Zašto je važno kupovati proizvode lokalnih malih proizvođača

Naša zajednica je mjesto kojeg zovemo domom s razlogom. U njoj živimo i provodimo naše vrijeme, u njoj kupujemo i družimo se. Zbog toga smo razvili osjećaj povezanosti i stekli povjerenje u naše domaće proizvode. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva, poznatija pod kraticom OPG,  postala su dio naše prepoznatljivosti i odražavaju našu želju da imamo domaće proizvode na stolu.

Upravo je zato bitna tema o važnosti lokalnih malih proizvođača i gospodarstava koja nam mogu pružiti bolju kvalitetu proizvoda iz provjerenih izvora. Ima jako puno razloga zašto je bitno kupovati od obiteljskih gospodarstava i mnogi od tih razloga direktno utječu na kvalitetu naših života i na našu zajednicu.

Kupujte proizvode koji će održati lokalnu zajednicu živom

Mala obiteljska gospodarstva i lokalni proizvođači svojim radom osiguravaju život i budućnost svojim obiteljima i zaposlenicima koji dolaze iz iste zajednice. Kupovinom proizvoda lokalnih poljoprivrednika podržat ćete njihov rad, i samim time omogućiti zajednici da raste. Bitno je znati da kada kupujete od malih OPG-ova, to znači da ćete vi dobiti pravu vrijednost za svoj novac, a da će oni biti plaćeni dovoljno za svoj rad, trud i kvalitetu koju pružaju.

Domaći proizvodi su svježi i hrana je sezonska

Domaća hrana je svježija nego bilo koja hrana koja dolazi iz uvoza, a njenu kvalitetu garantiraju poljoprivrednici koji stoje iza nje svojim imenom i nisu nepoznati ili anonimni. Oni shvaćaju kolika je njihova odgovornost prema potrošaču i znaju koliko je važno zajednici u kojoj žive pružiti svježi i kvalitetan proizvod. 

Domaći proizvod je „zeleniji“ proizvod

Hrana domaćih proizvođača ne putuje stotinama kilometara čime se znatno smanjuje utjecaj na okoliš. Samim time što hrana dolazi iz vaše blizine možete biti sigurni da su svježi proizvodi koje kupujete stvarno svježi i da nisu izgubili većinu hranjivih vrijednosti. Isto tako, takvi se proizvodi ne tretiraju kemikalijama jer nema potrebe: ne putuju danima i brzo se distribuiraju u zajednici.

Možda niste niti svjesni koliko domaći proizvođači pomažu našem ekosustavu jer održavaju tlo plodnim i štite vodene izvore.

Domaći proizvodi su raznolikiji

Postoji mnogo veća raznolikost među malim poljoprivrednicima nego velikim proizvođačima. Tu se misli na genetsku raznolikost jer veliki proizvođači sade i distribuiraju samo izabrane proizvode i genetske vrste voća i povrća za koje su otkrili da su najizdržljiviji i mogu najdulje stajati na polici. Manji proizvođači često sade različite sorte jer žele imati dugu sezonu berbe koja će osigurati najbolje proizvode najboljih okusa.

Na ovaj način lokalni proizvođači čuvaju genetsku raznolikost vrsta kojih je sve manje zbog tereta masovne proizvodnje.

Ponuda proizvoda izrađena od domaćih namirnica je izvrsna

Mnogi mali proizvođači su svoje proizvode počeli raditi iz entuzijazma. Ovdje govorimo o prerađenim proizvodima kao što su recimo džemovi i marmelade, med, prirodna kozmetika i slično. Počeli su ih izrađivati za sebe jer su htjeli koristiti prirodne sastojke, niknule i proizvedene u vlastitoj domovini. Nakon što su se njihovi prijatelji i obitelj oduševili tim istim proizvodima upustili su se u njihovu proizvodnju, ali i dalje koristeći samo najbolje sastojke. Masovna proizvodnja nije cilj malih proizvođača jer oni znaju da bi to moglo smanjiti kvalitetu proizvoda, a to je nešto čime se svi oni ponose.