područje ili ih polako prilagodite izravnom suncu. Opečeno lišće i stabljike ne mogu se zaliječiti, a sukulenti će nastaviti rasti unatoč oštećenju.

Kako razmnožiti sukulente iz reznica

Sukulenti dodaju dašak boje i dimenzije svakom dobro osvijetljenom prostoru. Najbolje je što iz jednog sukulenta možete uzgojiti gotovo nebrojen broj vlastitih beba sukulenata. Proces je vrlo jednostavan! Evo kako:

 • Korak 1: Pažljivo i s oštrim, čistim škarama odrežite list s mjesta na kojem je pričvršćen za glavnu stabljiku. List bi se trebao otkinuti čisto i cijeli. Alternativno, možete odrezati dio stabljike.
 • Korak 2: Ostavite reznicu ili list na dobro osvijetljenom mjestu 2-3 dana dok ne vidite da se na kraju stvara mala kvrga.
 • Korak 3: Nakon što se formira kvrga, možete ju posaditi ravno u zemlju ili poleći na zemlju i gledati kako se razvijaju mali korjenčići. Ovo je često način na koji se formiraju sočne bebe kada turbulentno vrijeme obori lišće; nove biljke se formiraju iz opalog lišća.
 • Korak 4: Pričekajte dok se ne počnu formirati korijeni i mladi sukulenti. Korijeni će izgledati poput sitnih, ružičastih pramenova.
 • Korak 5: Nakon što korijenje naraste do 1-2 cm izvadite ga iz vode i posadite u posudu s drenažnim rupama, napunjenu mješavinom za sukulente. Zaliti po potrebi.
Razmnožavanje sukulenata je jednostavno: samo položite lišće na blago vlažnu zemlju i gledajte čudo na djelu

Vrste sukulenata

Neke od najpoznatijih vrsta sukulenata su:

Kaktusi

Ako ste ikada bili zbunjeni oko razlike između sukulenata i kaktusa, uobičajena geometrijska činjenica mogla bi pomoći u razlikovanju. Kao što su kvadrati prema pravokutnicima, kaktusi su prema sukulentima. Drugim riječima, svi kaktusi se smatraju sukulentima, ali nisu svi sukulenti kaktusi. Biljke kaktusa također se mogu razlikovati od mnogih uobičajenih sukulenata jer obično nemaju lišće.

Aloje

Porijeklom iz Afrike, Madagaskara i Arapskog poluotoka, ove su biljke poznate po proizvodnji gela koji umiruje kožu. Međutim, od preko 300 vrsta, samo nekoliko ima dobro poznata ljekovita svojstva.

Agave

Ove su biljke izgledom slične aloji, ali su obično veće i bodljikavije. Biljke agave, porijeklom iz Amerike, ponekad se nazivaju “stoljetnim biljkama” budući da cvjetaju samo jednom u životu.

Ečeverije

Vjerojatno prva slika koja vam padne na pamet kada zamišljate sukulente su čuvarkuće, koje pripadaju porodici ečeverija. Ove su biljke u obliku ruže s debelim, voštanim lišćem. Porijeklom iz Meksika, Srednje Amerike i Južne Amerike, Ečeverije se često uzgajaju zbog šarenog lišća i cvijeća. Osim toga, vrlo su čest primjer Fibonaccijevog niza u prirodi!

Fibonaccijev niz često se naziva “univerzalnim pravilom prirode”, a može se vidjeti u spiralnoj formaciji ečeverija

Nadamo se da smo vas uspjeli zainteresirati za uzgoj sukulenata, a jednom kada savladate ove krasotice, pročitajte i naš tekst o uzgoju bršljana koji možete naći ovdje.