Eko namještaj i održivost (7 razloga da investirate)

Znate li uopće što je eko namještaj i koji su eco-friendly materijali? U nastavku pričamo o tome zašto je ovaj namještaj odlična opcija za vas, ali i zašto je super izbor za razne institucije – spomenut ćemo dugotrajnost, kvalitetu i low-tox pristup (ne koriste se štetne kemikalije).

Suvremeni život donio je velike promjene u našim životima, a velik dio tih promjena vezan je i uz prostor koji nas okružuje. Kompleksnije aktivnosti zahtijevaju praktičnija rješenja koja će nam omogućiti idealnu kombinaciju efikasnosti i udobnosti. Jednostavno rečeno, moramo se okružiti namještajem koji će nam pomoći da budemo produktivniji.

Vjerovali ili ne, koliko god to smiješno zvuči, namještaj je važan dio naše svakodnevice i intenzivno utječe na naše raspoloženje i naše aktivnosti. Pruža nam najbolja rješenja za obavljanje različitih poslova te nam zapravo može prilično olakšati, ali i otežati, svakodnevnu rutinu. Stolovi, stolice, kreveti i ormari čine nam se nebitnom stavkom kad je u pitanju naša dobrobit, ali razmislimo malo koliko se zapravo oslanjamo na njih… Mnogo, zar ne?

Ovi komadi namještaja pružaju nam udobnost i podršku (metaforički i doslovno) za sjedenje, spavanje, rad ili spremanje stvari, što često uzimamo zdravo za gotovo jer smo naučeni na njihovu funkcionalnost.

Svaki dizajner interijera zna da pravilno dizajniran namještaj može olakšati naše svakodnevne zadatke i pomoći nam da iskoristimo prostor na najbolji način. To je posebno važno za one na koje emocionalno utječe njihova okolina, ali i one koji trebaju praktična rješenja za svoj mali životni prostor.

Namještaj ima zaista važnu ulogu u uređenju prostora i stvaranju ugodne atmosfere. Izbor boja, materijala i dizajna namještaja može bitno utjecati na cjelokupni izgled našeg doma i doprinijeti stvaranju željenog ambijenta. Sigurni smo da se i sami možete sjetiti nekih promjena koje ste uočili u različitim interijerima, a da su iste intenzivno utjecale na način na koji percipirate prostor – možda na bolje, možda na lošije.

Namještaj je izuzetno važna stavka svakog prostora, stoga je važno birati komade koji odgovaraju našim potrebama, ukusu, ali i sigurnosnim standardima koje želimo ispuniti. Ovisno o tome koliko ste zabrinuti za održivost, možda biste se trebali informirati o eco-friendly namještaju.

Zašto izabrati eko namještaj?

Uzimajući u obzir sve veću svijest o održivosti i zaštiti okoliša, ljudi sve češće traže eco-friendly namještaj izrađen od održivih materijala i proizveden na ekološki prihvatljiv način. Eko namještaj ima mnoge prednosti, ne samo za okoliš, već i za naše zdravlje i dobrobit.

ekološki namještaj
FOTO: UNSPLASH

Kada biramo eko namještaj, biramo proizvođače koji koriste drvo iz pažljivo odabranih izvora. Biramo ljude koji izradom namještaja upravljaju na način koji doprinosi očuvanju šuma i njihovoj obnovi. Osim toga, eko namještaj često koristi reciklirane materijale poput reciklirane plastike ili drvenog otpada. Na taj način, u proizvodnji se ne proizvodi toliko otpada, upravo je to ono što svi želimo.

Održivi namještaj također koristi premaze i boje koji nisu štetni za okoliš, odnosno napravljeni su bez kemikalija koje mogu zagađivati ​​zrak ili uzrokovati neke alergijske reakcije. To je posebno važno kada je u pitanju namještaj za vrtiće, stoga ćemo u nastavku malo više pričati upravo o namještaju koji koriste djeca.

namještaj za djecu

Osim toga, eko namještaj pruža i visoku kvalitetu i trajnost. Materijali koji se koriste u izradi ovog namještaja obično su izdržljivi i otporni na habanje, čime se produžuje životni vijek namještaja. Naravno da svi želimo dobiti što bolji proizvod za novce koje smo uložili… Baš zbog toga fokusiramo se na one komade koji su izrađeni s puno pažnje i brige.

Kada se odlučimo za eco-friendly namještaj, ne samo da činimo dobro za okoliš, već i stvaramo prostor koji podržava zdravlje i dobrobit djece te potiče njihovu kreativnost. Dokazano je da u ranom razvoju djeca moraju biti izložena bojama i raznim taktilnim podražajima, stoga su šareni namještaj i sobe odličan izbor.

Gdje se koristi eko namještaj?

