Biokovsko zvonce – patuljasti i puzavi endemi

Biokovsko zvonce

Biokovo je planina u Hrvatskoj već odavno poznata kao mjesto iznimne biološke raznolikosti i mjesto na kojem biljke mogu duže opstati jer je tamo utjecaj čovjeka i industrije najmanji. Zato ćemo vas upoznati s dvije endemske vrste specifične samo za Biokovo. Riječ je o biljci pod imenom biokovsko zvonce, a postoji patuljasto zvonce i puzavo zvonce.

Biokovsko zvonce
Foto: Wikipedija

Patuljasto biokovsko zvonce – relikt koji vrijedi čuvati

Patuljasto zvonce, također poznato kao biokovsko zvonce, je biljka iz porodice Campanulaceae, a prvi je put opisana još početkom 19.stoljeća od strane znanstvenika Portenschlag Ledermeyera koji ju je pronašao na Biokovu. Zvonce se može pronaći na raznim klisurama planinskih vrhova Biokova kao što su Sv. Ilija, Sv. Jure i Troglav, a većina primjeraka se može pronaći na visinama od 1500 do 1800 metara nadmorske visine. Ponekad, ali rjeđe, može se pronaći i niže.

Patuljasto zvonce je heliofilna vrsta što znači da voli svjetlost, a ne smetaju je niti velike promjene u vlazi i temperaturi. Jastučastog je oblika i priljubljen uz stijene, a sastoji se od mnogo sitnih ljubičastih cvjetića koji zajedno tvore jedan predivni cvjetni jastuk. Također je i višegodišnja vrsta koja se razmnožava sjemenjem. Dio ove populacije nepovratno je uništen prilikom izgradnje asfaltne ceste i postavljanjem TV repetitora na planini Sv. Jure.

Puzavo biokovsko zvonce – simfonija u ljubičastom

Puzavo zvonce također je vrlo vrijedan biokovski endem kojeg se na Pelješcu može naći samo na području između vrhova planine Sv. Jure i Troglav, što je otkriveno krajem 19. stoljeća. Na Biokovu se ne može naći na mjestima ispod 1500 metara nadmorske visine.

Gdje raste?

Raste u pukotinama i rascjepima vapnenačkih stijena i grebena, a razmnožava se sjemenjem. Ima izgled prileglog busena, a cvjetovi ljubičaste boje iznimno se ističu na stjenovitoj podlozi. Puzavo zvonce je također višegodišnja zeljasta biljka koja raste u malim skupinama ili pojedinačno na uskim područjima. Također je ugrožena čovjekovim radom, uključujući gore navedene promjene na planinskom vrhu Sv. Jure koje su utjecale na njegovog rođaka, patuljasto zvonce.