Sve o bršljanu u 4 koraka (uzgoj i više!)

bršljan

Bršljan je jedna od onih biljaka koje manje-više svi prepoznaju, i mnogi se odluče uzgajati je kod kuće ili negdje vani u okruženju svog doma. Bršljan je privlačan jer je zimzelen, brzo raste i ne traži puno njege, a ove činjenice bi vas mogle zainteresirati da i vi pokušate s uzgojem ove, po mnogočemu divlje i neukrotive, biljke.

Bršljan je zimzelena loza

Engleski bršljan (Hedera helix) vrsta je cvjetajuće loze koja pripada obitelji Araliaceae, a porijeklom je iz Europe i zapadne Azije. Rasprostranjena, prianjajuća zimzelena loza, česta je pojava u vrtovima, pustim prostorima i divljim područjima, gdje raste na zidovima, ogradama i deblima drveća. Kao rezultat svoje otporne prirode i sklonosti da lako raste bez ljudske pomoći, ova je biljka stekla popularnost kao ukrasna biljka, ali su se biljke koje su odbjegle naturalizirale izvan svog izvornog područja i rastu bez nadzora u bezbrojnim divljim i kultiviranim područjima.

Bršljan ima brojne medicinske koristi

Bršljan posjeduje neka ljekovita svojstva, a i od davnina je poznat kao važna i simbolična biljka. U starom Egiptu koristio se u ritualnim slavljima u čast Ozirisa, Grci i Rimljani također su ovu biljku posvećivali bogu vina. Sada je bršljan poznat kao simbol vječnog života i prijateljstva. Biljka se također stoljećima koristila u medicinske svrhe – sa svim mogućim primjenama.

Značajni broj kliničkih dokaza stoji iza podatka da ova biljka pomaže u liječenju respiratornih bolesti. Bršljan se uglavnom sastoji od saponina – skupine tvari koje smanjuju i ukapljuju površinsku napetost bronhijalne sluzi. Sadrži i eterična ulja koja neutraliziraju klice, i tanine koji zatvaraju upaljenu sluznicu. Nadalje, bršljan sadrži flavonoide koji stabiliziraju krvne žile i pomažu opskrbu krvi kisikom. Ukratko, ova višegodišnja biljka penjačica pomaže ljudima pri disanju i unosi lakoću u pluća. To čini potičući bronhijalnu sluznicu da proizvodi tekuću sluz koju je lakše iskašljati. Štoviše, proširuje najmanje plućne alveole putem složenog biokemijskog procesa, što pomaže opskrbu pluća kisikom.

Otkriće bršljana kao lijeka za kašalj bilo je sasvim slučajno: oštroumni liječnik s juga Francuske primijetio je početkom 20. stoljeća da djeca iz regije nikada nisu bolovala od bronhitisa. Kroz svoje je istraživanje primijetio da su mlijeko pili iz čaša napravljenih od drva ove zimzelene loze. Od tada je bršljan favorit prirodne medicine za liječenje kašlja.

Ipak, vrlo je važno ne pokušavati samostalno izraditi ovaj lijek. Postoje brojni preparati na bazi bršljana koji se mogu kupiti u apoteci i dozirati prema savjetima stručne osobe. Kod izrade lijeka, važno je znati kada brati lišće, a drugo je potrebno pravilno doziranje. Previše saponina može izazvati povraćanje, vrtoglavicu ili pospanost. Štoviše, bobice su otrovne i osobito opasne za djecu ako se konzumiraju.

Bršljan ima i antioksidativna svojstva. Često se koristi za liječenje kožnih infekcija, opeklina kože, upala uzrokovanih kožnim bolestima, glavobolja i čireva.

Osim toga bršljanu se pripisuju i protuupalna svojstva, a ekstrakti biljke također mogu igrati vitalnu ulogu kao pojačivač imunološkog sustava, ubrzavajući cjelokupni proces ozdravljenja.

