Sport kao faktor koji može značajno utjecati na zaštitu okoliša

Iako je sport aktivnost koja bi trebala biti povezana sa svježim zrakom i uživanjem u prirodi, u prošlosti nije uvijek bio od velike pomoći ekologiji. No, stvari bi se u budućnosti ipak trebale promijeniti…

Nema sumnje, sport ima veliku važnost za društvo u kojem živimo. Sportska natjecanja promiču pozitivne vrijednosti, poput poštivanja protivnika, ali i konstantni rad na sebi, ključan kako bismo ostvarili zacrtane ciljeve i podigli kvalitetu svoje svakodnevice.

Također je sport zadužen za motiviranje stanovništva na fizičku aktivnost, prijeko potrebnu za dugoročnu vitalnost te izbjegavanje problema s prekomjernom fizičkom težinom, kao i kardiovaskularnim bolestima.

A sport savršeno ide uz ljubav prema prirodi, jer najljepše sportske aktivnosti one su koje se odvijaju na svježem zraku, poput džoginga uz jezero, plivanja u kristalno čistom slanom moru ili vožnje biciklom prekrasnim brdskim krajolicima.

Ipak, unatoč tome što je sport kao društvena sfera nego što bi se prirodno moglo povezati s ekologijom, u posljednjih pola stoljeća bilo je premalo inicijativa od strane vrhunskih sportskih organizacija i pojedinaca u smjeru zaštite okoliša…

Sport kao zagađivač okoliša

Istina je, kao i svaka druga industrija kojoj je isključivi cilj njezina ekspanzija, tako je i sport zapravo bio krivac za zagađivanje okoliša u prethodnim desetljećima.

Pa su se tako gradili betonski stadioni tamo gdje su bili parkovi, a utrke Formule 1 promicale su emisiju opasnih plinova koji su u velikoj mjeri utjecali na globalno zatopljenje kroz koje trenutno prolazimo.

Ostaju u sjećanju i vrhunske biciklističke te trkačke utrke, u kojima su se olako bacale čaše u travu nakon unesene tekućine u tijelo, a o količini smeća koju proizvede stotinu tisuća okupljenih navijača, nimalo zabrinutih za zaštitu prirode, da i ne govorimo.

Dakle, vrhunski sport nije činio mnogo za ekologiju u prošlosti, samo je proizvodio otpad i svojim glomaznim objektima gurao prirodu na periferiju. No, došli smo do točke kada bi se situacija ipak mogla promijeniti, jer sport danas postaje značajni promicatelj zaštite prirode…

Glas sportaša utječe na ljude

Kao što smo već spomenuli, sport i ekologija prirodno idu jedno s drugim, a to je napokon došlo do izražaja, jer različita sportska natjecanja i kolektivi vide upravo u zaštiti okoliša priliku za promicanje onih vrijednosti koji će i njima dići ugled i popularnost.

Najveće promjene vidimo u automobilizmu, gdje danas FIA kao krovna automobilistička organizacija predstavlja trogodišnji plan smanjenja emisije opasnih plinova tijekom svojih utrka, a najavljuje i prelazak na održiva goriva te manju potrošnju energije.

Neka su natjecanja otišla i korak dalje pa je organizirano Extreme E utrkivanje, s nekima od najboljih vozača današnjice, kojem je cilj isključivo upozoravanje na ekološke promjene koje se događaju u morima, pustinji, rijekama i na glečerima.

Sve je više i sportaša koji koriste društvene mreže kako bi upozoravali na važnost zaštite okoliša i sve ono što svako od nas može učiniti kako bi pomogao našem ekosustavu

Radi se o pojedincima koji imaju milijune sljedbenika i mnogima predstavljaju uzor, zbog čega je njihova riječ itekako važna i može utjecati čak i na političke vođe, one koji se prije ili kasnije moraju dogovoriti o globalnim mjerama zaustavljanja klimatskih promjena, bez kojih će sve biti uzalud.

Ne zaboravimo niti navijače, jer posljednjih godina bilo je pozitivnih primjera na velikim natjecanjima. Pa je tako svijet obišao video japanskih navijača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu kako skupljaju smeće za sobom na tribinama nakon završetka utakmice, što je postao trend kojeg su i drugi navijači u nekoj mjeri prigrlili.

Dakle, sport može biti važan faktor u poticanju pozitivnih promjena pri zaštiti okoliša. Ključno je samo da oni koji imaju moć utjecaja stanu na pravu stranu, a svakako ima smisla i povezati tjelesni odgoj u školama s ekologijom, kako bi se od malih nogu odgajalo djecu da brinu o planeti na kojoj živimo i pomognu joj da opstane…