Ibis – najsjajnija ptica u zraku

Ibis je jedna od najrjeđih i najcjenjenijih ptica u svijetu, ali i u Hrvatskoj. Većina vrsta je ugrožena i zaštićena i u Hrvatskoj i u Europi, a u Hrvatskoj se primjećuje vrlo rijetko i tek na nekoliko dana. U tom periodu mora biti zaštićen kako bi se očuvao smanjen broj primjeraka ove vrste.

Ovo je izuzetno stara ptičja vrsta koja je živjela u Egiptu i koja se smatrala simbolom ljudske duše, ali danas ih na svijetu ima samo oko dvije stotine primjeraka.

Blistavi ibis – brončani ljepotan

Ova iznimno rijetka vrsta ibisa pod budnim je okom ornitologa koji se brinu za opstanak vrste pa je stavljena na popis strogo zaštićenih životinjskih vrsta.

Riječ je o srednje velikoj ptici dugačkoj otprilike 60 centimetara i s rasponom krila od skoro jedan metar. Iako izgleda veće najteži primjerak ove ptice teži najviše jedan kilogram. Kad odraste, blistavi ibis postaje najblistaviji primjerak svoje vrste, s tamnosmeđim perjem koje se prelijeva i sjaji brončanim i zelenim metalik odsjajem. Ibis mijenja svoj izgled u periodu parenja kada mu brončana boja postaje još izrazitija, a oko očiju i kljuna mu se pojavljuje svijetloplava linija.

Mjesta na kojima se zadržava su obično slatki slivovi i močvare, riječna ušća i poplavljeni travnjaci. To mu odgovara jer su to mjesta na kojima može pronaći hranu, a obično je riječ o vodenim kukcima, ribama, glistama i vodozemcima. Ibis nije samotna ptica i gnijezdi se u kolonijama koje mogu biti i mješovite s čapljama ili nekom drugom sličnom vrstom ptica.

U Hrvatskoj postoji samo par mjesta na kojima su zabilježena njegova gniježđenja, a to su Lonjsko polje i Jelas polje u Slavoniji. Slavonski parkovi prirode i inače najviše odgovaraju ovoj vrsti ptica jer je riječ o močvarnim i vlažnim predjelima koje oni vole.

Ćelavi ibis – regionalno izumrla vrsta u Hrvatskoj

Ćelavi ibis je veća vrsta ibisa koja se ranije gnijezdila u Hrvatskoj, a sada ju se može naći još samo na području Maroka i Turske pa se u Hrvatskoj smatra regionalno izumrlom vrstom. Iz Hrvatske je nestala još u 18.stoljeću, a tada ju je bilo moguće pronaći samo na pulskom području.

Ovo je ptica s posebnim obilježjem po kojemu je dobila i ime, a to je njegova ćelava glava. Ovaj ibis ima perje na glavi, ali kad odraste ono mu padne i glava ostaje gola. Ovo je neobičan prizor, osobito s obzirom na to da ima tijelo prekriveno prekrasnim crnim perjem zelenkastog i ljubičastog odsjaja.

Riječ je o ptici selici koja voli suha stjenovita područja na kopnu i uz obalu, a hrani se malim beskralješnjacima kao što su skakavci, puževi i slično. Gnijezdi se u kolonijama koje svoja gnijezda savijaju na stijenama.

Iako ga već desetljećima nema u našim krajevima pa niti u Europi, ptica je primijećena 2016. godine na području Istre gdje se smjestio nekoliko dana prilikom preleta. Nekoliko organizacija u Europi pokušava povratiti ovu vrstu na europsko tlo i u tu svrhu su označene kako bi se moglo pratiti njihovo kretanje.