Uzgoj bršljana u zatvorenom prostoru

Bršljan može biti prekrasna sobna biljka. Može rasti u dugim lozama ili bujati na malom prostoru, a svakako će unijeti dašak šume u zatvoren prostor. Može se uzgajati u visećim košarama, u podnožju drugih sobnih biljaka i samostalno u odvojenim teglama. Često se usađuje na rešetkaste okvire ili žičane topijare u raznim i maštovitim oblicima. Osim toga, ima širok raspon korisnih svojstava o kojima ćemo reći malo više.

bršljan

Poboljšava kvalitetu zraka

Ideja da biljke mogu djelovati kao pročišćivači zraka u zatvorenim prostorima započela je 1989. godine kada su NASA-ini istraživači objavili studiju pod nazivom Interior Landscape Plants for Air Pollution Abatement, poznatu kao NASA-ina Studija o čistom zraku. U ovoj su studiji istraživači mjerili sposobnost određenih sobnih biljaka da reduciraju hlapljive organske spojeve (VOC), posebno benzen, formaldehid i trikloretilen (TCE). Otkrili su da su neke sobne biljke značajno učinkovite u tome – a među vodećima je bršljan.

Studija NASA-e pokazala je da je bršljan najučinkovitija sobna biljka za čišćenje benzena iz zraka, uklanjajući 89,8% benzena tijekom 24 sata.

Pomaže u uklanjanju plijesni

Plijesan može biti prilično neugodna. Bilo da se pojavljuje kao mala nejasna zelena izraslina koja vam daje do znanja da je vrijeme da bacite stari kruh ili kao crne mrlje oko cijevi u vašem podrumu, nitko zapravo ne želi vidjeti plijesan.

U još jednom istraživanju utvrđeno je da bršljan može smanjiti čestice fekalnih tvari i plijesni. Ovi rezultati su vrlo ohrabrujući, no za nekoga tko pati od alergijskih reakcija na plijesan, ipak se preporuča da nabave kvalitetan pročiščavać zraka, a biljke koriste samo kao dodatak u kućanstvu.

Održava vlagu unutarnjeg zraka

Bršljan ima jednu od najvećih stopa transpiracije, što neizmjerno povećava razinu vlažnosti u maloj prostoriji. Također smanjuje ugljični monoksid iz zraka u zatvorenom prostoru. Možete ga uzgojiti u visećoj žardinjeri i poboljšati kvalitetu zraka koji udišete.

Zahtijeva jako malo pažnje

Bršljan po prirodi nije zahtjevan i može se prilagoditi svakom tipu tla. Također vrlo dobro podnosi uvjete slabog osvjetljenja, a možete ga i obrezati u željeni oblik kako bi se smjestio u koji god kutak vam odgovora.

Kako brinuti o bršljanu u zatvorenom prostoru?

Bršljan može biti iznenađujuće dobra sobna biljka, uglavnom zbog svog lijepog izgleda, lakoće održavanja i jedinstvenih stabljika. Međutim, važno je držati ga podalje od kućnih ljubimaca i djece.

Ako imate bršljan u kući, morate voditi računa o brojnim stvarima. Sadnja bršljana u plodno tlo s uravnoteženom količinom Sunca i sjene pomoći će u njegovanju biljke, što će zauzvrat pridonijeti njenom brzom rastu.

Bršljanu je općenito potrebno oko tri mjeseca da se potpuno razvije, a nakon toga će se stopa rasta značajno povećati.

Kada zalijevate bršljan, pobrinite se da imate dosljedan raspored zalijevanja. Ova biljka preferira srednju količinu vode, ali to ne znači da biljka treba ostati mokra dulje vrijeme. Važno je razviti ritam kojeg se redovito pridržavate.

Bršljan preferira vlažno i sjenovito okruženje pa je idealan kao biljka za neki mračan kutak prostorije kojemu bi dobro došao dašak svježine kakav živo zeleno biće sigurno donosi.

Zbog toksičnosti ove biljke, pobrinite se da između nje i vaših kućnih ljubimaca postoji sigurna udaljenost. Također je sklona grinjama, stoga se pobrinite da se bršljan uzgaja u uvjetima iznadprosječne vlažnosti ili na nižim temperaturama gdje ovi štetnici ne mogu preživjeti.

