Pet ekoloških problema s kojima se čovječanstvo mora suočiti

Zaštita okoliša odavno je postala kritično pitanje koje traži brze i učinkovite odgovore, a ovo su ekološki problemi koje više ne možemo izbjegavati…

Klimatske promjene, loša kvaliteta zraka, problemi s otpadom. To su goruća pitanja s kojima se moraju suočiti svjetski lideri, ali i svatko od nas.

Možda u ovom trenutku bezbrižno čitate novosti iz zemlje i svijeta te razmišljate kako popraviti vlastiti standard života, ali u godinama koje dolaze sve bi to moglo postati manje važno, ako se ekološki uvjeti u kojima živimo pogoršaju.

U svakom slučaju, u 2022. godini postoji pet gorućih ekoloških problema na kojima će čovječanstvo morati ubrzano raditi, ako želimo da ova planeta i dalje bude pogodna za život…

Globalno zatopljenje

Foto: Pixabay

Istina je, temperatura na našem planetu se povećava, a ozonski omotač smanjuje. Efekt staklenika čini svoje što dovodi do ekstremnih vremenskih prilika, uključujući i velike vrućine te sušu koji su pogodili Europu ovog ljeta.

Problemi kreću od industrijskih postrojenja i kemijskih spojeva koje šalju u atmosferu, ali i od kućanstava, kao i sredstava transporta, koji također sudjeluju u globalnom zatopljenju.

Ledenjaci su se počeli otapati, nekim otočnim zemljama prijeti prestanak postojanja pa se emisija stakleničkih plinova mora smanjiti i to vrlo brzo, ako ne želimo živjeti u klimatskim uvjetima u kojima će biti vrlo teško očuvati vlastito zdravlje, kao i trenutni reljef postojećih kontinenata…

Opustinjavanje

Foto: Pixabay

Bez plodne zemlje nema života na ovom planetu za ljudski rod, a trenutno se na svijetu smanjuju takva područja, zahvaljujući uništavanju njihovog biološkog potencijala.

Čak 6 milijardi hektara plodne zemlje u ovom trenutku je pogođeno ovim problemom, što zbog klimatskih promjena, što zbog prekomjerne ispaše kao i urbanizacije te lošeg odnosa prema šumama. Radi se o otprilike 35% kopnenog područja planeta Zemlje. 

Opustinjavanje dovodi do smanjenja potencijala proizvodnje hrane, a utječe i na kvalitetu života različitih životinjskih i biljnih vrsta. Fenomen je to o kojem se najmanje priča kad su u pitanju ekološki problemi, ali zapravo predstavlja veliku opasnost za čovječanstvo…

Krčenje šuma

Foto: Pixabay

Znamo da su šume pluća čovječanstva, jer proizvode prijeko potrebni kisik i zaslužni su za optimalne uvjete života koji su tisućama godina vladali na ovoj planeti.

No, krčenje šuma u potrazi za gorivom i drvnom građom otelo se kontroli, od Amazone sve do Europe. Šume koje igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže u zraku između kisika i ugljičnog dioksida ne samo što daju utočište raznolikoj flori i fauni, već u slučaju njihovog prekomjernog krčenja dolazi do erozije tla, isparavanja podzemnih voda, poplava i atmosferskih promjena, što je problem kojeg se u budućnosti više neće smjeti ignorirati.

Jedan od razloga krčenja šuma je potreba za papirom, kojeg čovječanstvo rabi u različite svrhe. Dobra je vijest da su mnoge industrije odlučile smanjiti količinu korištenog papira prelaskom online, uključujući i industriju igara na sreću koja se preselila na Internet i tako ponudila svojim korisnicima “zeleniju” opciju za potragu za velikim dobitkom i taktičkim strategijama o kojima piše Rizik.hr. No, još uvijek se koristi previše papira u svrhu ambalaže, kao i u kućanstvima i to je nešto što će također trebati mijenjati ako želimo sačuvati naše šume… 

Gubitak bioraznolikosti

Foto: Pixabay

Zahvaljujući krčenju šuma, klimatskim promjenama kao i djelovanju čovjeka, svakodnevno 20 do 75 biljnih i životinjskih vrsta nestaje s ove planete.

Taj trend ugrožava cjelokupni ekosustav u kojem živimo, što smo najbolje mogli osjetiti za vrijeme pandemije, do koje je došlo prije svega zato što su virusi izgubili stanište koje su u prošlosti imali uz različite danas istrijebljene životinje.

Gubitak bioraznolikosti ne samo što utječe na proizvodnju hrane, već i na brojne aspekte kvalitete života, kako za ljude, tako i za preostale životinjske i biljne vrste. Kad se jednom prekine hranidbeni lanac dolazi do problema za sve koji žive na ovoj planeti, zbog čega se očuvanju bioraznolikosti treba dati posebna pažnja u godinama koje dolaze…

Zbrinjavanje otpada

Foto: Pixabay

Za kraj, tu je i otpad kojeg proizvodimo sve više, a zbrinjavamo sve teže. Odvajanje plastike, stakla, papira i biootpada od miješanog otpada dobar je korak u smjeru recikliranja resursa i održivosti, ali mnogo je dodatnih problema s kojima se također moramo suočiti.

Naime, tone žive, fosfora, dušika, cinka i olova završava u rijekama i morima, kao i u zemlji, uništavajući pritom ekosustav u kojem živimo, a na udaru je i pitka voda.

Tu je naravno i nuklearni otpad, koji opet postaje goruća tema, jer sadrži radioaktivne izotope koji predstavljaju veliku opasnost za biosferu, a čini se da će nuklearna energija ponovo postati izuzetno tražena, zbog geopolitičkih trzavica u Europi i svijetu.

Drugim riječima, reciklaža je važan korak u pravom smjeru, ali čovječanstvo se mora suočiti s još nizom drugim problema vezanih za zbrinjavanje otpada, poput divljih odlagališta, kako bi planeta ostala očuvana…