Sigurnost djece također je jako bitna i bit će osigurana ako je namještaj za vrtiće izrađen od materijala koji su sigurni, bez oštrih rubova ili dijelova koji bi mogli uzrokovati ozljede. Nerijetko ćete vidjeti namještaj s oblim rubovima i drugim praktičnim modifikacijama koje štite korisnike.

Znate li što je modularni namještaj? Modularni dizajn omogućuje prilagodbu i fleksibilnost namještaja prema potrebama prostora, ali pritom neće zanemariti zahtjeve onih koji ga koriste. Ako se namještaj proizvodi ciljano za jednu skupinu korisnika, on mora biti u potpunosti prilagođen njihovim potrebama, ma koliko one bile zahtjevne i/ili neobične.

Lijepo uređen prostor s odgovarajućim namještajem mora pružiti osjećaj ugode, opuštanja i zadovoljstva. To je osobito važno ako je riječ o prostoru u kojem borave najmlađi, ali i najstariji – oni će se najbolje osjećati uz namještaj koji će ih opustiti. Bitno je da je isti prilagođen njihovim mogućnostima, kako fizičkim, tako i mentalnim.

Namještaj za vrtiće i škole uključuje ormare, police i ladice koji omogućuju laku organizaciju i skladištenje stvari, što je nešto što se nikako ne smije zanemariti u ovom slučaju. Održavanje urednosti i smanjivanje nereda u prostoru u kojem boravi mnogo djece jako je bitno jer olakšava posao i učenicima i učiteljima.

Namještaj za vrtiće najbolji je primjer za demonstraciju kvalitete i sigurnosti jer pokazuje izdržljivost materijala i izrade, ali i funkcionalni dizajn koji je u svakom svom segmentu usredotočen na djecu i njihove potrebe. No, nije namještaj za vrtiće jedini primjer eko namještaja i modularnog namještaja.

Namještaj za ured ili kuću mora također zadovoljiti veliki broj zahtjeva, a jedan od važnijih je upravo održivost i dugotrajnost proizvoda, što je u slučaju eko namještaja na vrlo visokom nivou.

Ovakav namještaj dizajnira se s ciljem da bude dugotrajan i lako recikliran čime se smanjuje ukupna količina otpada i potiče održivo korištenje resursa. Važno je napomenuti da je često izrađen na način da se njegova svrha može prenamijeniti ukoliko je to potrebno što ga čini višestruko isplativim – tko zna, ako ste „sam svoj majstor“, možda ga možete redizajnirati i sami?

Koji su najbolji primjeri eko namještaja za djecu?

Postoje mnogi izvrsni primjeri eko namještaja koji su posebno dizajnirani za djecu, a stvoreni su kombinirajući sigurnost, funkcionalnost i održivost.

namještaj za vrtiće
FOTO: UNSPLASH

Ovdje ćemo istaknuti namještaj od masivnog drva koji pruža visoku kvalitetu i dugotrajnost. Stolovi, stolice, kreveti i ormarići od ovog materijala mogu se prilagoditi dječjoj visini i pružiti sigurno i udobno okruženje za igru, učenje i odmor. Uočimo da namještaj prilagodljiv djetetovoj dobi također možemo koristiti duže i nema potrebe za stalnim, novim kupovinama.

Ne smijemo zaboraviti niti na namještaj izrađen od reciklirane plastike – primjeri uključuju stolice, stolove i/ili police. Ovaj tip namještaja je uglavnom otporan na vanjske uvjete i lako se čisti, što ga čini odličnim rješenjem za namještaj za vrtiće, osobito kod manje djece.

Namještaj od bambusa ima prekrasan prirodni izgled, a stolovi, stolice i police od bambusa mogu biti savršeno rješenje za razne institucije, pružajući stabilno i sigurno okruženje za djecu i starije.

Namještaj izrađen od recikliranog drva također je odličan primjer eko namještaja. Korištenje drvenih materijala koji su prethodno korišteni i obrađeni smanjuje potrebu za sječom novih stabala – svi znamo koliko se priča o Amazoni koja se iz dana u dan smanjuje.

7 razloga zašto je eko namještaj dobar izbor

  • eko namještaj koristi održive materijale i tako smanjuje negativan utjecaj na okoliš
  • u proizvodnji se, što je moguće više, koristi reciklirani materijal ili drveni otpad čime se smanjuje količina otpada
  • eko namještaj koristi premaze i boje bez štetnih kemikalija, što pridonosi zdravlju i sigurnosti djece i odraslih
  • on je dobar izbor jer se koriste izdržljivi materijali koji pružaju dugotrajnost
  • iako mnogi misle da je eko namještaj prejednostavnog dizajna, on zapravo nudi jednake mogućnosti kao i uobičajeni namještaj
  • eko namještaj koristi drvo koje ne dolazi iz resursa koji štete prirodi, već su ta područja uglavnom zbrinjavana od strane proizvođača ili suradnika
  • održiva proizvodnja obično smanjuje emisije stakleničkih plinova i pridonosi borbi protiv klimatskih pro