Još jedan važan savjet za njegu je da ga držite podalje od ventilacijskih otvora za klimatizaciju ili grijanja jer oni mogu negativno utjecati na biljku, zbog čega će ona prerano posmeđiti i uginuti.

uzgoj bršljana u kući

Pročitajte i: 4 savjeta za zeleniju i zdraviju spavaću sobu

Uzgoj bršljana na otvorenom

Bršljan je postao popularan kao ukrasna biljka zbog svoje izdržljivosti i sposobnosti da brzo raste čak i na tlu bez ljudske intervencije. Međutim, odbjegle biljke naturalizirale su se izvan svog izvornog staništa i sada rastu bez ograničenja na raznim mjestima. Ovo je drska biljka koja lako i brzo može pobjeći iz njegovanog vrta i proširiti se na okolne parkove, šume i druga prirodna područja.

Da bi rasla u svojim idealnim uvjetima, ovoj je biljci potrebna sjena. Uspijeva u širokom rasponu kiselosti tla, pri čemu je 6,5 pH optimalan; preferira vlažna, tamna okruženja i izbjegava izravnu Sunčevu svjetlost. Svaka bobica cvijeta sadrži jednu do pet sjemenki koje se distribuiraju nakon što ih pojedu ptice.

Bršljan se obično sadi za pokrivanje zidova u Europi, a bavarska vlada ga preporučuje zbog njegove sposobnosti da hladi unutrašnjost zgrada ljeti, a zimi pruža izolaciju, kao i da štiti prekrivenu zgradu od temperaturnih oscilacija.

bršljan uzgoj

Bršljan se može uhvatiti za krošnje mladih stabala na tako gust način da se stabla mogu prevrnuti zbog težine. Gusti bršljan, u svom punom obliku, može opustošiti prirodno stanište divljih životinja i stvoriti golema područja čvrstog bršljana na kojima nijedna druga biljka ne može rasti.

Da bi se izbjegla regeneracija, te se biljke moraju sasjeći u korijenu, a panjevi iskopati.

Premda je bršljan na otvorenome bitno stalno držati na oku i redovito obrezivati kako bi se ograničilo njegovo širenje, prednosti koje donosi u prostor toliko su velike da se puno ljudi i dalje odlučuje za sadnju bršljana na otvorenom.

Kasnosezonski izvor nektara za pčele

Na jesen bršljan na otvorenom proizvodi žute cvjetove bogate nektarom. U vrijeme kada većina ostalog cvijeća ne cvjeta, bršljan je vitalan izvor hrane za pčele i druge korisne kukce.

Prirodno utočište

Kako bršljan postaje gust, on nudi sigurno utočište mnogim pticama i životinjskim vrstama, pomažući im da se gnijezde i spavaju zimski san. Također je odlična biljka za pozivanje ptica u vaš vrt da naprave gnijezda, što će dodatno obogatiti vaše okruženje, ali i tlo u kojem rastu vaše voljene biljke, jer je ptičji izmet bogat fosforom.

Siguran je za vaše druge biljke i drveće

Bršljan se često naziva invazivnom vrstom, a primjerice u Oregonu u SAD-u je zabranjena njegova prodaja i unošenje. Međutim, njegova se invazivna narav može držati pod kontrolom redovitim obrezivanjem i održavanjem.

Održava vaš dom hladnim ljeti i toplim zimi

Ako živite u toploj regiji poput jadranskog priobalja, onda će uzgoj bršljana biti blagodat! Zahvaljujući svojoj gustoj pokrivenosti i brzom rastu, može prekriti zidove u tren oka. U istraživanju koje je provelo Sveučilište u Oxfordu, utvrđeno je da ova zimzelena penjačica održava domove 36% hladnijima ljeti i 15% toplijima zimi! Također, ovo je istraživanje razbilo mit da bršljan može uništiti zidove – dapače, čini se da ih štiti od efekata vremena, ponašajući se kao termalni štit.

bršljan na otvorenom

Pomaže održati privatnost imanja

Budući da biljka brzo raste i u tili čas postiže gustu formu, može biti izvrsna prirodna alternativa za stvaranje privatnosti. Uzgajajte ga u blizini mjesta koje želite prekriti i uskoro ćete imati zastor prirode koji će čuvati vašu privatnost.

Skriva ružne zidove i ograde

Fasada vam je otpala na dijelu zida? Niste raspoloženi popraviti tu slomljenu ogradu? Ne brinite. Možete jednostavno uzgojiti bršljan koji će u kratkom vremenu prekriti sve ružne zidove i slomljene ograde svojom bujnom zimzelenom vegetacijom.